26. november 2020
Jannie Hammershøi fra Hedehusene er blind. Hun var lørdag på gåtur i Roskilde med sin førerhund. Hun husker tydeligt, hvornår hun første gang opdagede, at hun skulle af med blindestokken og i stedet have en førerhund. Foto: Lars Kimer
Jannie Hammershøi fra Hedehusene er blind. Hun var lørdag på gåtur i Roskilde med sin førerhund. Hun husker tydeligt, hvornår hun første gang opdagede, at hun skulle af med blindestokken og i stedet have en førerhund. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jannie er jublende lykkelig for sin førerhund: Sådan skal du hilse på os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jannie er jublende lykkelig for sin førerhund: Sådan skal du hilse på os
Roskilde - 25. oktober 2020 kl. 06:55
Af Lars Kimer

De fire poter sætter et højt tempo og leder hurtigt Jannie Hammershøi afsted. Kongepudlen Kingo sætter farten, mens Jannie Hammershøi fra Hedehusene giver kommandoer.

Kingo er nemlig førerhund, og Jannie Hammershøi er blind. Det har hun været i cirka 20 år nu.

På Stændertorvet i Roskilde er der mange spændende ting og nysgerrige blikke, men Jannie får fundet frem til en bænk, da Kingo har fået beskeden bænk.

- Jeg kan give ham cirka 36 forskellige kommandoer, siger hun glad, da hun har fået sat sig ned.

Ny kalende

Denne lørdag er Dansk Blindesamfund på charmeoffensiv i Roskilde i anledningen af, at deres nye kalender med hundehvalpe er udkommet. Det er nemlig ikke gratis at få en førerhund, og det er kommunerne, som skal til lommerne, noget de ikke altid er villige til. Hos Dansk Blindesamfund har man eksempler på to års tovtrækkeri mellem en kommune og en blind, om den blinde måtte få en førerhund. En førerhund koster nemlig 105.000 kroner.

Janni smed stokken

Jannie Hammershøi er utrolig glad for sin hund. Kingo er hendes tredje førerhund, og Jannie husker tydeligt, hvornår det gik op for hende, at en førerhund ville være sagen.

- Jeg spillede goalball, og der var vi et hold, hvor en enkelt havde en hund, vi andre havde stokke. Der var milevid forskel. Vi med stokkene famlede os frem, det gjorde hende med hunden ikke. På et tidspunkt skulle jeg passe hunden, og selv om man ikke må, så sagde min veninde, hvis hund det var, at jeg da lige kunne gå en tur med den. Det var bare en helt ny verden. Jeg følte, jeg fløj. Der var jeg ikke i tvivl, jeg skulle have en hund, siger Jannie Hammershøi.

Må du hilse?

Et par børn kommer og spørger, om de må hilse på hunden. Det får de lov til.

- Når jer, der kan se, ser os med førerhund i gadebilledet, så lad os endelig være. Henvend jer aldrig til hunden. Den er på arbejde. I må gerne tale med os blinde. Men hunden skal have ro til at hjælpe mig. Det letteste er at sige, at har hunden sin førerhundesele på, så forstyr den ikke. Men det er rigtigt, at folk rigtig gerne vil snakke, fortæller Jannie Hammershøi.

Foderfamilie

Med på turen rundt i det centrale Roskilde er også Sys Nielsen fra Kr. Hyllinge. Sys er pensionist, og det man kalder for fodervært. Det går i alt sin enkelthed ud på at være familie for en hundehvalp, fra den er otte uger til omkring 12 måneder.

- Det er min opgave at opdrage hvalpen til at være en almindelig hund. Der skal tørres lidt op og arbejdes med alle de almindelige kommandoer. Det hygger jeg mig med sammen med mit barnebarn, så skiftes vi til at lufte og arbejde med hunden, fortæller Sys Nielsen.

Fem måneders træning

Midt i mængden af mennesker på torvet står også Carina Graversen. Hun er førerhundeinstruktør - den person, som får hunden efter, at den har været hos en fodervært.

- Jeg har typisk hunden i fem måneder. Jeg har haft 17 hunde, og jeg er da lidt stolt hver gang jeg kan gøre en blind glad, siger hun.

Når hunden er færdiguddannet, har instruktøren typisk 20 timer sammen med den blinde, inden hunden overdrages helt.

Sådan kan du støtte

Dansk Blindesamfund får uddannet cirka 20 nye førerhunde om året, og der findes cirka 200 førerhunde i Danmark.

Dansk Blindesamfund kan støttes på Mobilepay på 558923 eller sende sms'en »Hund« til 1217, så støtter man med 150 kroner.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk