25. september 2021
Roskildes Tour-reporter Jimmi Willemoes glæder sig til etapestarten næste år i hjembyen.
gallery icon

Se billedserie

Roskildes Tour-reporter Jimmi Willemoes glæder sig til etapestarten næste år i hjembyen.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jimmi fra Hedegade klar til næste Tour: Fantastisk at starte på hjemmebane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jimmi fra Hedegade klar til næste Tour: Fantastisk at starte på hjemmebane
Roskilde - 29. juli 2021 kl. 06:46
Af Foto: Jan Partoft

- For mig er det fantastisk, at den første landevejs-etape til næste år skal starte i min hjemby. Jeg havde da håbet på, at de første etaper 'Le Grand Départ' endelig kom til Danmark, men at Roskilde blev startby er helt utroligt.

Sådan fortæller Roskilde-journalisten fra Hedegade Jimmy Willemoes, der efterhånden er blevet Tour-veteran efter at have dækket verdens tredjestørste sportsbegivenhed 10 gange for Ekstra Bladet.

- Jeg tror, at mange slet ikke er klar over, hvor stort løbet egentlig er. Hver dag følger en karavane på omkring 9.000 mennesker med fra sted til sted.

- Vi er alene op mod 2.000 journalister fra hele verden. Så er det alle løbets ryttere, de ansatte på holdene, teknikere af alle slags og de praktiske folk, der knokler for, at alt kan fungere.

- Selv de specialtrænede motorcykel-gendarmerne kommer med fra Frankrig, mens det lokale politi så skal sørge for afspærringer og andre opgaver, forklarer Jimmi Willemoes.

Opsamlet træthed
Da han talte med Roskilde Avis, var han netop kommet hjem fra afslutningen på dette års løb i Paris.

- Nå skal jeg først 'flade ud' et par dage, og så står den på ferie med familien. Når man arbejder så hårdt mange timer hver dag i over tre uger, bliver man ramt af en opsamlet træthed: 'Fatigue accumulé', som Bjarne Riis har kaldt det.

- Men det er jo også en fantastisk oplevelse at være med i sådan en stor begivenhed. Løbet i år med Jonas Vingegårds utrolige 2. plads er jo det bedste danske resultat, siden Riis vandt i 1996, og det skærper selvfølgelig interessen.

- Rundt om i Frankrig har jeg set mange langt mindre startbyer, så det skal Roskilde nok klare.

- Desuden er arrangørerne fra Tour de France eksperter i at få indrettet det hele, så tingene altid fungerer. Her bliver intet overladt til tilfældighederne, og starten klapper hver gang, fortæller Jimmy Willemoes.

En folkefest
Roskildes garvede Tour-reporter husker især de år, hvor løbets første etaper er afviklet i andre lande.

- Så har der nærmest været ekstra folkefest, måske fordi folk godt vidste, at Touren aldrig ville komme igen i deres levetid. Det gælder, f.eks.da vi startede i Yorkshire, i hollandske Utrecht eller i den tyske landeshaupstadt Düsseldorf.

Blandt de franske byer husker han bedst den maleriske fæstningsby Carcassone eller Pau ved foden af Pyrenæerne, fordi løbet er kommet forbi så mange gange, at han efterhånden kender forholdene disse steder.

- Normalt husker jeg ikke den ene startby fremfor den anden. Jeg er jo på arbejde og orienterer mig i retning af rytterne og holdbusserne. Men jeg er ikke i tvivl om, at jeg for altid vil huske starten i Roskilde. Det er helt unikt, at Touren kommer til 'min by'. Derfor vil jeg nyde det ekstra meget til næste år, forklarer Jimmi Willemoes.

tk

Sådan går en Tour-dag
Jimmi Willemoes har dækket Tour de France 10 gange som journalist for Ekstra Bladet og har vænnet sig til den daglige rutine under løbet:

Klokken 8.00 står man op på hotellet, der kan ligge op til 100 km. fra startbyen. Så taler man lidt sammen med kollegerne og prøver at planlægge nogle artikler.

Nogle timer før starten på dagens etape åbne 'Le Village' (landsbyen), hvor der er mulighed for at træffe folk fra cykelholdene - men efterhånden ikke mange ryttere.

Før feltet starter, kører man af en parallel-rute 'hors course' (udenfor løbet) til målbyen.

Fremme i Pressecentret følger man afslutningen på dagens etape, der transmitteres tv-stationen på France 2.

Før rytterne kommer i mål, prøver man som journalist at placere sig for at kunne tale med nogle ryttere. Pga. corona-reglerne er det blevet sværere de sidste par år.

Så skal der skrives artikler, i første omgang til nettet og siden til papirudgaven.

Omkring kl. 21 er det normalt klaret, og så kører man til et hotel, der kan ligge en time væk.

Derfor kan det være en god idé at spise på vejen, fordi køkkenerne lukker kl. 22.00.

Ellers må man nøjes med en sandwich fra en benzin-station.

Normalt kan man så gå til ro og sove klokken 23. Men hvis man først skal ned fra toppen af et bjerg, tager det let længere tid, så klokken bliver langt over midnat.

Blå bog
Navn: Jimmi Willemoes.
Født: 1977 i Kr. Såby

Ni år i den lokale folkeskole og derefter student fra Roskilde Katedralskole

Studerede Geografi og Journalistik på RUC

Medlem af Hvalsø Kommunalbestyrelse for Venstre i årene 2002-2005.

Journalist på bl.a. Frederiksborg Amtsavis, Forlaget Benjamin, gratisavisen 24 timer og siden 2008 på Ekstra Bladet.

Bor nu på Hedegade i Roskilde med kone og to børn.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk