19. oktober 2021
Louise Feld (t.v) og Heidi Sohn Højlund (midt) er frivillige vild have-metorer, og til venstre er det Signe Schrøder, som er formand for foreningen Praktisk Økologi. De tre glæder sig over, at Roskilde Kommune vil være med i konkurrencen om at være Danmarks vildeste kommune. Her på græsplænen foran boligerne i det sydlige Jyllinge er der i den grad plads til forbedring. Græsset bliver slået så pænt, at en lille bestand af orkideer faktisk er forsvundet. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Louise Feld (t.v) og Heidi Sohn Højlund (midt) er frivillige vild have-metorer, og til venstre er det Signe Schrøder, som er formand for foreningen Praktisk Økologi. De tre glæder sig over, at Roskilde Kommune vil være med i konkurrencen om at være Danmarks vildeste kommune. Her på græsplænen foran boligerne i det sydlige Jyllinge er der i den grad plads til forbedring. Græsset bliver slået så pænt, at en lille bestand af orkideer faktisk er forsvundet. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvinder vil lave om: Hvorfor er det lykken med en snorlige græsplæne og en hæk klippet inden sankthans?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kvinder vil lave om: Hvorfor er det lykken med en snorlige græsplæne og en hæk klippet inden sankthans?
Opdateret 17. marts 2021 kl. 14:48
Roskilde - 17. marts 2021 kl. 13:57
Af Lars Kimer

Hvorfor er det lykken at have en snorlige græsplæne renset for »ukrudt«? Hvorfor er danske haver typisk 70 procent eksotiske planter og kun 30 procent planter, som har hjemmehørende i Danmark og med sikkerhed kan glæde de mange danske insekter, der prøver at finde mad og husly i den danske natur?

arrow Læs også: Kommunen lader græsset gro - og det er fint for de fleste

Den måde at tænke have på vil tre lokale kvinder gerne lave om på.

- Jeg plejer at kalde en græsplæne for en monokulturel ørken. Der er intet til vores små vilde dyr at komme efter, ingenting, siger Signe Schrøder, selvstændig vildhave-konsulent og formand for foreningen Praktisk Økologi. Hun har de seneste år uddannet cirka 500 danskere til at være vild have-mentorer.

Vild Natur

En af dem er Heidi Sohn Højlund fra Jyllinge, som står bag den lokale facebookgruppe »Vild Natur - Der hvor du bor«. Gruppen er et forsøg på at samle lokale, som har glæden ved at gøre deres have mere vild, og efter et par måneder har over 300 fundet vej til gruppen. Håbet er at inspirere både grundejerforeninger, boligforeninger, private virksomheder, kommunen og naturligvis haveejerne til at gøre deres respektive jordstykker lidt mere vilde.

Som vild have-mentor har Heidi indvilliget i at vise sin egen have frem til inspiration, og hun tager også ud og giver gode råd hos andre i Jyllinge og Gundsømagle.

Louise Feld er fra Roskilde, hvor hun bor i lejlighed, så det er småt med at kunne vise haven frem udover et par krukker på terrassen. Til gengæld er hun uddannet agronom og øser gerne ud af sin viden, om hvad forskellige grundejere kan gøre for at få mere vild have.

Er parken målet?

- Vores bedsteforældres ideal om en have var noget, der lignede en park, hvor de havde styr på - kontrol på - alt hvad der groede. Men vores planet lider efterhånden under denne kontrol af naturen. Vi har vist, vi kan kontrollere, så for os handler det nu mere om at give tilbage til naturen, siger Signe Schrøder.

- For mig handler det om, at vi giver en natur videre til vores børn og børnebørn, som stadig har en mangfoldighed, der gør den stærk. Det skal være en natur, som både giver vores danske dyr et solidt spisekammer, plads til »leg« og steder at bo, siger Heidi Sohn Højlund.

Kommunen vil med

Gennem facebookgruppen har de fået Roskilde Kommune med på ideen om at deltage i den nationale konkurrence om Danmarks Videste Kommune.

Men hvordan kan Roskilde så blive mere vild? De tre kvinder har mange eksempler fra det offentlige rum.

- Man er så god til at pleje parkerne i Roskilde. De bliver så velfriserede, men hvorfor køre alt haveaffaldet væk? Byg dog nogle kvashegn i parkerne som bryder græsplænerne lidt. Kommunen slipper for at køre kvaset væk, og kvashegnene er fremragende bosteder for mange insekter. Det samme kunne gøres, når vi beskærer vejtræer og levende hegne. Nogle kvashække ville give mad og bosteder til mange insekter, siger Louise Feld.

Spar på græsslåningen

Heidi Sohn Højlund har yderligere ideer, som også sagtens kan bruges andre steder end på kommunale arealer.

- Hvorfor slå alt græsset? Ved at slå det så fjerner vi mange levemuligheder. Ved at lade noget vokse vildt, så giver vi plads til dyrene. Mange larver bliver lagt i det halvhøje græs, og når det så bliver slået på det forkerte tidspunkt, så slår vi en årgang af insekter ihjel. Hvis kommunerne forvaltede naturen mere vildt, så vil det betyde omlægning af pleje på et areal på størrelse med Falster, siger hun.

Ideer til haveejeren

Men hvad kan man så gøre som almindelig haveejer. Ifølge de tre er der faktisk en del ting, man som haveejer kan gøre.

- Man kan tænke i hjemmehørende arter, når man planter, og så kan man tænke i at få lavet en lang blomstringssæson. Der findes faktisk planter, som blomstrer i februar/marts, og andre der blomstrer langt ind i december. Ved at planlægge kan man faktisk sørge for mad til insekterne over en lang periode, siger Signe Schrøder og skyder så lige et mantra ned.

- Hold op med at klippe hækken inden sankthans. Glem det. Du klipper midt i ynglesæsonen, og du fjerner meget af madgrundlaget. Klip nu bare hækken til efteråret, så opdager du måske også, at ligusterhækken rent faktisk har blomster til gavn for insekterne. Du kan også nøjes med at klippe ydersiden af hækken om sommeren, så folk kan komme forbi på fortovet, men så tag indersiden i september.

Ny ejer - tag det roligt

Og så anbefaler Louise Feld noget til nye boligejere.

- Man ser så tit, at de rydder alt, hvad der var i haven, men når de gamle træer ryger, så ryger havens tag, og det bliver så fladt det hele. Lad et år eller to gå, fra du flytter ind, til du begynder alt lave om i haven, så ved du også, hvad du har og hvad der måske er værd at beholde, siger hun.

Haveselskabet har på sin hjemmeside lavet en lang liste over de mest almindelig hjemmehørende arter, der er gode til danske haver. Listen er for lang til at gengive her, men den tæller alt fra træer og buske til stauder.

Bonderøven dømmer

Den konkurrence, som Roskilde Kommune nu har tilmeldt sig til, handler om at finde de vildeste ideer til fordel for den vilde natur.

Dommerpanelet består af miljøminister Lea Wermelin, tv-værten Frank »Bonderøven« Erichsen og biologen Morten DD Hansen, der skal kåre vinderkommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt.

arrow Mere liv: Vild have behøver ikke at være en rodebutik
13. september 2021 kl. 09:18 Opdateret: kl. 09:14
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk