2. december 2020
Historisk Samfund for Roskilde Amt har udgivet stribevis af bøger, der på glimrende vis dokumenterer historien i lokalområdet. Årbogen i anledning af jubilæet fokuserer på foreningen selv.
Historisk Samfund for Roskilde Amt har udgivet stribevis af bøger, der på glimrende vis dokumenterer historien i lokalområdet. Årbogen i anledning af jubilæet fokuserer på foreningen selv.
Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk Samfund skriver historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk Samfund skriver historie
Roskilde - 15. marts 2010 kl. 13:18
Af Steen Østbjerg
Roskilde: Historisk Samfund for Roskilde Amt når en markant milepæl i sin egen historie i morgen, når foreningen fylder 100 år.

Foreningen blev stiftet under navnet Historisk Samfund for Københavns Amt, men har alle dage haft hjemme i Roskilde-egnen. Foreningens nuværende formand, Hans-Christian Eisen, Vindinge, gætter på, at det muligvis var redaktøren af Roskilde Dagblad, Marie Jensen, der var medvirkende årsag til, at foreningen blev dannet. Under overskriften "En Opgave for Roskilde og Omegn" skrev hun nemlig Roskilde Dagblad den 29. september 1909 et langt indlæg, hvori hun slog til lyd for oprettelsen af et museum i Roskilde.

Tilsvarende institutioner var allerede på vej i Ringsted og Køge, og redaktøren mente, at det var på tide at tage vare om byens historie og historiske ting, så de ikke forsvandt andre steder hen.

"Lad os ikke nøjes med at se paa Virkeligheden, derved kommer vi ingen Vegne, men tage fat, før det er for silde. Skulde der ikke være Mænd og Kvinder i Byen og Omegnen, som har saa megen Forstaaelse for denne Sags store Betydning, at de vil samle sig om Tanken og lægge Haand paa Værket?" skrev hun.

I avisen gav forslaget anledning til en enkelt støtteerklæring, der blev ledsaget af en opfordring til danne en lokalhistorisk forening. Om der var en sammenhæng, vides ikke, men faktum er, at der mindre end et halvt år efter kunne holdes stiftende generalforsamling i netop den forening.

Blandt medstifterne var forstanderen for Roskilde Højskole, Thomas Bredsdorff, som var formand for foreningen en kort periode i dens første år, og igen fra 1912 til 1914, samt Roskilde Tidende-journalisten Arthur Fang, som sad i bestyrelsen uafbrudt fra 1910 til sin død i 1973, og som var foreningens formand i 41 år fra 1932. I forbindelse med sit 50 års jubilæum blev han udnævnt til æresmedlem.
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk