

Se billedserie
Vibygård Familiecenter har været hjem for et hav af familier med problemer i bagagen gennem 30 år. Det er ægteparret Aase Glad og Ivar Hecht, der startede familiecentret i 1986. De arbejdede begge på Børnepsykiatrisk Afdeling Nordvang som henholdsvis psykolog og socialpædagog og fik derigennem øje på behovet for et behandlingstilbud, hvor hele familiens relationsmønstre blev behandlet.
- Det er blevet mere udbredt med årene, men dengang var vi ikke mange i Danmark, der tænkte i de baner. Ligesom man stadigvæk gør mange steder i dag, så man barnet som et enkelt individ, uafhængigt af sine omgivelser, siger Aase Glad.
- Vi har indrettet flere terapirum og et terapilegerum i en af bygningerne. Her er lagt bamser og puder og madrasser, da flere af børnene godt kan have brug for at blive krammet og holdt om, siger Aase Glad, der er uddannet psykoterapeut.
De indkvarterede familier bor i den gamle inspektørbolig, hvor de deles om et stort fælleskøkken, som de skiftes til at lave mad til hinanden i.
- Lige nu har vi en syrisk asylfamilie fra Langeland boende. Det kan være lidt svært med kommunikationen, men så er man fælles om maden, som de i øvrigt er ret gode til at lave, siger Ivar Hecht.
- I gamle dage vidste sagsbehandlere godt, hvad et familiecenter kunne byde på, men det er ligesom om, de nyuddannede slet ikke er klar over, vi er en mulighed, siger Aase Glad.
Som et alternativ til fjernelse af barnet er familiecenteret en behandlingsmulighed, der også inddrager og behandler forældrene.
- Vi kan tydeligt mærke, hvordan samfundets syn på tvangsfjernelse er. Da Tønder-sagen var på sit højeste, smittede det af på, hvor tilbøjelige kommunerne var til at vælge tvangsfjernelse over alternativer som familiecentre, siger Ivar Hecht.
Som henholdsvis 70- og 66-årige, regner parret ikke med selv at fortsætte som aktivt personale i så mange år endnu, men de håber begge, at andre vil tage over.
- Der holder ikke op med at være et behov for familiecentrer. Man kan undres over, at der nogle gange ikke bliver visiteret flere familier fra kommunerne, men det er vel et spørgsmål om information og prioriteter, siger Ivar Hecht.
- Jeg havde ikke troet, vi kunne blive ved i 30 år, da vi startede. Og selvom, jeg snart ser det som et afsluttet kapitel for mit vedkommende, så har hver familie været en ny historie i sig selv, hvilket har givet mig fornyet arbejdsenergi, siger Aase Glad.
- Arbejdet her vil nok leve videre i mig, så længe jeg lever, siger Ivar Hecht.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her