16. oktober 2021
Eleverne på Roskilde Festival Højskole stablede selv demonstrationen på benene. De begyndte lørdag med at ringe og få tilladelse af politiet. Søndag eftermiddag gik de med bannere og kampråb rundt om Musicon. Foto: Simon André
gallery icon

Se billedserie

Eleverne på Roskilde Festival Højskole stablede selv demonstrationen på benene. De begyndte lørdag med at ringe og få tilladelse af politiet. Søndag eftermiddag gik de med bannere og kampråb rundt om Musicon. Foto: Simon André
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højskole skabte coronavenlig demonstration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Højskole skabte coronavenlig demonstration
Roskilde - 09. juni 2020 kl. 17:12
Af Anna Weinø

Roskilde: »Lige meget hvem du er. Lige meget, hvor du er, så velkommen her!«

arrow Læs også: Topsikret festival i Roskilde

Godt hundrede elever på Roskilde Festival Højskole sang med på Gnags-hittet søndag morgen, inden de begyndte deres egen markering af Black Lives Matter-protesterne og kampen mod racisme.

- Vi ville rigtig gerne have været med til demonstrationen i København, men med corona og smittefare, kunne vi ikke tillade os at gøre det, når vi som højskoleelever går op og ned ad hinanden, siger Prince Asara, der er en ud af syv planlæggere bag demonstrationsdagen. Det var højskolevennen Oliver Christiansen, der fik ideen.

Følte ikke, det var nok

Sorte firkanter dukkede hele tiden op på Oliver Christiansens instagram under hashtagget #blacktuesday. Sidste tirsdag delte folk i hele verden de sorte billeder for at vise sympati med George Floyd og Black Lives Matter-bevægelsen.

Oliver delte også den lille, sorte firkant, men der skulle mere til.

- Jeg følte ikke, at det var nok. Det viste solidaritet, men var det fordi, det var en hype, eller hvor kommer den fra? siger Oliver, som derfor spurgte højskolen, om den ville være med til at tilslutte sig bevægelsen.

- Gud bevare Danmark, det gik stærkt, siger han, for på bare et døgn planlagde de demonstrationen. Men for Oliver og Prince var det vigtigt, at de også reflekterede over, hvorfor de demonstrerede.

- Det er ikke nok at dukke op med et banner og råbe »black lives matter«, og så er det arbejde gjort. Det handler om, hvordan man gør i hverdagssituationer og at stå imod racisme, når man oplever det, siger Prince, der så sent som i forrige uge oplevede racismen på egen krop.


Oliver Christiansen, Prince Asara og Anne-Mette Bang Petersen besluttede sammen med fire andre højskoleelver, at søndagen skulle bruges på at tale om racisme og demonstrere for Black Lives Matters. "Folk forstod, hvad det handlede om, tog det til sig og fandt ud af, hvad man som ikke-mørk kan gøre. Det blev meget personligt," siger Prince Asara. Foto: Simon André
Starter i baghaven

- Det er svært at se dig, når man har solbriller på og du er sort, sagde en af højskoleelevernes far til Prince. Ingen sagde noget, og Prince oplever ofte at stå alene om at sige fra. Han ønsker, at folk bakker op.

Også derfor var søndagen sat af til at tale om racisme som optakt til demonstrationen. Med workshops, oplæg og gruppesamtaler vendte de forskellige begreber og problemer.

- Hvis ikke vi kan snakke om problemet, så kan vi ikke løse det. Folk skal blive bevidst om, hvorfor det er et problem - også i Danmark. Forandringerne starter i vores egen baghave, siger Prince.

For Anne-Mette Bang Petersen, der også var med til at planlægge søndagens aktiviteter, er det også vigtigt at tale om, hvad man som hvid, priviligeret person kan gøre.

- Vi skabte dialog og en kultur om, at emnet racisme ikke skal være tabu. Vi kan godt tale om det, indrømme at vi har gjort racistiske ting, og vi må gerne sige til hinanden, hvis vi siger noget problematisk. Det har skabt en anden mentalitet, siger hun.

Magisk energi

På samme tid som 15.000 demonstranter bevægede sig gennem København, gik de knap hundrede højskoleelever rundt om Musicon.

Forbipasserende biler dyttede som support, og tre udefrakommende gik med allerbagerst - på afstand. Selvom de var få, havde de kampråb og opnåede »den der demofølelse,« fortæller Prince.

- Der var den magiske energi, hvor man føler, at man er en del af noget større end en selv, siger han.

Udover den magiske energi opnåede eleverne meget mere, end hvis de var taget til demonstrationen i København, mener Anne-Mette.

For blandt eleverne fortsatte snakken til ud på aftenen og igen morgenen efter. Flere familier i Roskilde så på demonstrationen, og Oliver, Prince og Anne-Mettes håb er, at den samtale, de skabte på højskolen, har spredt sig videre ud i Roskildes hjem som ringe i vandet.

- Jeg håber, det har ændret folks syn på det hele og på, at racisme sker. Det sker i Danmark, og det sker også inden i en selv. Mit håb er, at det varer ved, siger Anne-Mette.


"Vi definerede nogle begreber, så det ikke blev så akademisk og abstrakt. Vi prøvede at snakke om det, så det ikke bare handlede om at skrive et banner og demonstrere for noget, man ikke ved hvad er," siger Anne-Mette Bang Petersen, der er elev på Roskilde Festival Højskole Foto: Simon André.
arrow Er det rigtig højskole når man ikke må kramme?
12. juni 2020 kl. 17:24 Opdateret: kl. 11:54
arrow Tidspres i Sundhedsstyrelsen udløser kontraordre til højskoler
29. maj 2020 kl. 15:24 Opdateret: kl. 15:25
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk