24. september 2020
Specialister fra Carl C. A/S i Skjern står for at pille Risøs meteorologimast ned. For dem er det hverdagskost. De arbejder over hele Europa og har bla. lagt en mast i Spanien ned, som var mere end 20 meter højere.
gallery icon

Se billedserie

Specialister fra Carl C. A/S i Skjern står for at pille Risøs meteorologimast ned. For dem er det hverdagskost. De arbejder over hele Europa og har bla. lagt en mast i Spanien ned, som var mere end 20 meter højere.
Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landets højeste elevator er ude af drift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landets højeste elevator er ude af drift
Opdateret 14. september 2010 kl. 10:36
Roskilde - 11. september 2010 kl. 08:53
Af Steen Østbjerg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Risø: I 54 år har den knejset, masten på Risø, men de næste måneder vil den ikke være at se på sin vante plads ved siden af reaktorbygningen ude på halvøen. Det skriver DAGBLADET Roskilde.

Stykke for stykke bliver den pillet ned i denne weekend for at blive renoveret. Det øverste fag af masten blev pillet ned fredag formiddag, og inden det bliver mandag, skulle den sidste del efter planen være lagt ned, hvorefter de mange ton jern bliver renoveret og stablet op igen, næsten som den var.
arrow Læs også: Elevatoren fra helvede: Har allerede fanget personer fire gange

Ud over den ny maling vil en af ændringerne være den elevator, masten er forsynet med. Elevatoren, der er landets højeste, har været indvendig - og i øvrigt usædvanligt solidt bygget. Den ny bliver udvendig, ikke helt så tung, men ikke mindre sikker.

Bortset fra den detalje vil masten ligne sig selv, og det er helt bevidst. Selv om man næppe ville bygge en meteorologisk mast på samme måde i dag, så bliver der ikke lavet noget om, fordi den 54 år lange række af vejrdata er så værdifuld, at man ikke ønsker at bryde den. For at kunne sammenligne de data, der bliver samlet ind i de kommende år, med dem, der allerede er indsamlet, skal de registreres på samme måde, så ved at fastholde den gamle mast, opnår man en helt unik række observationer, som kan ende med at strække sig over mere end 100 år, hvis masten kan holde så længe. Kun for efteråret 2010 vil der være et lille hul i datarækken.
arrow 80-årig kvinde spærret inde i elevator i bagende sol
24. juni 2020 kl. 12:33 Opdateret: kl. 12:33
arrow Håndværker sad fast i elevator
25. juni 2015 kl. 12:05 Opdateret: kl. 11:34
arrow Fuld mand sad fast i elevator
08. august 2011 kl. 09:57 Opdateret: kl. 09:57
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk