
Det har været lidt af en streg i regningen for Roskilde Festival Højskole, at de ikke har kunnet tage imod et nyt hold elever denne vinter. Men noget godt er da kommet ud af det. Nogle af højskolens elevboliger bliver i stedet benyttet som herberg for nogle af de hjemløse, der ellers ville have ligget ude i sne og frost de seneste uger.
De hjemløse er blevet henvist af Kirkens Korshær, der driver varmestuen Kafé Klaus. Havde det ikke været for nødherberget, havde de logerende været på gaden, men det skyldes ikke pladsmangel, hvor der ellers er mulighed for tag over hovedet.
- De kan bare ikke leve op til de krav, der er til at komme ind på et herberg eller en forsorgsbolig. Der er nogen, der ikke vil registreres, og det bliver man nødt til, når man kommer ind på sådan et sted, siger Gitte Dueholm, leder af Kafé Klaus.
Højskoleherberget kom i stand i begyndelsen af februar ved byrådsmedlem Gitte Kronbaks (S) mellemkomst.
Det kolde vejr fik hende til at tænke på byens hjemløse, og hun kontaktede højskolen og Kirkens Korshær, som fik det i stand på to døgn.
- Hvis vi kunne hjælpe nogen, og vores lokaler alligevel stod tomme, var det oplagt. Kommunen har så givet en garanti for, at de vil erstatte det, hvis noget bliver ødelagt, ligesom de godtgør udgifterne til rengøring, for vores økonomi er rigtig hårdt ramt, siger forstander Hans Christian Nielsen.
Initiativtageren vil ikke selv tage den store ære for arrangementet.
- Det er så fedt, de kunne finde sammen om det. Det er sådan set det vigtigste, siger hun.
Den ene af det midlertidige herbergs tre beboere er en svensker, som har ligget uden for ved Roskilde Station i flere måneder, inden Kafé Klaus fik installeret ham på højskolen. Han har for det meste ligget under halvtaget eller på en bænk under åben himmel ved 7-Eleven, og når politiet har sendt ham væk, har trukket over på perronen, indtil han er krøbet tilbage.
- Det er, fordi frivillige roskildensere har besøgt ham hver dag. De har sat sig ned og taget sig tid til at tale med ham og skabe en relation. Til sidste overgav han sig så, siger Gitte Dueholm.
Pågældende svensker er også på sit værelse, da DAGBLADET lægger vejen forbi, men sludrevorn er han ikke. Ifølge Gitte Dueholm har de hjemløse været glade for muligheden. »Det må jeg nok sige. Det er en smule bedre, end jeg havde håbet på« sagde den første, hun havde med for at se på forholdene. »Jeg tager det sgu« endte han med at sige.

En af de hjemløse har hygget sig med at lave en snemand, som nu er tøet næsten væk. I baggrunden ses højskolens rygeskur i form af udsmykket busskur, som de logerende også har haft glæde af. Foto: Kristian Jørgensen
Ved udgangen af ugen må de hjemløse ud igen, fordi højskolen skal gøre klar til at modtage elever, hvis de får lov at åbne til marts. Til alt held bliver der op mod tocifrede varmegrader, så de tre logerende ikke skal ud i frosten.
- Så er det tilbage på bænken, eller hvor de nu kan finde et tørt sted at ligge. Det værste er sådan set ikke kulden, men hvis de bliver våde, siger Gitte Dueholm.
Højskolen er ikke ene om at give udsatte tag over hovedet under coronaen. Der bor Hus Forbi-sælgere på vandrehjemmet Danhostel på havnen, men de kan ikke have flere.
Hvis der bliver hård vinter til næste år, vil der formentlig ikke være samme muligheder for midlertidigt tag over hovedet. Derfor vil Gitte Kronbak arbejde for, at der i mellemtiden bliver fundet andre muligheder. Ikke i form af deciderede udsatteboliger, men noget mere fleksibelt.
- Vi skal finde noget, der er lidt mere smidigt, når behovet opstår, siger hun.
Det er ikke alle hjemløse, Kafé Klaus har kendskab til, for nogen skammer sig over deres situation og dukker ikke op i varmestuen. Kafé Klaus kan ikke selv tilbyde overnatning, men de hjemløse kan få et måltid mad, en sovepose, noget tøj og et bad. Det kan ifølge Gitte Dueholm lade sig gøre, fordi Roskilde Kommune understøtter driften.
Tidligere var det psykisk syge og misbrugere, der kom i varmestuen, men nu er det vidt forskellige mennesker som hårde misbrugere, folk der er gået ned med flaget på grund af et tab, og ældre damer der ikke har til det daglige brød.
Den udvikling er ifølge Gitte Dueholm en konsekvens af, at der er skåret ned på de tilbud, der har favnet diverse udsatte grupper, og at flere simpelthen kommer på spanden på grund af diverse ydelsesreformer.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her