14. juni 2021
Marianne Toft. Foto: Steen Østbjerg
gallery icon

Se billedserie

Marianne Toft. Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hundredvis af arbejdstimer halverer deltagergebyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hundredvis af arbejdstimer halverer deltagergebyr
Roskilde - 15. juli 2019 kl. 14:11

Når Roskilde Gruppe, KFUM-Spejderne er i stand til at sende så mange som 27 spejdere til verdensspejderlejr i USA, skyldes det en målrettet indsats for at samle penge ind til formålet.

arrow Læs også: Marianne sender sine drenge på verdensspejderlejr

Den blev startet for snart fire år siden, få måneder efter afslutningen på jamboreen i Japan i 2015, for det er en bekostelig affære at blive en del af en verdenslejr. Denne gang koster det 23.500 kroner pr. næse. Prisen kan få mange til at trække følehornene til sig, men i Roskilde Gruppe vil man gerne have så mange med som muligt, og derfor er der lagt store kræfter i at samle penge ind.

- Vi startede med at skrive ud til alle og holde et informationsmøde, og vi er endt med at have rejst 300.000 kroner godt og vel - vi kunne give 11.000 til hver. Fra start kunne vi ikke give nogen garantier for, hvor meget vi ville nå, for det afhang også af, hvor mange der ville være med, men vi sigtede efter 10.000 pr. mand, og det gjorde, at nogle folk turde melde deres barn til, siger Marianne Holt.

De opgaver, spejderne påtaget sig for at tjene penge, har været meget alsidige - fra de traditionelle som salg af lodsedler og uddeling af reklamer til de mere usædvanlige.

- I Vindinge Kulturcenter har vi hjulpet med at lave mad et par gange. Og vi har været ude at flytte jord. En mand, der har en kolonihave, fandt ud af, hvor meget det kostede at leje en bobcat, og så ringede han og spurgte, om jeg ikke kunne sende nogle spejdere ud og flytte jord. Det kunne vi - og året efter var det hans søster, som også skulle have flyttet jord, siger Marianne Toft.

Roskilde Gruppe, KFUM-Spejderne har solgt juletræer i 50 år, og det giver et kæmpe tilskud til gruppens økonomi. Det gør, at når spejderne skal på tur, er det gratis at tage med. Men én ting er juletræer, noget andet er juletræsfødder.

- Dér tilbød jamboree-fonden at lave juletræsfødder, så der blev lavet juletræsfødder en hel weekend. Det er bare med at være kreativ! siger Marianne Toft.

Nogle spejdere har været ude at servere til bryllup, andre til julefrokost, og nogle har stået flagpost til cykelløb til Sjælsø Rundt. Der er også solgt æsker og til og fra-kort, som blandt andet er blevet solgt på julemarkedet på Musicon.

Heldige omstændigheder har også givet mulighed for at tjene en skilling. Hvert år er der fx kursus for spejderledere i Østdanmark, og det holdes tilfældigvis på Østervangsskolen, hvor Roskilde Gruppe stiller med et serviceteam mod betaling. Og så har der været opgaver, som har fundet spejderne, før spejderne har fundet dem.

- Tryg Fonden ville gerne ud med røgalarmer i ældreboliger og tænkte: »Hvordan gør man det? Hvem har man tillid til, når det ringer på?« Og der fandt de ud af, at det var en spejder og en brandmand. Så de brugte brandkadetterne og spejderne, og vi var med ude at ringe på og kom ind og satte røgalarmer op eller skiftede batterier ud til nogen, der kunne holde i 10 år. Og så gav Tryg Fonden et tilskud til os. De spejdere, der var med, syntes, det var en interessant oplevelse at komme ind i så mange hjem og se, hvordan andre bor, siger Marianne Toft.

Alt i alt har der været 40 forskellige aktiviteter, gruppen har tjent penge, og det har altså ført til, at deltagergebyret cirka har kunnet halveres for hver enkelt.

Der kunne såmænd have været tjent endnu mere ind, men nogle tilbud faldt ikke helt ind under, hvad spejdere gerne vil beskæftige sig med, for eksempel salg af fyrværkeri, som desuden krævede en masse uddannelse.

- Vi kunne også få vin med spejderetiketter på. Det syntes vi ikke var nogen god idé, konstaterer Bo Hagensten Møller.

arrow Grusgravning kan flytte spejderhytte
07. november 2018 kl. 04:25 Opdateret: kl. 13:52
arrow Spejdere vil gerne bygge ud: Kommer selv med halv million
06. maj 2018 kl. 09:25 Opdateret: kl. 19:44
arrow Venteliste for at gå til spejder
19. august 2016 kl. 15:21 Opdateret: kl. 11:58
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk