13. april 2021
Ivar Hecht er forstander på Vibygård Familiecenter. Han hjælper blandt andet familier med at bryde den psykiske og sociale arv. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Ivar Hecht er forstander på Vibygård Familiecenter. Han hjælper blandt andet familier med at bryde den psykiske og sociale arv. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jubilæum med familieterapi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jubilæum med familieterapi
Roskilde - 13. oktober 2016 kl. 10:48
Af Sara Asoka Paulsen

Vibygård Familiecenter har været hjem for et hav af familier med problemer i bagagen gennem 30 år. Det er ægteparret Aase Glad og Ivar Hecht, der startede familiecentret i 1986. De arbejdede begge på Børnepsykiatrisk Afdeling Nordvang som henholdsvis psykolog og socialpædagog og fik derigennem øje på behovet for et behandlingstilbud, hvor hele familiens relationsmønstre blev behandlet.

arrow Læs også: Familiecenter bliver i familien og alle er glade

- Det er blevet mere udbredt med årene, men dengang var vi ikke mange i Danmark, der tænkte i de baner. Ligesom man stadigvæk gør mange steder i dag, så man barnet som et enkelt individ, uafhængigt af sine omgivelser, siger Aase Glad.

- Vi har indrettet flere terapirum og et terapilegerum i en af bygningerne. Her er lagt bamser og puder og madrasser, da flere af børnene godt kan have brug for at blive krammet og holdt om, siger Aase Glad, der er uddannet psykoterapeut.

De indkvarterede familier bor i den gamle inspektørbolig, hvor de deles om et stort fælleskøkken, som de skiftes til at lave mad til hinanden i.

- Lige nu har vi en syrisk asylfamilie fra Langeland boende. Det kan være lidt svært med kommunikationen, men så er man fælles om maden, som de i øvrigt er ret gode til at lave, siger Ivar Hecht.

- I gamle dage vidste sagsbehandlere godt, hvad et familiecenter kunne byde på, men det er ligesom om, de nyuddannede slet ikke er klar over, vi er en mulighed, siger Aase Glad.

Som et alternativ til fjernelse af barnet er familiecenteret en behandlingsmulighed, der også inddrager og behandler forældrene.

- Vi kan tydeligt mærke, hvordan samfundets syn på tvangsfjernelse er. Da Tønder-sagen var på sit højeste, smittede det af på, hvor tilbøjelige kommunerne var til at vælge tvangsfjernelse over alternativer som familiecentre, siger Ivar Hecht.

Som henholdsvis 70- og 66-årige, regner parret ikke med selv at fortsætte som aktivt personale i så mange år endnu, men de håber begge, at andre vil tage over.

- Der holder ikke op med at være et behov for familiecentrer. Man kan undres over, at der nogle gange ikke bliver visiteret flere familier fra kommunerne, men det er vel et spørgsmål om information og prioriteter, siger Ivar Hecht.

- Jeg havde ikke troet, vi kunne blive ved i 30 år, da vi startede. Og selvom, jeg snart ser det som et afsluttet kapitel for mit vedkommende, så har hver familie været en ny historie i sig selv, hvilket har givet mig fornyet arbejdsenergi, siger Aase Glad.

- Arbejdet her vil nok leve videre i mig, så længe jeg lever, siger Ivar Hecht.

arrow Gå i behandling eller få tvangsfjernet jeres børn
21. december 2013 kl. 10:13 Opdateret: kl. 08:36
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk