25. september 2021
En bid af Roskildes nyere historie er på vej på museum, og Romu har faktisk lavet arkæologiske undersøgelser inde i gulvet i den store biografsal i Algade 41. Foto: Kenn Thomsen
En bid af Roskildes nyere historie er på vej på museum, og Romu har faktisk lavet arkæologiske undersøgelser inde i gulvet i den store biografsal i Algade 41. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum gravede hul i Kino med minigraver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum gravede hul i Kino med minigraver
Roskilde - 15. maj 2021 kl. 08:21
Af Lars Kimer

På et bord i et lokale på Roskilde Museums magasin ligger en bunke store mørkerøde metalbogstaver.

arrow Læs også: Knækket rør gav ufrivillig bilvask i p-huset

Hvis man blander dem rigtigt, så staver de KINO. Lige præcist det navn vækker minder blandt mange af nutidens roskildensere. For biografen i Algade 41 er for mange »biografen«, inden den flyttede til Ros Torv.

Men bygningen er på vej til at blive historie, for den store biografsal skal rives ned i forbindelse med hele ombygningen af Sortebrødre Plads.

Inden da har Romu dog undersøgt både bygning og undergrund.

Speciel oplevelse
Det kan arkæolog Jesper Langkilde fortælle mere om. Han har gravet mange steder i byen, også de mere specielle.

- Det var en speciel oplevelse at skulle grave i Kino. Vi fik simpelthen tilladelse til at grave inde i selve biografsalen, fortæller han.

Det var ikke en langvarig undersøgelse.

- På et areal på to gange to meter fik vi lov at grave, så vi kørte simpelthen en minigraver ind i biografen for at lave arkæologiske undersøgelser. Vi fandt det, vi havde forventet, nogle levn fra ældre bygninger fra middelalderen. Biografen lå jo inden for byporten, så det var ikke så overraskende. Og ellers har vi hentet genstande fra biografen, som vi vurderer, at fremtidige generationer vil kunne se en værdi i at bevare, fx de store bogstaver fra facaden, siger Jesper Langkilde.

Kinos historie
Ifølge hjemmesiden biografmuseet.dk åbnede biografen i Algade i 1907 under navnet »Kinografen«. Biografen blev udvidet og åbnede i 1943 som Sjællands største provinsbiograf med plads til 500 gæster.

Den 1. august 1978 købte Mie og Leif Hübertz Knudsen biografen, og den blev bygget om til tre sale med 213, 83 og 80 pladser i salene.

Kino lukkede i Algade i oktober 2003, hvor familien Hübertz åbnede biografen på Ro's Torv.

arrow Fodboldspillende unge forduftede
05. maj 2021 kl. 14:28 Opdateret: kl. 12:52
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk