22. september 2021
De fleste kommer deres vinglas i opvaskemaskinen og stiller dem med bunden i vejret i et skab uden at tænke over, at det kan påvirke, hvordan vinen smager, fordi der sætter sig en hinde på glasset.
De fleste kommer deres vinglas i opvaskemaskinen og stiller dem med bunden i vejret i et skab uden at tænke over, at det kan påvirke, hvordan vinen smager, fordi der sætter sig en hinde på glasset.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Han vil lære danskerne at vende vinglasset rigtigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Han vil lære danskerne at vende vinglasset rigtigt
Roskilde - 06. februar 2021 kl. 14:38
Af Lars Ahn Pedersen

Mange kan nok nikke genkendende til følgende scenario: Det er fredag, og du er ude for at handle ind til weekenden. Du køber to flasker rødvin til 150 kroner og åbner den ene, når du kommer hjem, så I kan dele den til aftensmaden, mens den anden gemmes til lørdag. Efter aftensmaden ryger vinglassene i opvaskemaskinen, og bagefter stilles de på plads i skabet med bunden opad.

arrow Læs også: Dansk vin er bedre end sit ry - men har en stor udfordring

Men det er den helt forkerte måde at nyde vin på, ifølge Poul Erik Bermann. Udover at være billedkunstner er han også vinentusiast, og det har nu givet sig udslag i Rådtilvin.dk, som han har startet sammen med sine sønner.

Her finder man korte videoer, hvor han fører folk ind i vinens verden og introducerer dem for de forskellige begreber. Derudover arrangerer Rådtilvin.dk vinsmagninger, som indtil videre er virtuelle, men det er ikke nødvendigvis en ulempe, har han opdaget.

- Det virtuelle kan noget andet end en face-to-face-vinsmagning, fordi folk sidder hjemme hos dem selv i stedet for i et stort lokale sammen med en masse andre. De smager på vinen i de omgivelser, hvor de normalt vil drikke den, siger Poul Erik Bermann, som tidligere har arrangeret vinsmagninger, da han var galleriejer i Roskilde.

Hold vinen i ro

Men tilbage til hvad der er galt med at drikke vinen samme dag, som man har købt den.

- Vin er et naturprodukt, og det går ud over i balancen, hvis den bliver rystet. Jeg havde engang en palle vin, der forrykkede sig, og det tog tre måneder, før den var tilbage til at smage, som den skulle. Man skal heller aldrig lægge flasken ned på båndet ved kassen, men lade den stå op. Det bedste er at købe vinen flere dage i forvejen, før den skal drikkes, siger Poul Erik Bermann.

Hinde på glassene

Og så er der det med vinglassene. Problemet med at komme dem i opvaskemaskinen er, at sæberesterne sætter sig på glasset og afgiver smag til vinen.

Det samme gør sig gældende, når man stiller glassene ind i skabet med bunden opad.

- Dampene fra overfladen trænger op i glasset og danner en hinde. Jeg var engang på besøg hos nogen, som havde deres vinglas i en afsyret skænk, og det gav en bismag til vinen. Jeg ved godt, at folk stiller glassene på hovedet, så de ikke bliver støvede indeni, men man kan jo bare skylle og tørre dem. Der er jo heller ingen, som dækker op med snavsede tallerkener og bestik? siger han.

Poul Erik Bermann fandt denne gamle udgivelse fra 1954 fra »Vinbranchens Propaganda« i sine gemmer og opdagede, at dens råd stemmer overens med dem, han selv videregiver. Foto: Mie Neel

Drik bedre vin

Poul Erik Bermanns interesse for vin går lige så mange år tilbage som hans interesse for kunst. Men hvor han på et tidspunkt valgte at hellige sig kunsten, er det først nu, at han for alvor deler sin viden om vin med andre.

- Jeg vil gerne være med til at flytte grænser og ændre folks holdning til at købe og smage på vin, siger han.

Udover det allerede nævnte kan det også være, at man i stedet for to flasker til 150 kroner nøjes med én flaske til samme pris.

- Hvad med at drikke en bedre vin om lørdagen og droppe vinen om fredagen? Det behøver ikke at koste noget at ændre adfærd, siger han.

Han ser heller ingen grund til at opbygge en vinsamling og have en vinkælder, medmindre det er for at investere.

- Lad være med at købe en palle, nøjes med to-tre flasker vin ad gangen, og opbevar dem i bunden af et klædeskab. Det skal være et sted, hvor der er mørkt, og hvor der en jævn temperatur, siger han.

Kunstneren Poul Erik Bermann har nu slået sig op som vinekspert med hjemmesiden Rådtilvin.dk. Det er faktisk en pointe i sig selv, at han ikke har en større vinsamling stående fremme ved siden af skålen med samlingen af propper. Foto: Mie Neel

Pierre Medard og Parker

Selv er Poul Erik Bermann gået fra at være typen, der som ung kørte over grænsen og købte halvanden liter Pierre Medard til 9,5 kroner til at være den, som går op i at få vinen til at passe til den mad, der serveres, ud fra syre/sødme-balancen. Hvilket så går imod alle dem, der drikker den samme vin til al slags mad.

- Min vigtigste læresætning er: »Vi har alle ret«, fordi vi har forskellige smagsløg. Når jeg holder vinsmagninger, er der altid noget, som ikke kan lide en bestemt vin, og jeg siger bare: »Du har ret«. Mange går op i, hvad Robert Parker (berømt vinguru, red.) giver af bedømmelser, men vi kan ikke alle have hans smagsløg, siger han.

Når det engang bliver muligt at mødes igen og være mere end 5-10 personer samlet, vil Rådtilvin.dk holde vinskoler og smagepaneler, men det betyder ikke, at Poul Erik Bermann er ved at droppe kunsten. Snarere tværtimod.

- Vi har store ambitioner. Min vision er at berige mennesker og rykke deres grænser, så de tænker anderledes og bliver bedre til at forstå mad, vin og kunst, siger han.

arrow En kunstner skal sælge sig selv - men til ikke alle
05. juni 2020 kl. 08:36 Opdateret: kl. 13:02
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk