19. november 2017
På kortet her fremgår det, hvilke områder som har fået drikkevand indeholdende pesticider. Det er områderne med blåt, som har fået vand fra Fors, hvilket vil sige det meste af den gamle Roskilde Kommune og en mindre del af Lejre Kommune mod nord.
På kortet her fremgår det, hvilke områder som har fået drikkevand indeholdende pesticider. Det er områderne med blåt, som har fået vand fra Fors, hvilket vil sige det meste af den gamle Roskilde Kommune og en mindre del af Lejre Kommune mod nord.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kort: Bor du her, så har du fået Fors' pesticid-vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kort: Bor du her, så har du fået Fors' pesticid-vand
Opdateret 07. september 2017 kl. 12:58
Roskilde - 07. september 2017 kl. 12:42
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fraregnet Vindinge, en bid af det nordlige Himmelev samt Risø og Risø Huse er det alle andre beboere i den gamle Roskilde Kommune, som har fået leveret drikkevand indeholdende pesticider. Også småbyer mellem Kr. Hyllinge og Gevninge i Lejre Kommune har fået vandet.

arrow Læs også: Fund af pesticider i dit drikkevand: Her er Fors udmelding

Det viser et kort Fors har lavet til dit lokale dagblad, DAGBLADET Roskilde, her til formiddag.

Nu følger yderligere prøver for at fastslå hvilke boring eller boringer, som vandet kommer fra.

- Laboratoriet har frygtelig travlt i øjeblikket, så vi forventer først at vide noget yderligere om 10 dage, siger Uffe Laursen, udviklings- og kommunikationschef hos Fors.

Fors kan på nuværende tidspunkt heller ikke sige noget om, hvor længe det fundne stof desphenyl-chloridazon har været i drikkevandet.

- Det er et nyt stof, vi i Danmark er blevet opmærksom på. Derfor er det første gang, vi tester for det, siger Uffe Laursen.

Om stoffet fortsat siver ned til grundvandet, eller om nedsivningen er overstået, kan Fors heller ikke sige noget om.

- Det skal vi naturligvis holde øje med, men faktum er, at når vi finder den forurenede boring, så bliver den taget ud af drift, siger han.

Hos Fors skal man nu lave en vurdering af, om ældre vandprøver skal analyseres for eventuelt at finde frem til, hvor længe stoffet har været i drikkevandet og i hvilke mængder.

Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af ukrudtsmidlet chloridazon, som i årene 1964-96 blev anvendt i produktionen af roer, rødbeder og løg. Midlet er i dag forbudt.

Men noget kunne tyde på, at stoffet måske har været brugt til andre ting også.

- Det er vores opfattelse, at der ikke har været dyrket hverken roer, løg eller rødbeder i nærheden af vores kildepladser i Hornsherred.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk