15. august 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kystsikring: Til dig der tror hele Jyllinge står under vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kystsikring: Til dig der tror hele Jyllinge står under vand
Opdateret 05. december 2018 kl. 11:33
Roskilde - 25. april 2017 kl. 07:08
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kystsikring fylder meget i Jyllinge. Faktisk har det gennemsyret byen siden Bodil ramte området 6. december 2013. For udenforstående så lyder det tit som om, at samtlige 11.000 beboere er på vej under havets overfalde, så snart det blæser fra nordvest. Sådan er virkeligheden bare slet ikke.

arrow Læs også: Lystbådehavn på vej med kystsikring til kvart million

Den lavtliggende del af Jyllinge Nordmark - hovedsageligt husstande nord for Osvej og Osvej Vest og ind til Høgevænget (omtrent 1,5 kilometer fra kysten i Roskilde Fjord) - har fra tid til anden problemer med forhøjet vandstand.

Under Bodil, som målte 2,07 meter på sit højeste, var det rigtig mange huse der fik vandskader, faktisk op omkring 300 husstande. Beboerne og kommunen var helt uforbedredte. Det faktum og den høje vandstand gjorde at rigtig mange familier mistede deres hjem. Under Egon (1,34 meter) og Urd (1,52 meter) var antallet af skader meget, meget lavere, faktisk var der i de tilfælde ikke over 10 ejendomme, som fik vand. Årsagen her var naturligvis den lavere vandstand, men også det faktum at meget af vandet blev holdt ude af området med sandsække og watertubes efter en fælles indsat mellem beboere, frivillige, kommunen og beredskabet.

I det pågældende område ligger der også nogle husstande, som ikke er blevet ramt af vandet - heller ikke under Bodil, for de ligger højt nok til at undgå vandet. Det gælder blandt andet en del af husene i første række ud til Roskilde Fjord.

Hvorfor hører man så, at 500 husstande bliver sikret? Det gør man fordi, med den sikringshøjde kommunen har lagt ind i deres forslag til dige (2,4 meter), så er det det antal husstande, som vil få skader på deres huse - eller som vil få spærret vejen til deres hus - hvis vandet nåede 2,4 meter. Alle disse husstanden skal være med til i en eller anden grad at betale for en eventuel kystsikring. Men der har altså aldrig været 500 husstande, som har stået under vandet i byen.

Ved oversvømmelserne har der været enkelte fiskerskure ved den gamle fiskerihavn midt i Jyllinge, som har stået under vand, det samme gælder få bygninger på Jyllinge Lystbådehavn længere sydpå.

Hvorfor taler man om flere diger ved Jyllinge Nordmark?:

Det gør man, fordi der nord for bydelen ligger Værebro Å. Den er nogle gange så fyldt med vand - typiske efter store regnskyl eller perioder med langvarig regn - at åen løber over sine bredder (meget af vandet i åen kommer fra kommunerne opstrøms helt ind til Ballerup). Oversvømmelserne sker naturligvis hvor åen er lavest, og det er den på en strækning forbi Jyllinge Nordmark. Derfor ønsker beboerne i de meget lavtliggende huse langs med åen en sikring i form af et dige, kaldet østdiget.

Når der kommer storm, og vinden først har presset vand fra Nordsøen og Skagerak ind i Kattegat via en sydvestenvind, og vinden så vender og går i nordvest og presse vandet yderligere ned mod Øresund, Bælterne og Østersøen, så fanges noget af det vand i Roskilde Fjord og Issefjordsystemet. Det giver høj vandstand. Den høje vandstand blokerer for, at vandet fra Værebro Å kan komme ud, og dermed går den over sine bredder. I de rigtig grelle tilfælde løbet vandet fra fjorden ind i åen, og er med til at give oversvømmelserne.

Derfor er der behov for et dige langs med fjorden og en sluse i åen, for at holde fjordvandet ude. Ved slusen placeres pumper så vandet fra åen (som blokeres af slusen - når den lukkes ved højvande i fjorden) kan blive pumpet ud i fjorden på den anden side.

Kan man ikke bare lave en regional løsning ved fx Frederikssund?:

Det kan man. Men det er ikke nok for de lavestliggende i Jyllinge Nordmark, for naturen langs med bredderne af Roskilde Fjord er skabt gennem påvirkning af saltvand, og derfor vil en regional løsning næppe blive lukket før vandstanden er over 1,5 meter, af hensyn til naturtyperne i Roskilde Fjord, en fjord som i stor udstrækning er Natura 2000/EU Fuglehabitat-område. Det betyder altså at der er brug for en lokal løsning til glæde for de lavestliggende. I øvrigt er det ikke til at sige, hvor mange år der går, før en regional løsning er vedtaget og etableret - lige nu gættes der på, at en hurtig løsning kan være på plads på 10-15 år, men det er sandsynligt, at det tager længere tid.

De første huse i Jyllinge Nordmark bliver oversvømmet ved en forhøjet vandstand på omkring 1,3 meter, hvis ikke beredskab, kommunen, beboere og frivillige fra nær og fjern står sammen og kæmper mod vandet med sandsække og watertubes, hvilket er lettest i perioder, hvor jorden er frossen (som ved Egon) og nærmest umulig, når jorden ikke er (som ved Urd), hvor vandet simpelthen løber under watertubesne, gennem mosejorden og ind i området fra åsiden. Ud mod fjorden er jordforholdene sådan, at det er lidt lettere at holde vandet ude, også når jorden ikke er frossen.

Der er i alt 4128 husstande i Jyllinge.

Så næste gang du tror Jyllinge er det nye Atlantis, så husk at der er næsten 3700 husstande som aldrig har eller er vurderet til at få problemer med oversvømmelser.

arrow Gangbroer, el og hus er ødelagt på havn
17. december 2013 kl. 13:05 Opdateret: kl. 13:55
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk