22. oktober 2019
De årlige fugletællinger i Roskilde Fjord skal vise, om indsatsen for at beskytte ynglefuglene virker. På billedet ses fjordterner på holmen Slinken. Foto: Erik Mandrup Jacobsen, Orbicon
De årlige fugletællinger i Roskilde Fjord skal vise, om indsatsen for at beskytte ynglefuglene virker. På billedet ses fjordterner på holmen Slinken. Foto: Erik Mandrup Jacobsen, Orbicon
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nationalparken vil være dus med fjordens fugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nationalparken vil være dus med fjordens fugle
Roskilde - 21. maj 2019 kl. 16:07
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De sidste mange år er antallet af ynglefugle i Roskilde Fjord faldet, men den udvikling vil Nationalpark Skjoldungernes Land forsøge at bremse og vende i samarbejde med fx Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner samt frivillige fra Jagtforeningen Jyllinge Holme.

arrow Læs også: Fremgang for fjordens ynglefugle

Det sker blandt andet ved forebyggende arbejde, der skal sikre, at fuglene får den fred og ro, de har brug for især i yngletiden. De årlige fugletællinger er med til at vise, om indsatsen virker. Det er biolog Erik Mandrup Jacobsen og Flemming Pagh Jensen fra Orbicon, der tæller ynglefugle i denne uge sammen med nationalparkens medarbejder og opsynsmand på fjorden, Sam Christensen.

Og selvom fugletællingen kun lige er begyndt, har Sam Christensen allerede store forventninger til resultatet. Det skyldes blandt andet, at han har set ynglende hættemåger i stort antal på Eskilsø samt Sivholm og Lilleø. De har været i stærk tilbagegang, men er måske nu på vej tilbage - og det er godt nyt for flere andre arter af ynglefugle på fjorden.

- Man kan se, at klyderne, strandskaderne og især viberne organiserer sig i én stor, fælles koloni med hættemågerne. Det skyldes, at hættemågerne er fantastisk gode til at beskytte de andre fugle. Så når fx kragerne kommer for at tage klydeunger, så rejser der sig en skov af hættemåger, som jager kragerne væk, siger Sam Christensen.

- Det ser også ud til, at klyderne og edderfuglene klarer sig rigtig godt, men det vil fugletællingen vise mere præcist. Der er klydeunger og edderfugleunger, og der er rigtig gang i den. Man bliver sgu så glad, siger han.

Læs mere i DAGBLADET

arrow Kajakroere påvirker fuglelivet - men hvor meget
02. februar 2019 kl. 13:21 Opdateret: kl. 13:01
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk