4. august 2021
Der var fyldt i Sankt Jørgensbjerg Kirke til denne salmemaraton i 2014, men det bliver der ikke til gudstjenesterne på torsdag og søndag, hvor der kun må være 26 besøgende i den gamle, smalle kirke. Foto: Kim Rasmussen
Der var fyldt i Sankt Jørgensbjerg Kirke til denne salmemaraton i 2014, men det bliver der ikke til gudstjenesterne på torsdag og søndag, hvor der kun må være 26 besøgende i den gamle, smalle kirke. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kirkerne genåbner: Nu skal der synges med god afstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kirkerne genåbner: Nu skal der synges med god afstand
Roskilde - 20. maj 2020 kl. 17:48
Af Lars Kimer

- Selvfølgelig skal vi synge.
Ordene bliver sagt med både glæde og begejstring, da DAGBLADET fanger sognepræst Kristian Gylling fra Ågerup, Kirkerup og Hvedstrup.

arrow Læs også: Toiletter forbudt for turister

Og sangen vil lyde i rigtig mange af landets kirker på torsdag, Kristi himmelfartsdag. Kirkerne vælger salmesangen til på trods af, at det vil betyde, at der er plads til færre besøgende i kirkerne.

Hvis der skal synges, skal der nemlig være to meter til sidemanden. Vælger kirkerne, at der ikke skal synges salmer, må afstanden være nede på en meter.

Der er der plads til
Antal besøgende der maksimalt må være i de enkelte kirker:
 • Roskilde Domkirke: 160
 • Dåstrup: 15
 • Syv: 22
 • Ørsted: 18
 • Gadstrup: 35
 • Snoldelev: 41
 • Vindinge: 20-25
 • Vor Frue: 19-24
 • Svogerslev: 16
 • Skt. Jørgensbjerg: 26
 • Jakobskirken: 55
 • Himmelev: 27
 • Trekroner: 83 ved brug af balkonen
 • Ågerup, Kirkerup og Hvedstrup: 13-17
 • Gundsømagle: 15, evt. 4 i våbenhuset
 • Jyllinge: Holder lukket
 • Hellig Kors Kirke: 90
Pladser til brummerne

Og kirkerne tackler situationen helt individuelt. I Trekroner og Himmelev kirker har man oprettet »brummerpladser«.

- Vi lader nogle dele af kirken være til dem, som ved, de ikke vil synge med. På den måde kan vi have lidt flere inden for døren. Jeg glæder mig enormt til at slå dørene op. Det at kunne se folk i øjnene igen giver bare noget mere nærvær, siger Marianne Juel Maagaard sognepræst i Himmelev og Trekroner.

I Jyllinge må man have 90 personer til gudstjeneste i den nye store Hellig Kors Kirke, og sognepræst Karen Marie Winther ser frem til det.

- Jeg tror egentlig bare, jeg glæder mig. Jeg er ikke bange, men vi skal passe på, at alle får en god oplevelse. Og selvfølgelig skal vi synge, en gudstjeneste uden sang er bare ikke specielt sjov, siger hun.

Vil ikke undvære nadveren

Kristian Gylling glæder sig også til at komme tilbage, og som et af de få steder har man i de tre landsbykirker valgt at holde nadver.

- Prøv at spørge en lastbilchauffør, som ikke har måttet køre lastbil i to måneder, om ikke det er fedt at komme tilbage på landevejen? Jeg tror, han vil trykke lidt ekstra på hornet. Vi får en frihed under et stort ansvar, og det mener vi hos os godt kan forenes med nadver. Jeg har tradition for stående nadver, og vi klarer det ved, at jeg kommer til at gå rundt til kirkegængerne frem for, at de kommer til mig, og der bliver naturligvis både sprittet og brugt handsker, siger Kristian Gylling, som får 13-17 gæster afhængig af, hvilken kirke der skal holdes gudstjeneste i.

Adgang med billet

I Sankt Jørgensbjerg Kirke er udfordringen, at kirken er meget smal.

- Vi har målt og målt, og vi kan være 26 besøgende. Vi sætter stole op på udvalgte steder, og på den måde kan vi være flere, end hvis vi bare brugte vores bænke, fortæller sognepræst Ulla Britt Sørensen.

For sognepræst i Svogerslev Elsebeth Garde Kjær har tiden uden gudstjenester været svær.

- Det har været virkelig kunstigt. Vi har lavet videoer, men det er ikke det samme. Jeg har haft fri i påsken, og det har været helt forkert. Nu er vi tilbage, og det bliver godt. Hos os har vi tre gudstjenester, og på forhånd kan man hente en billet med et tidspunkt, så vi får fordelt dem, der vil i kirke. Vi må være 16 ved hver gudstjeneste, siger hun.

En travl tid i vente

I Jakobskirken er man så heldig, at kirkerummet er ommøblerbart, så med den rigtige placering af stole kan der være 55 i kirken. Men Jakobskirken fortsætter også med at livestreame gudstjenesterne.

- Det gør vi som en service til dem, som er i risikogruppen. Vil man have hjælp til det, så må man endelig ringe til en af os præster, så hjælper vi med, at man bliver klar til at streame, siger Mogens Ohm Jensen.

I Viby, Ørsted og Daastrup tror sognepræst Hans Eiler Hammer, at kirken går en travl tid i møde.

- Vi kommer til at have to gudstjenester hver gang, og man kan tilmelde sig via Facebook, hjemmeside og ved at ringe. Barnedåbsgudstjenesterne tager vi ved siden af, for dem kommer der altid mange til. Jeg kan mærke, at vi kommer til at have travlt, siger han.

Jens Wollesen

Der kan flyttes rundt på stolene i Jakobskirken,
og det giver plads til 55 i kirkerummet. Kirken
vil dog fortsat livestreame gudstjenesterne af
hensyn til folk i risikogruppen. Foto: Jens Wollesen


arrow Turister må igen besøge domkirken - men kun i små grupper
28. maj 2020 kl. 12:07 Opdateret: kl. 12:07
arrow Se billederne: Højmesse med håndsprit i domkirken
22. maj 2020 kl. 11:54 Opdateret: kl. 11:54
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk