3. august 2021
At der skal graves grus nord for Kamstrupvej, er givet, og den grønne, den blå, den lilla og den røde rute er alle dårligere valg end den gule, konkluderer forvaltningen.
At der skal graves grus nord for Kamstrupvej, er givet, og den grønne, den blå, den lilla og den røde rute er alle dårligere valg end den gule, konkluderer forvaltningen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ingen gode alternativer til gruskørsel tæt på internat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ingen gode alternativer til gruskørsel tæt på internat
Roskilde - 11. april 2021 kl. 06:24
Af Steen Østbjerg

Udsigten til at blive nabo til en grusgrav har vakt alvorlig bekymring i Dyrenes Beskyttelses Internat i Darup, og det har fået Roskilde Kommune til at se på, om der kunne være andre måder at få de store mængder grus væk fra den kommende grusgrav bag internatet.

arrow Læs også: Politikerne siger nej - igen: Virksomheder må løse gruskørsel, men kan de det?

Undersøgelserne har resulteret i et syv sider langt notat, hvor konklusionen er, at den model, der oprindeligt var lagt op til, reelt er den eneste mulighed.

Kan ikke sige nej

At der skal graves grus på Almindegårdens jord nord for Kamstrupvej mellem Darup og Kamstrup, har kommunen ingen mulighed for at sige nej til, så spørgsmålet er alene, hvordan gruskørslen skal foregå - og kommunen udelukker selv, at det skal ske via en udvidelse af den overkørsel fra marken og ud til Kamstrupvej, som eksisterer i dag.

Det ville nemlig betyde, at den tunge trafik skulle igennem enten Darup eller Kamstrup og Vor Frue for at komme ud på det overordnede vejnet, og det kan Kamstrupvej ikke holde til - og det vil kommunen heller ikke selv være med til af hensyn til de blød trafikanter, idet der hverken er cykelsti eller fortov i de små byer.

De andre alternativer

Som alternativ til Kamstrupvej er undersøgt fire andre muligheder.

Den ene er at sende grusbilerne nordud og øst om den sø, der er på østsiden af Darupvej. Trafikalt en fremragende mulighed, men urealistisk, vurderer kommunen, fordi vejen vil gå over tredjemands jord og forudsætter dermed, at der bliver lavet en aftale mellem de to store grusindvindere i området.

At sådan en aftale kommer i stand, er tvivlsomt, og at ekspropriere er heller ikke en farbar vej, så længe der er andre muligheder.

Hvis vejen skulle gå den anden vej rundt om søen, ville det byde på andre udfordringer.

Skråningen ned til søen og mosen, som er beskyttede naturområder, er så stejl, at det vil kræve temmelig store indgreb i naturen at anlægge en vej, og der skal være »gode argumenter«, hvis der skal dispenseres fra naturbeskyttelseslinjen. Så gode argumenter kan kommunen ikke få øje på.

En tredje overvejelse har været at sende bilerne et kort stykke ad Kamstrup og ind gennem Milen med indkørsel umiddelbart øst for jernbaneoverskæringen på Kamstrupvej. På den måde kunne trafikken ledes ud til Køgevej via Poppelgårdsvej og den nordlige del af Vor Frue Hovedgade.

Det er en lang vej gennem et rekreativt område, konstaterer kommunen, som også lægger vægt på, at der er tre andre ejendomme på Kamstrupvej, som ville blive belastet af denne løsning.

Asfalt kan hjælpe

Tilbage står udkørsel over den stribe jord, som ligger mellem dyreinternatet og Darup Autolakereri - og som kommunen ejer. Derfra kan trafikken ledes mod nord ad Darupvej, som i årevis har lagt asfalt til gruskørsel, og som dermed med sikkerhed kan holde til belastningen. Og det er den mulighed, som forvaltningen - trods indvendingerne ikke kun fra internatet, men også fra autolakereriet, som frygter for støvet fra grustrafikken - anbefaler til plan- og teknikudvalget.

For at imødekomme bekymringerne lægges der dog op til, at adgangsvejen kan asfalteres for at reducere både støv og støj mest muligt, og, så både støv og støj, og til, at der bliver rejst støjskærme langs adgangsvejen.

arrow Grus fra Darup skal ad Darupvej - men også det er farligt
14. januar 2021 kl. 13:20 Opdateret: kl. 13:15
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk