23. september 2021
Formand i bestyrelsen for Skolen Bifrost, Caroline Stokholm Clemmensen, skoleleder Helle Brejnholt Neiiendam og næstformand Jesper Høyer Zacho arbejder i øjeblikket på at blive klar til, at Skolen Bifrost for højt begavede børn åbner i Roskilde efter sommerferien. Foto: Per Christensen
Formand i bestyrelsen for Skolen Bifrost, Caroline Stokholm Clemmensen, skoleleder Helle Brejnholt Neiiendam og næstformand Jesper Høyer Zacho arbejder i øjeblikket på at blive klar til, at Skolen Bifrost for højt begavede børn åbner i Roskilde efter sommerferien. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny skole skal være et frirum for begavede børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ny skole skal være et frirum for begavede børn
Roskilde - 21. december 2019 kl. 06:03
Af Britt Nielsen

Højt begavede børn føler sig ofte udenfor i den almindelige skole. Når de bliver testet, finder man ud af, at deres hjerner er så hurtige, at de ikke fungerer med almindelige børn.

arrow Læs også: Bestyrelse trækker sig fra skole efter magtkamp

- De er på et helt andet intellektuelt niveau, siger skoleleder Helle Brejnholt Neiiendam, som derfor står bag Skolen Bifrost for højt begavede børn, der åbner i Roskilde efter sommerferien.

Hun forklarer, at et barn på syv år intellektuelt kan være som en 14-årig, have et reaktionsmønster som en tre-årig og en emotionel forståelse som en 20-årig. Når de møder andre begavede børn, får de oplevelsen af, at de ikke er anderledes.

- Høj begavelse er både en velsignelse og en forbandelse. Børnene kræver særlige behov, som mange skoler ikke formår at løfte. Det skal være et frirum at komme på vores skole, siger Jesper Høyer Zacho fra Roskilde, som er faldet for Helle Brejnholt Neiiendams vision og pædagogiske tilgang for Skolen Bifrost.

20ROS PC Bestyrelse.

Jesper Høyer Zacho har selv oplevet, hvordan hans højt begavede søn følte sig anderledes. Derfor har Jesper Høyer Zacho er særligt hjerte for de højt begavede børn og er gået ind i arbejdet med Skolen Bifrost. Foto: Per Christensen


Hårde ved sig selv

Derfor har han valgt at gå ind i bestyrelsen, hvor han er blevet næstformand. Han har selv en højt begavet søn og har oplevet, de problemer og udfordringer det giver. Efter et skoleskift trives sønnen, så umiddelbart bliver Jesper Høyer Zacho ikke en del af forældrekredsen.

- Da vores søn var fem år, spurgte han: Hvorfor er jeg ikke som andre mennesker? De højt begavede børn er utrolig hårde ved sig selv. De er perfektionistiske, og der er mange med sørgelige historier, hvor de har det rigtig dårligt. Selvværdet er tværet ud, og det er hårdt at se på, siger Jesper Høyer Zacho.

Caroline Stokholm Clemmensen bor i Viby og er formand for bestyrelsen og bliver en del af forældrekredsen. Hun påpeger, at de børn, som ligger i den anden ende intelligentmæssigt, bliver sendt til specialundervisning.

- De højt begavede børn har brug for lige så meget støtte, men på en anden måde, siger hun.

De tre er enige om, at folkeskolen ofte har den holdning, at de kloge elever nok skal klare sig.

20ROS PC Bestyrelse.

Caroline Stokholm Clemmensen påpeger, at højt begavede børn også skal have støtte for at komme igennem folkeskolen. Foto: Per Christensen


50 børn er tilmeldt

Helle Brejnholt Neiiendam, som selv bor i Greve, er uddannet gymnasielærer og har taget en master i pædagogisk udviklingsarbejde med henblik på højtbegavede børn. Hun har undervist alle grupper af mennesker og var med at starte Atheneskolen for højt begavede børn i Søborg, hvor hun også underviste i 15 år.

- Tankerne om at lave min egen skole har jeg haft i årevis, fortæller Helle Brejnholt Neiiendam.

I august blev fundamentet til støtteforeningen støbt, og herefter begyndte planerne om Skolen Bifrost at blive mere konkrete. Fuldt udbygget skal skolen have plads til 200 børn.

- Jeg tror, vi begynder med 50 fra første dag. Det er det, vi kalkulerer med, siger Helle Brejnholt Neiiendam og oplyser, at hun allerede har de 50 børn tilmeldt.

Roskilde er som placering valgt, fordi byen er et knudepunkt transportmæssigt. Samtidig skal skolen liggen centralt i Roskilde, da eleverne vil komme fra en stor del af Sjælland. Der er ingen aftaler på plads endnu, men bestyrelsen undersøger i øjeblikket en mulighed for lokaler på Byleddet.

Fakta om Skolen Bifrost
  • Skolen Bifrost har fået sit navn, fordi Bifrost er broen mellem guderne og mennesker, men også kan symbolisere broen mellem mange andre ting.
  • Skolen Bifrost har lavet en bestyrelse, som står for den forretningsmæssige del af skolen, mens Helle Brejnholt Neiiendam udstikker den pædagogiske retning.
  • Et højt begavet barn har en IQ på 130 eller derover på ét eller flere centrale punkter.
  • Det bliver konstateret, om barnet er højt begavet via en wisc-test, som man får lavet hos en psykolog.
  • Hvis barnet ligger lidt under, kan det komme til en samtale på skolen. Hvis barnet er i stor mistrivsel, kan det nemlig score lavere i testen.
Mini-skole for fire-årige

På flere punkter vil Skolen Bifrost skille sig ud fra andre skoler. Der er eksempelvis planer om at starte en mini-skole, hvor børnene kan begynde, når de er fire-år.

- De er ikke gamle nok til en fuld skoledag, men de kan være så sultne på at lære noget, siger Helle Brejnholt Neiiendam og oplyser, at en del af dagen går de små i børnehaven, hvor dagen også er tilrettelagt efter dem.

De første år vil skolen derudover have 0.-7. klasse, men senere op til 9. klasse. Alle eleverne får etik fra 0. klasse, hvor de bliver undervist i historie, filosofi, religion og KoSo. Koso er kommunikation og socialkompetence.

Meningen er ikke, at alle børnene skal blive professorer, men at de kommer ud som hele mennesker. Der er også plads til det kreative, musik og kunst på skolen. Men når eleverne når udskolingen, har de forhåbentlig fået et overblik, så de kan takle ungdomsuddannelserne og deres videre uddannelsesforløb.

- Jeg håber på et samarbejde med gymnasierne i Roskilde. Der kan være elever i udskolingen, som kan tage fag på gymnasie-niveau, siger Helle Brejnholt Neiiendam.

20ROS PC Bestyrelse.

Helle Brejnholt Neiiendam har undervist højt begavede børn i 15 år. Hun har længe drømt om at lave sin egen skole, og nu sker det med Skolen Bifrost. Foto: Per Christensen


arrow Se billederne: Første skoledag for højt begavede
13. august 2020 kl. 12:13 Opdateret: kl. 18:32
arrow Hårdt weekendarbejde gav billige møbler til ny skole
02. august 2020 kl. 11:55 Opdateret: kl. 15:01
arrow Ny skole er næsten klar til første skoledag
02. august 2020 kl. 08:42 Opdateret: kl. 15:01
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk