25. september 2021
Minkavler Rune Skovgaard ejer Søndergaard Mink ved Ramsømagle og skal i gang med at aflive 28.000 mink. Billedet her er taget i 2015. Foto: Thomas Olsen
Minkavler Rune Skovgaard ejer Søndergaard Mink ved Ramsømagle og skal i gang med at aflive 28.000 mink. Billedet her er taget i 2015. Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minkavler er i tårer over at skulle aflive sine mink

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Minkavler er i tårer over at skulle aflive sine mink
Roskilde - 06. november 2020 kl. 13:51
Af Heidi Engelund

- Det har været nogle forbandede dage, hvor tårerne er løbet ned ad kinderne, siger minkavler Rune Skovgaard, der ejer Søndergaard Mink ved Ramsømagle, om udsigten til at aflive sine mink.

arrow Læs også: Birgit og Sten i tårer: De pisser på os minkavlere mens vi ligger ned

Meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde onsdag eftermiddag om, at alle mink i Danmark skulle aflives på grundt af corona, udløste chok hos landets minkavlere.

- Vi har fået at vide, at vi har 10 dage fra tirsdag den 10. november til at aflive vores 28.000 mink. Så vi er klar til at trække i arbejdstøjet hurtigst muligt. Venner og familie har tilbudt deres hjælp, og det er noget af en logistik og lidt af en udfordring at sætte i gang, siger han.

Ikke mink igen

Rune Skovgaard er både ked af det og vred over at se sit livsværk forsvinde på 10 dage for måske aldrig at genopstå igen.

- Her kommer aldrig mink igen. Det er frygteligt at skulle tage hele vores minkfarm og aflive dyrene på baggrund af noget, der sker i Nordjylland. Og jeg er vred over, at vi overhovedet ikke er blevet hørt, siger han.

Det eneste spinke lys i mørket er, at minkene ikke skal destrueres, da der ikke er konstateret corona blandt mink på Sjælland.

- Vi må pelse vores mink, da vi er uden for zonen med smitte, så vi kan sælge skindene, siger han.

Umuligt at finde alvsdyr

Rune Skovgaard har svært ved at finde hoved og hale i det økonomiske regnestykke, der venter forude.

-Vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Vi kommer til at slås med staten, om det her er en ekspropriation, og de overtager vores anlæg, eller om det er en kompensation, og vi så får lov til at have mink igen i 2022. Men vi kan bare ikke få avlsdyr fra andre steder, så jeg tror ikke, vi kan få vores produktion op igen, siger han.

Rune Skovgaard havde håbet, at man i stedet for en total udslettelse af mink i Danmark kunne have lavet avlsdyr uden smitte, så man igen kunne starte en produktion op.

- I en ny besætning kunne vi så blive testet tre gange om ugen, men det har Fødevarestyrelsen og SSL slet ikke været interesseret i.

Skal finde nyt job

Tilbage for Rune Skovgaard og hans familie, der er alle er dybt berørte over at skulle miste deres levebrød og mink, er spørgsmålet om fremtiden.

- Jeg ved helt ærligt ikke, hvor jeg står om for eksempel et halvt år. Jeg skal ud at finde mig et nyt job, men lige nu og her skal jeg bare passe på familien.

arrow Myndigheder håber at nordjyske mink er aflivet i næste uge
07. november 2020 kl. 10:19 Opdateret: kl. 10:20
arrow Muteret virus har alligevel ikke spredt sig til Sjælland
07. november 2020 kl. 06:48 Opdateret: kl. 16:59
arrow Formand tror ikke politikerne vil redde mink
06. november 2020 kl. 17:45 Opdateret: kl. 13:56
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk