15. juni 2021
Roskilde bymidte rummer mange spændende levn fra fortiden, noget som arkæologer ynder at grave sig ned i, bogstaveligt talt. Kraniet her blev udgravet i 2010, da der skulle bygges ny administrationsbygning til Roskilde Domkirke.
gallery icon

Se billedserie

Roskilde bymidte rummer mange spændende levn fra fortiden, noget som arkæologer ynder at grave sig ned i, bogstaveligt talt. Kraniet her blev udgravet i 2010, da der skulle bygges ny administrationsbygning til Roskilde Domkirke.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvad kan de ældste døde fortælle: To har levet godt ved domkirken, to andre blev sat på stage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hvad kan de ældste døde fortælle: To har levet godt ved domkirken, to andre blev sat på stage
Roskilde - 10. april 2021 kl. 14:04
Af Lars Kimer

På rullebordet står to papkasser. De minder mest om æblekasser, men indholdet er noget anderledes. To kranier ligger øverst, og en større mængde plastikposer er mærket med noget, der ser ud til at være en sprittusch.

arrow Læs også: Bag byens ældste skøde ligger en lang apoteker-tradition

Papkasserne har arkæolog Jesper Langkilde hentet på en af de utallige hylder på ROMU's magasin. Med 200.000 museumsgenstande i museets varetægt, skal der være styr på, hvad der ligger hvor.

Forsigtigt tager han først det ene kranie op og lægger det på bordet, så det andet.

- De to mennesker her er nogle af de ældste mennesker, vi har fundet i Roskilde, og de er - med den viden vi har i dag - med til at fastholde vores antagelse af, at Roskilde er cirka 1000 år gammel, og at der har ligget en kirke der, hvor domkirken ligger i dag, lige siden den tid, fortæller Jesper Langkilde.

Gravet frem for nylig

Skeletterne så først dagens lys i 2010.

- Vi skulle lave udgravninger til den nye administrationsbygning til domkirken, og der stødte vi på et hjørne af en kirkegård. Og hvor der har været en kirkegård, har der med overvejende sandsynlighed også været en kirke, siger Jesper Langkilde.

For at få listet hemmeligheder ud af skeletterne blev de C14-testet.

- Vi fik lavet en kulstof 14 test på skeletterne, og resultaterne viste, at de ældste skeletter, vi fandt, som de to mennesker her, var fra omkring år 1000, forklarer Jesper Langkilde.

Placeringen af kirkegården var også væsentlig af en anden årsag. Museumsfolkene har nemlig endnu ikke fundet den eksakte placering af den første kirke centralt i Roskilde, og de finder den måske heller ikke.

- Det er jo svært at grave i gulvet i selve domkirken, griner Jesper Langkilde.

I jagten på Roskildes alder har arkæologerne været lidt uenige om, hvor de skal lede.

- Nogen har haft den holdning, at man skulle lede ved Sankt Ibs Kirkeruin. Andre holder på, at det skal foregå omkring Domkirken, siger Jesper Langkilde.

Var det kirkens mænd?

Det spændende ved kirkegården ved domkirkens nye administrationsbygning var, at gravene rummede en stor overvægt af mænd, og der var mere, som gjorde gravene interessante.

- Det viste sig, at flertallet af de begravede var mænd, og at de var død i en høj alder. En del var blevet over 50 år, og det var meget i middelalderen. De må have levet godt for at blive så gamle, så vores konklusion er, at det var kirkens mænd, præster og des lige, og vi konkluderer derfor, at det var domkirkens kirkegård.

At der var tale om en kirkegård inde i Roskilde, vidner noget andet ved gravene om.

- Vi fandt skeletter i flere lag. Vi fandt også skeletter, der var samlet sammen og lagt i en bunke i en grav, hvor man så har begravet en ny person. Det betyder også, at de skeletter, vi har fundet, i mange tilfælde er hverken halve eller hele, fortæller Jesper Langkilde.

Overraskelse under p-hus

Jesper Langkilde har været med til at grave mange steder i Roskilde, og i en anden del af middelalderens Roskilde var der to uventede overraskelser.

- Vi gravede ud, hvor der skulle bygges parkeringshus på Sortebrødre Plads. Vi havde ingen forventninger om at finde en gravplads på stedet. Og det gjorde vi som sådan heller ikke, men vi fandt en grube med to skeletter. De var helt tydeligt smidt tilfældigt i hullet. Hullet lå uden for byen, siger Jesper Langkilde og lægger to andre og noget mindre velbevarede dele af kranier på bordet.

- Så disse to personer har ikke været betydningsfulde individer. Min egen vurdering af placeringen, hvad vi har fundet af dem, for der var ikke meget andet end kranierne, er, at der kunne være tale om forbrydere eller fjender, hvis hoveder er sat på stager uden for byporten til skræk og advarsel.

Kraniet her blev fundet under udgravning der, hvor der nu ligger p-hus på Sortebrødre Plads. Jesper Langkildes bedste bud på hvorfor denne yngre mand er blevet begravet uden for byporten er, at han enten var fjende eller kriminel, og at hovedet har været sat på stage til skræk og advarsel.

Måske sat på stage

De to kranier er også blevet C14-testet, og de to personer stammer fra 1100-tallet.

- Vi har fortællinger fra Saxo om, at Absalon, da han besejrede venderne, satte deres hoveder på stage uden for København. Sådan en behandling af modstandere kunne jo godt danne præcedens. Noget andet tyder også på, at de ikke er kommet af dage på grund af alder. De to mænd var nemlig kun 20-30 år gamle, da de døde, og hullet, de lå i, kan næppe kaldes en grav. Vores bud på en fortælling om dem er, at de på et tidspunkt er taget eller faldet af stagerne, og så er de bare blevet kastet i hullet her.

Hvis fortællingen om de to unge mænd er rigtig, så er de også med til at fastslå, hvilken vej folk er kommet ind i byen, via vejen fra Købenavn, og i dag ved vi allerede, at byporten ind til Roskilde lå cirka i lyskrydset Jernbanegade/Algade foran Super Brugsen.

arrow Den Kolde Krig skulle styres fra rum under skole
24. maj 2021 kl. 12:32 Opdateret: kl. 18:36
arrow Museum gravede hul i Kino med minigraver
15. maj 2021 kl. 08:21 Opdateret: kl. 15:48
arrow På museets magasin ligger en kasse med to berømte løver
08. maj 2021 kl. 15:39 Opdateret: kl. 16:08
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk