2. august 2021
Ringparken med 593 boliger bliver renoveret for en halv milliard kroner. Arbejdet går i gang inden jul, lyder meldingen fra Adserballe og Knudsen, som udfører arbejdet for Boligselskabet Sjælland. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Ringparken med 593 boliger bliver renoveret for en halv milliard kroner. Arbejdet går i gang inden jul, lyder meldingen fra Adserballe og Knudsen, som udfører arbejdet for Boligselskabet Sjælland. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpe boligrenovering er snart klar til at gå i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kæmpe boligrenovering er snart klar til at gå i gang
Opdateret 29. maj 2020 kl. 15:29
Roskilde - 29. maj 2020 kl. 14:07
Af Kristian Jørgensen

Efter mange år med kolde lejligheder og tiltagende forfald kan beboerne i Ringparken se frem til, at en omfattende og længe ventet renovering går i gang i år.

arrow Læs også: Her er Kildegårdens nye bæredygtige boliger

Boligselskabet Sjælland har nu indgået aftale med entreprenørfirmaet Adserballe og Knudsen om at udføre projektet, som arkitektfirmaet Kant har arbejdet på i to år med inddralse af beboerne, og som Boligselskabet Sjælland har barslet med i omkring otte år.

De tre dele

Renoveringen af Roskildes første sociale boligbyggeri fra 1952 koster i omegnen af en halv milliard kroner.

For de penge kommer forbedringerne både til at kunne ses i det ydre og ikke mindst mærkes på indeklimaet, da mange har døjet med manglende isolering og kuldebroer.

Det er ikke de samme forbedringer, der bliver udført i hele Ringparken, som er opført i tre dele.

Den første er de røde blokke i Ringparkens nordlige ende, hvor tag, vinduer, gavle, altaner og altanranker bliver udskiftet. Det gælder også de gule blokke ved siden af, hvor de meget små gavllejligheder også bliver lagt sammen.

På sydsiden af Søndre Ringvej, i områdets nyeste blokke fra 1960'erne, kommer der en helt ny facade med isolering under, og alle lejligheder bliver nyindrettet og gjort tilgængelige med kørestol, så opgangene får også elevator.

Billede
Bo Jørgensen, direktør for Boligselskabet
Sjælland, er meget tilfreds med den nye
facade til til Ringparkens sydlige del.
Foto: Kristian Jørgensen

Holder stilen

Ifølge arkitekt Claes Helmersen fra Kant arkitekter har målet været at bevare Ringparkens autentiske udtryk. Nogle steder har det bare været nødvendigt at gå lidt på kompromis for at få pengene til at række.

For eksempel har man forsøgt at skaffe rillede mursten til de nye gavle i de røde blokke, så de passer med resten af facaden. Det blev bare alt for dyrt, så det bliver glatte sten i stedet.

- Vi er gået efter det overordnede udtryk frem for at arbejde med detaljer, som bliver alt, alt for dyre, siger arkitekt Claes Helmersen.

Det gør sig også gældende med alle blokkene syd for Søndre Ringvej, der får ny facade, når der bliver lagt udvendig isolering over det hele.

Økonomien gør, at de rillede mursten bliver fortrængt, men den nye facade vil stadig være i gule sten, nu bare lagt på en helt anden måde.

Andre steder er det lykkedes at føre bebyggelsen tilbage til fordums glans, selvom det ikke har været helt nemt. De ældste gule blokke har gule tegl, hvilket mange steder kan være svært at se i dag, men i dag er de fleste gule tegl egentlig røde tegl med en belægning, som ifølge arkitekten ikke fungerer optimalt.

- Men vi HAR fået rigtigt gule sten, så vi bevarer det autentiske udtryk, siger Claes Helmersen med et lille smil i skægget.

Fem års byggeplads

Arbejdet bliver udført i etaper med start fra den vestligste af de røde blokke, der også var den første i Ringparken for næsten 70 år siden.

Den kommer til at stå færdig i efteråret næste år, men arbejdet i området kommer til at stå på i fem år med stilladser, støv og larm fra de 60-100 håndværkere, der hele tiden vil være i Ringparken.

- Det bliver en gene, det kommer vi ikke udenom, siger Bo Jørgensen, direktør for Boligselskabet Sjælland, men han er sikker på at beboerne vil kunne se gennem irritation og få øje på, hvad de får ud af det.

I nogle blokke vil beboerne blive genhuset i en periode, men boligselskabet arbejder stadig på at finde ud af, hvor det skal ske. De har indkøbt 100 pavilloner til genhusning, men har gang i så mange renoveringsarbejder i flere byer, at det ikke slår til.

Trods den betydelige pris er der flere ønsker, som der ikke bliver råd til at opfylde i renoveringen, men boligselskabet håber stadig at få tilsagn til nogle bæredygtighedstiltag.

arrow Nyt boligbyggeri skal rokke ved fordommene
31. oktober 2019 kl. 14:08 Opdateret: kl. 12:48
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk