14. april 2021
Når anlægget i næste uge er helt klar, kræver det bare et tryk på en knap og et drej på ventilen. Så kan interessenterne bag projektet begynde at se, hvor meget mikroplastik der udledes fra vores rensede spildevand. Foto: Lars Kimer
gallery icon

Se billedserie

Når anlægget i næste uge er helt klar, kræver det bare et tryk på en knap og et drej på ventilen. Så kan interessenterne bag projektet begynde at se, hvor meget mikroplastik der udledes fra vores rensede spildevand. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal dit spildevand filtreres for mikroplastik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal dit spildevand filtreres for mikroplastik
Opdateret 01. oktober 2016 kl. 16:21
Roskilde - 30. september 2016 kl. 15:37
Af Lars Kimer

Når spildevandet løber fra Bjergmarkens Renseanlæg, færdigrenset, og ud i Roskilde Fjord, så er det rent. Sådan plejer vi da at bryste os af, for vi har jo et effektivt renseanlæg her i Roskilde, skriver DAGBLADET Roskilde.

Alligevel er der måske plads til forbedringer. Det skal et nyt filter i hvert tilfælde teste.

Det er organisationen Plastic Change, som har godt gang i projektet »Plastfri Roskilde Fjord«, hvor de undersøger plastiks påvirkning af vand og liv i fjorden. Samtidig arbejder projektet også med at finde løsninger, så vi begrænser udledningen af plastik til fjorden - og der er her, projektet på Bjergmarken kommer ind i billedet.

På Bjergmarken opstiller Alfa Laval nemlig en 20 fods container som pilotanlæg. Containeren indeholder en membran, hvis funktion er, at den kan opfange partikler, herunder plastikstykker/mikroplastik, ned til 0,0004 mm i størrelse. Når spildevandet er færdigrenset fra Bjergmarken, så bliver en del af spildevandet ledt gennem pilotanlægget for at se, hvor meget mikroplastik, der egentlig er i det rensede vand uden membranteknologi, og ikke mindst hvor effektivt teknologien så er til at tilbageholde mikroplastik, så det ikke ledes ud i Roskilde Fjord.

- Vi skal se, om rensningsanlæg er en kilde, hvor der kan gøres en indsats for at mindske udledningen af mikroplastik, siger Claudia Sick fra Plastic Change og Roskilde Universitet.

Driftsleder på Bjergmarken Brian Olsen ser med glæde frem til forsøget.

- Vi synes jo, vores spildevand er rent. Men vi er altid klar til at søge nye veje for at forbedre kvaliteten. Derfor kan vi godt lide at være med til test af ting som det her, som måske, måske ikke ender med at blive et krav til renseanlæg ud i fremtiden, siger han.

Anlægget skal stå på Bjergmarken i en-to måneder, og prøverne sendes til Aarhus Universitet, hvor vandprøverne fra anlægget analyseres.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk