16. september 2021
(Foto: Jan Partoft)
(Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mindeord for ridder og domkirkearkitekt: - En stor ven af Domkirken er faldet bort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindeord for ridder og domkirkearkitekt: - En stor ven af Domkirken er faldet bort
Roskilde - 07. juni 2021 kl. 09:44

Professor og tidligere Domarkitekt Hans Munk Hansen er efter familiens oplysning stille sovet ind 91 år gammel.

Hans Munk Hansen var en stor og dygtig personlighed, da vi "hyrede" ham som Domarkitekt. Født i Rinkenæs, hvor man stadig indtil hans død, kunne træffe ham i nogle måneder hver sommer.

Hans Munk havde uddannelsen i orden, først håndværks lære, efterfølgende bygningskonstruktør fra Sønderjylland og endelig Det kongelige Kunstakademis Arkitektskole.

Hans Munk startede sit arkitektarbejde langt fra Danmark. Nemlig i Iran eller Persien, som han gerne omtalte det, når han over for venner og bekendte berettede om sit virke derude.

Han bidrog ved opførelsen af flere officielle bygninger blandt andet Irans Nationalbank sammen med Jørn Utzon. Det har han beskrevet i bogen om hans 10 år i PERSIEN.

I 1965 vendte han tilbage til Danmark, startede egen arkitektvirksomhed, traf sin Fru Birgit, som skænkede ham fire børn og nu flere børnebørn.

Hans Munk havde allerede vist stor interesse i andre organer for vor kirke, så det var et godt valg da han kom til os som Domarkitekt, hvor store opgaver ventede ham. De store bygningsopgaver løste han til UG - budgettet holdt altid uden ekstraudgifter.

Da Domkirken i 1995 kom på Unescos verdensarvliste var det først og fremmest hans indsats ved hans formfuldendte forelæsning på fransk ved UNESCO-mødet i Berlin kunne meddele menighedsrådet, at vi blev optaget som en af de få i Danmark og på Grønland.

Efter Munks hjemkomst lod vi propperne spring også for tidligere værger og formænd.

Domkirken skylder Hans Munk en stor tak. Personligt havde jeg set frem til at vi ved 25-års jubilæet kunne hylde og takke ham. Få Roskildedensere er bevidst om hans store indsats . Det var vi, der var tæt på ham ikke i tvivl om og med os andre. Hans Munk var tildelt C. F.Hansen medalie , Eckersberg Medallien og Europa Nostra Medallien.

Hans Munk var Ridder af Dannebrog.

I mange år underviste Munk på Det Kongelige Kunstakademi. Ved hans afgang fra akademiet havde jeg den ære at være indbudt, bevæget var Munk og vi andre da han blev bekranset , flere af hans tidligere studerende var mødt op. Det blev en mindeværdig dag som jeg altid vil huske .

En stor ven af Domkirken er faldet bort. Tak Hans, Guds Fred.

Æret være dit minde.
Keld Winckelmann

Domkirkens tidligere værge og godsforvalter.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk