23. juni 2021
At Syrien-børnene skal hjem, kan der ikke være to meninger om, mener Erik Lyby, som tilhører den del af det socialdemokratiske »bagland,« som er stærkt utilfreds med regeringens stramme udlændingepolitik.
At Syrien-børnene skal hjem, kan der ikke være to meninger om, mener Erik Lyby, som tilhører den del af det socialdemokratiske »bagland,« som er stærkt utilfreds med regeringens stramme udlændingepolitik.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mettes linje får Erik til at overveje sit medlemskab i S

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mettes linje får Erik til at overveje sit medlemskab i S
Roskilde - 14. maj 2021 kl. 13:49
Af Steen Østbjerg

»Baglandet.« Erik Lyby bryder sig ikke om ordet. Ikke desto mindre er han en del af det socialdemokratiske bagland, som nu højlydt gør oprør imod den stramning af partiets udlændingepolitik, som er sket i Mette Frederiksens formandsperiode.

arrow Læs også: - Vi diskuterer på livet løs

Erik Lyby har været medlem af partiet i årevis, men overvejer for tiden kraftigt, om det skal fortsætte.

- Jeg har ikke meldt mig ud endnu, men jeg kan ikke lægge navn til det, der sker nu. Det kan ikke være Socialdemokratiets politik. Engang var der noget, der hed international solidaritet. Det er fuldstændig væk nu, siger Erik Lyby.

Ligeglade med omdømme
Medmenneskeligheden ligger ham stærkt på sinde. Han er blandt andet aktiv i Dansk Flygtningehjælp, og stod det til ham, var imødekommenheden noget større over for flygtninge, end den nuværende regering udviser.

- Hvorfor skal vi være det eneste land, der sender syriske flygtning tilbage på nuværende tidspunkt? Jeg kan ikke se, hvorfor det haster så meget, og det har vi ikke fået en forklaring på. Det går ud over vores omdømme ude i verden. Det virker som om, de er fuldstændig ligeglade med det, men det er jeg ikke, siger Erik Lyby.

Går glip af ressourcer
Han bryder sig heller ikke om den stribe af sager om unge kvinder, som er velintegrerede og i gang med uddannelser - men som alligevel har skullet sendes ud af landet, fordi deres midlertidige opholdstilladelse udløb.

- Udgangspunktet for det er den udlændingelov, der blev vedtaget i 2015 med Mette Frederiksen som justitsminister, men kunne man ikke bare lave en regel, som kan give dem, der er velintegrerede, fuld opholdstilladelse, selv om deres opholdstilladelse oprindeligt var midlertidig? Det er mennesker med værdifulde ressourcer, som man kan have stor fornøjelse af i Danmark, men det får man ikke på denne måde, konstaterer Erik Lyby.

Svært at leve med
I denne uge er det Daniel Prehn, tidligere formand for Roskilde-kredsen, der har været med til at skabe overskrifter med sit brev til partiledelsen. I DAGBLADET onsdag nævnte Daniel Prehn blandt andet de danske børn i syriske lejre som eksempel på, at den politik, der føres, er for hård. Det er Erik Lyby helt enig i.

- Der kan ikke være to meninger om, at de skal hjem fra de lejre, både mødrene og børnene. De har gjort det i Norge og Italien, og hvis mødrene skal straffes, så skal domstolene nok sørge for dét. De skal ikke fratages deres rettigheder, bare fordi vi ikke kan lide dem. Det, synes jeg, er rigtigt svært at leve med, siger Erik Lyby.

Tager sig til hovedet
Han synes, der er meget langt fra den forståelsespapir, som Socialdemokratiet lavede med støttepartierne i forbindelse med regeringsdannelsen, til den nuværende hårde linje med hjemsendelser, afvisning af at tage Syrien-børnene hjem etc. Og når han samtidig oplever, at det går ganske godt med integrationsindsatsen, får han blot endnu sværere ved at forstå nødvendigheden af den hårde kurs.

- Det ligger der en modsætning i. Mange socialdemokrater tager sig til hovedet og tænker, det kan ikke passe, og jeg tror, Mette Frederiksen risikerer at brænde sig på det her, men hun er meget stålsat, og de bliver bare fejet af bordet med det samme. Der har ikke været lagt op til debat om det, tværtimod. Der kan ikke flyttes et komma, og det, synes jeg, er meget frustrerende, siger Erik Lyby.

Partimedlemskabet hænger i en tynd tråd, men at tage den endelige beslutning er ikke let. Indtil videre tæller Erik Lyby på knapper.

- Jeg håber jo stadig på, at det skulle kunne lade sig gøre. Hvis der kommer tilstrækkeligt stort pres på, og der kommer en tilstrækkelig stor gruppe, så vil jeg aktivt være med i den. Selvfølgelig er der folk, men om de vil stå frem, og om det betyder så meget for dem, at de vil tage det slagsmål, er ikke til at vide. Men der er ikke meget, der tyder på det, siger Erik Lyby.

arrow Tidligere Roskilde-formand er talerør for S-oprør
12. maj 2021 kl. 13:10 Opdateret: kl. 13:51
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk