20. oktober 2018
I dag begyndte Roskilde og Omegns Lystfiskeklub (ROLK) og DTU Aqua indopereringen af nogle små sendere i cirka 50 havørreder. Senderne skal give viden om fiskenes færden i Roskilde Fjord. En enkelt sender står i 2100 kroner og den vil virke i et års tid. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

I dag begyndte Roskilde og Omegns Lystfiskeklub (ROLK) og DTU Aqua indopereringen af nogle små sendere i cirka 50 havørreder. Senderne skal give viden om fiskenes færden i Roskilde Fjord. En enkelt sender står i 2100 kroner og den vil virke i et års tid. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Havørredernes hemmelighed: Lille chip i fisk skal give ny viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havørredernes hemmelighed: Lille chip i fisk skal give ny viden
Opdateret 15. december 2017 kl. 09:50
Roskilde - 14. december 2017 kl. 15:17
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvad gør en havørred, når den stikker til havs?

arrow Læs også: Ørred på »speed«: Fræsede fjorden rundt på 19 timer

Det korte svar er »svømmer«. Men hvor svømmer de hen? Det skal en helt ny undersøgelse forsøge at give svar på. Undersøgelsen foretages i Roskilde Fjord.

- Vi mener jo, at de i perioder bevæger sig helt ud i Kattegat, men vi ved det i virkeligheden ikke, så måske alle lærebøgerne om havørreder skal skrives om, når vi er færdige med det her, lyder det fra Uffe Clemmensen fra ROLK, Roskilde og Omegns Lystfiskerklub.

ROLK har rejst 110.000 kroner fra en lang række kommuner, Roskilde, Lejre, Frederikssund, Hillerød og Odsherred. De var nødvendige for at kunne finde ud af svar på ovenstående spørgsmål, og torsdag den 14. december gik projektet for alvor i gang. Det var nemlig dagen, hvor de første af 46-47 ørreder fik indopereret den sender, som det næste års tid skal sladre om deres færden.

I klække-huset i nærheden af Roskilde Golfklubs baner er der fyldt med folk. Nogen vejer fisk og tager skælprøver, andre gør fiskene klar til, at seniorforsker ved DTU Aqua, Jon Svendsen, kan lægge et lille snit, så senderen kan placeres i fiskenes bughuler. Derefter bliver fisken syet med tre sting, inden den kommer til restituering. Efter et stykke tid er den klar til at blive genudsat ved Kattingeværket i bunden af Roskilde Fjord.

Også hos DTU Aqua er der store forventninger til den viden, de små sorte sendere skal give.

- Jeg ser faktisk mest frem til at finde ud af, hvordan vandtemperaturen påvirker fiskenes bevægelsesmønster. Det vi regner for sandt i dag kan blive udfordret, siger Jon Svendsen.

Her tænker forskeren specielt på, at man i dag regner vand på mere end 25 grader for usundt for ørrederne og måske endda dødeligt. De er jo vekselvarmedyr, så de har samme temperatur som deres omgivelser. Det vi ved i dag er, at de har det bedst i vand, der er 16-19 grader varmt, siger Jon Svendsen.

- Men hvad gør de så, når temperaturen stiger? Søger de ned i fjordens dybe huller, trækker de ud i Kattegat, eller gør de, som de plejer? Den nye viden kan også give os en indikation af, hvordan temperaturstigninger i havene omkring Danmark vil påvirke ørrederne, siger han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk