16. oktober 2021
Kim Sørensen (tv.) og Henning Vendelbo (th.) har kommet på Roskilde Havn med deres motorcykler i henholdsvis 10 og syv år. Foto: Jeppe Stie-Svendsen
Kim Sørensen (tv.) og Henning Vendelbo (th.) har kommet på Roskilde Havn med deres motorcykler i henholdsvis 10 og syv år. Foto: Jeppe Stie-Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Motorcyklister på havnen: - Det er den ene procent, der ødelægger det for de 99

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Motorcyklister på havnen: - Det er den ene procent, der ødelægger det for de 99
Roskilde - 25. september 2021 kl. 06:44
Af Kirstine Crenzien Pedersen og Jeppe Stie-Svendsen

Lyden af en motorcykel, der gasser op, tærer igennem stilheden. Det er som Thors hammer, der gentagende gange banker ned i asfalten, og vibrationerne løber gennem kroppen på alle i nærheden. En sort Harley Davidson drejer til højre i rundkørslen og kører ned til havnen. Ned til sine ligesindede. Denne torsdag er der ikke mange af dem. Vejrudsigten har meldt regn, og det får mange til at holde sig væk.

arrow Læs også: Borgerforslag om støjkameraer får over 500 stemmer

- Da jeg havde min flotte Harley, kørte jeg ikke ud, hvis jeg kunne fornemme en dråbe i vejret. Så skulle jeg pudse den igen, når jeg kom hjem. Det var ikke besværet værd. Med den cykel jeg har nu, er det lige meget, forklarer Henning Vendelbo, som har deltaget i Torsdagstræf siden 2014.

Han sidder på et træværk, der adskiller parkeringspladsen fra selve havnen, sammen med sine tre venner, der på trods af det dunkle vejr stadig er mødt op. Her har de udsigt til de nyankomne - både de, der larmer, og dem, som kører stille og roligt.

Ikke kun de unge

Da der falder en kommentar om de støjende Harleyer, protesterer Henning:

- Det der er problemet, synes jeg, er de der unge drenge, der kører på racermotorcykler og kører i høje omdrejninger. Dem synes jeg, der er mange af, og i min verden kan jeg ikke forstå hvorfor.

I Roskilde har man flere gange diskuteret støjniveauet i og omkring byen. Debatten er igen aktuel efter borgerforslaget »Støjkameraer i Roskilde Kommune« har fået nok stemmer til at skulle behandles i byrådet.

Vennerne er dog ikke enige om, at det kun er unge racerkørere, der står for larmen.

- Der kørte en Nissan for tre uger siden for eksempel, som gav den fuldt skrue, inden han kørte ind og holdt på græsplænen. Der tænkte jeg: »Hold kæft, en idiot!« Og det var en voksen mand på min alder, siger Kim Sørensen, der er kommet på havnen i 25 år og 10 af dem på motorcykel.

Plakater og politi

Kommunen har tidligere sat tiltag i gang, der skal mindske støjen. Senest i juni måned har den sammen med politiet og tre motorcykelforhandlere opsat skilte, der opfordrer motorcyklisterne til at tage hensyn til naboerne langs vejene.

Henning og Kim er dog skeptiske overfor initiativets reelle effekt.

- Jeg tror, at os almindelige motorcyklister, der tænker over støjen, tænker: »Nårh jo, fedt nok med kampagnen.« Men dem man ikke kan nå, de stopper ikke, siger Henning, mens de andre enigt nikker med.

- Derfor synes jeg, der burde være politi oppe ved rundkørslen. Hvis de nu konsekvent stod hernede i en måned eller fire torsdage i træk, så ville det stoppe alt det der. Det ville rygtes lynhurtigt, tilføjer Kim, der er svær at høre gennem støjen fra to motorcykler, som fræser mod rundkørslen.

De 99 procent

De ærgrer sig over larmen, og hvordan det præger Torsdagstræffets ry. For dem har det ugentlige møde på havnen nemlig været en gave i hverdagen. Træffet er mere end lugten af olie og motorcykelsnak; det handler om venskab og fællesskab.

- Jo mere vi kommer hernede, jo flere mennesker lærer vi at kende. Så går snakken: »Hold kæft en fed motorcykel,« »Hvor har du købt det udstyr henne?« eller »Hvad har du sat på der?«. Men det giver også et sammenhold, fortæller Henning.

For sit eget vedkommende har han mødt, hvad der har udviklet sig til sin bedste kammerat på havnen. De snakker ikke længere kun om motorcykler, men også hvad der fylder i hverdagen.

- Vi er samtidig en gruppe på seks gutter, som mødes hernede om torsdagen. Men vi tager også på ferie sammen og til middag med fruerne, fortsætter han.

Derfor mener de alle, at den ubeherskede larm er et problem.

- Det er den ene procent, der ødelægger det for de resterende 99, siger vennerne i kor.

arrow Ny forskning: Trafikstøj øger risikoen for demens
09. september 2021 kl. 04:45 Opdateret: kl. 06:33
arrow Knaldet for at knalde
27. august 2021 kl. 12:01 Opdateret: kl. 10:17
arrow Borgerforslag på vej: Kameraer mod støj fra motorcyklerne
24. august 2021 kl. 10:05 Opdateret: kl. 10:16
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk