16. september 2021
Roskilde er i dag en meget stor studenterby, og bliver i første omgang ikke ramt af de nye gymnasie-regler.
gallery icon

Se billedserie

Roskilde er i dag en meget stor studenterby, og bliver i første omgang ikke ramt af de nye gymnasie-regler.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokal rektor: Roskilde går fri af gymnasie-reform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokal rektor: Roskilde går fri af gymnasie-reform
Opdateret 11. juni 2021 kl. 09:18
Roskilde - 11. juni 2021 kl. 09:15
Af Foto: Jan Partoft

Roskilde, der hvert år producerer mange nye studenter på sine tre almene gymnasier, går fri og bliver ikke ramt af den nye gymnasie-reform, som regeringen og et flertal i Folketinget torsdag blev enig om.

Såden vurderer Claus Niller, der er rektor for et af Sjællands største gymansier, nemlig Roskilde Katedralskole. Han har også talt med flere af sine kolleger i byen, og de deler den samme opfattelse.

Det store antal elever, der går på Himmelev, 'Amtet' og Katedralskolen samt gymnasielinjerne på Handelsskolen og Teknisk Skole, har været en vigtig motor i Roskilde udvikling og vækst.

De skaber liv i byen, og mange bosætter sig også senere med familien i Roskilde-området, når de er færdige med uddannelsen, fordi de husker deres gode ungdom i den gamle domkirkeby.

Derfor var aftalen om ny gymnasie-fordeling ventet med en vis ængstelse i Roskilde, men det gik altså godt denne gang.

Land og by
Aftalen om den nye gymnasie-ordning omfatter to områder:

Dels skabes der et sikkerhedsnet under de små gymnasier i landområder, hvor det kan knibe med at få elever nok. Den del af ordningen er ikke så kontroversiel

Anderledes ser det ud med det nye system, der skal gælde for de tre store byer Odense, Aarhus og Storkøbenhavn. Her ønsker flertallet at bremse udviklingen, hvor eleverne er blevet mere og mere opdelt i 'fine' og 'dårligere' skoler, eller 'hvide' og 'brune' gymnasier.

Da det er forbudt at lovgive med en opdeling efter etnicitet og religion, har man i stedet indført et kriterium om forældrenes indtægt for at få en mere blandet sammensætning af elever på alle gymnasier.

Svært med tvang
- Jeg tvivler på, om man kan få det system til at fungere. Det er jo altid tvært at tvinge de unge til noget, hvis de ikke har lyst, siger Claus Niller fra Roskilde Katedralskole.

På lidt længere sigt kan gymnasier og andre uddannelsessteder dog blive påvirket, hvis der indføres en øvre grænse for, hvor mange elever de må optage. Det kan blive aktuelt, fordi Roskilde allerede i dag tiltrækker mange unge fra nabo-byer som Frederikssund, Holbæk, Ringsted eller Taastrup, hvor det så kan knibe med at få elever nok.

tk

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk