22. juli 2018
Christian J. D. Dirksen fra Gadstrup føler, at Dansk BiblioteksCenter har spændt ben for hans forfatterkarriere, der blandt andet indeholder fem krimiromaner i hans »Bjørnebandeserie«.
gallery icon

Se billedserie

Christian J. D. Dirksen fra Gadstrup føler, at Dansk BiblioteksCenter har spændt ben for hans forfatterkarriere, der blandt andet indeholder fem krimiromaner i hans »Bjørnebandeserie«.
Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mordet på en forfatterkarriere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mordet på en forfatterkarriere
Opdateret 20. juni 2015 kl. 15:18
Roskilde - 20. juni 2015 kl. 11:58
Af Lars Ahn Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Christian J. D. Dirksen fra Gadstrup føler, at hans forfatterkarriere reelt set sluttede den 16. december 2014. Det var den dag, Dansk BiblioteksCenter (DBC) bad en ekstern konsulent om at lave en vurdering af hans spændingsroman »Kvit«, som endte med at konkludere, at bogen ikke egnede sig til at blive bibliotekskatalogiseret og dermed heller ikke kunne få en lektørudtalelse. Det betød, at romanen praktisk taget blev gjort usynlig for bibliotekerne, når de skulle foretage deres indkøb.

»Kvit« blev udgivet på Christian Dirksens eget forlag, Genspejling, og er den femte i hans »Bjørnebandeserie« om politimanden Bjørn Bruhn og hans kolleger. Som så mange andre små forlag er Genspejlings økonomi dybt afhængig af bogsalget til bibliotekerne, så den manglende katalogisering og lektørudtalelse var et alvorligt slag.

Men det var ikke det, der slog benene væk under forfatteren. Det var i stedet vurderingen fra den eksterne lektør, som blandt andet gav »Kvit« følgende ord med på vejen: »Middelmådig og triviel spændingsroman - det femte bind i en overordnet set middelmådig/dårlig serie ... Sproget er ordinært (»Rugbrød med chorizo eller rullepølse, det var mulighederne når han ikke gad koge æg«), personerne ligegyldige og i det hele taget en udgivelse man sagtens kan undvære da der findes mange bedre romaner i samme dur.«

- Et er at ødelægge en bog, noget andet er at afmontere hele mit forfatterskab. Det er dybt kritisabelt. Man har skudt mig ned på et alt for løst grundlag, siger Christian Dirksen.

Men i stedet for at acceptere DBCs afgørelse valgte Christian Dirksen at kæmpe videre. Kampen har indtil videre ført til, at han har fået Folketingets Ombudsmands ord for, at DBC skal oplyse navnet på den eksterne konsulent, som i sin vurdering af »Kvit« endte med at bedømme hele serien. Så midt i skuffelsen over, at han føler, hans forfatterskab er blevet undermineret af DBC, glæder Christian Dirksen sig samtidig over sin sejr.

- Jeg føler, jeg har vundet, selv om jeg har tabt. Jeg har sørget for, at andre forfattere kan forlange aktindsigt i deres sag, hvis de får afslag fra DBC, siger han.

DBC har taget afgørelsen fra Ombudsmanden til efterretning, men afviser ellers kritikken fra Christian Dirksen. Finn Andersen, direktør for HR & Økonomi i DBC, er heller ikke enig i, at konsulentens vurdering skal ses som en kritik af Christian Dirksens forfatterskab.

- DBC vil gerne pege på, at der ikke er sket en vurdering af Christian Dirksens forfatterskab eller af ham som forfatter. Vurderinger foretages udelukkende af indhold i bøger, og er aldrig personligt vendt mod forfattere, siger han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk