13. juni 2021
Lokalt er Thomas Dambo kendt for de seks glemte giganter, som står på lokaliteter på Vestegnen. Men nu får de seks en søster, som placeres ved Roskilde. Foto: HTK
gallery icon

Se billedserie

Lokalt er Thomas Dambo kendt for de seks glemte giganter, som står på lokaliteter på Vestegnen. Men nu får de seks en søster, som placeres ved Roskilde. Foto: HTK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kendt troldkunstner på vej med 10 trolde i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kendt troldkunstner på vej med 10 trolde i Danmark
Opdateret 03. juli 2020 kl. 14:32
Roskilde - 03. juli 2020 kl. 14:23
Af Lars Kimer

Roskilde bliver hjemsted for en af de internationalt kendte kæmpetrolde bygget af kunstneren Thomas Dambo. Trolden kommer til at stå i et naturområde ved en badesø, som allerede er blevet et stort lokalt trækplaster. Det er et projekt, som er blevet en realitet på under tre uger, og her er endelig noget, vi kan takke coronavirusen for.

arrow Læs også: Årets nye udflugtsmål: Kæmpetrold fisker mange hjerter

Thomas Dambo, som lokalt er kendt for de seks giganter, som står steder på Vestegnen, går allerede i gang med byggeriet den kommende uge, og i løbet af 14 dage står trolden færdig.

10 trolde i Danmark

Trolden bliver en af 10, som denne sommer bliver sat op rundt omkring i Danmark under temaet »rejsen til den gigantisk trolde folkefest«. De første tre trolde er bygget i det københavnske område.

- Jeg skulle have bygget 25 trolde i otte lande i år, en skulle til OL i Tokyo, en til Burning Man-festivalen i USA, en på Hawaii. Så kom corona, og det gjorde, at jeg pludselig sad i min lejlighed i København og skulle ingenting, fortæller Thomas Dambo.

Mange af delene til de trolde, der skulle have været op ude i verden, var allerede bygget, og de skule bruges til noget, så nu bliver de brugt til de 10 trolde rundt om i Danmark, hvoraf en havner ved Roskilde.

- Jeg spurgte ud på Facebook, om nogen havde en gammel grusgrav, man måtte bade i. Der havde jeg en god idé til en trold. Straks hørte jeg fra Henrik Jørgensen, så min kæreste og jeg cyklede til Roskilde for at se stedet, og det er bare helt perfekt, siger Thomas Dambo.

»Skovtrold« var hurtig

Henrik »Skovtrold« Jørgensen, Naturstyrelsens skovfoged i det naturområde, som trolden kommer til at stå, er begejstret for, at projektet bliver til noget.

- Det er vel maksimalt tre uger siden, at jeg ved et tilfælde så, at Thomas Dambo søgte lokaliteter til trolde, som skulle laves over sommeren. Jeg skrev til ham med det samme og fik nærmest svar lige så hurtigt. Idéen om at lave en trold af genbrugstræ i en et område, hvor vi genbruger en grusgrav til glæde for befolkningen, var åbenbart en idé, han godt kunne se, siger Henrik Jørgensen, som sender store roser i retning af Roskilde Kommune.

- De var straks med, borgmesteren var med, og alle har ligget vandret for at sikre finansiering og tilladelser, fortæller han.

Kommunen har fået en pose statslige midler, som skal bruges til sommeraktiviteter for børn og unge, og af den pulje har kommunen valgt at bruge 150.000 kroner på troldeprojektet.

Vedligeholdelse

Troldene, som står på Vestegnen, er allerede nået til at skulle vedligeholdes, for ellers forgår de. Men Henrik Jørgensen har en plan med den nye trold.

- Vi har en brugergruppe tilknyttet søerne, og jeg håber, vi gennem dem kan finde folk, som har lyst til at passe trolden. Vi har jo andre frivillige brugergrupper i søerne, fx mountainbikerne, som selv bygger spor. I forhold til at passe trolden stiller vi meget gerne med materialer og værktøj, siger Henrik Jørgensen, som i samme moment understreger, at han er glad for, at området tidligere på ugen kunne indvie en ny stor p-plads.

Det bliver et trækplaster

I lokalrådet i byen tæt på naturområdet er formand Tim Bang ovenud lykkelig over, at den store kendistrold kommer til byen.

- Det bliver simpelthen så fantastisk at få lagt kultur ind i grusgraven. Det bliver uden tvivl et udflugtsmål, således at vores flotte naturområde ikke bare bliver godt besøgt, når man vil bade ved vores to strande. Nu er der helt sikkert en grund til at komme ud i grusgraven året rundt, siger Tim Bang, som sammen med Henrik Jørgensen var den, der skubbede på over for kommunen, da muligheden bød sig.

Hvad skal trolden hedde?

Thomas Dambos trolde har altid sådan nogle sjove og hyggelige navne, Kaptajn Nalle eller Lange Liv, for at nævne et par stykker. Men trolden i Roskilde har endnu ikke noget navn.

- Det kommer typisk under processen. Jeg har det også svært med, at folk navngiver deres barn, før det er født, for hvad nu hvis ungen bare ikke ligner en William, når han er født? Det jeg kan sige, er, at der er en stor sandsynlighed for, at det bliver en kvindelig trold, som kommer til Roskilde, siger Thomas Dambo.

Vil du bygge med?

Hvis du bor i nærheden af naturområdet og har lyst til at bidrage til, at trolden bliver bygget de næste 14 dage, så kan du skrive til Thomas Dambo på Facebook eller Instagram og finde ud af, hvordan du kan hjælpe med at bygge trolden.

Skulle du ligge inde med en større mængde affaldstræ, du gerne vil af med til hans troldeprojekter, så hører kunstneren også gerne fra dig.

Grunden til, at artiklen ikke nævner præcist, hvor trolden kommer til at stå, er, at de 10 nye trolde er en del af en skattejagt arrangeret af Thomas Damobo via hjemmesiden trollmap.com, hvor man kan få ledetråde til at finde troldene.

arrow Se videoen af Runde Rie: Sådan blev kæmpetrolden til
27. august 2020 kl. 15:30 Opdateret: kl. 15:33
arrow Video: Snart går jagten ind på kæmpetrolden Runde Rie
11. juli 2020 kl. 09:19 Opdateret: kl. 19:01
arrow Video: Verdensberømt kæmpetrold bosætter sig tæt på Roskilde
03. juli 2020 kl. 14:22 Opdateret: kl. 15:05
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk