16. oktober 2021
Bent Olslev var så begejstret for den spændende arkitektur på Roskilde Festival Højskole, at han blev smidt ud fra skolen, første gang han kiggede indenfor for at opleve den. I går var han tilbage, denne gang for at overbringe Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskildes bygningspris, som blev afsløret af borgmester Tomas Breddam. Foto: Steen Østbjerg
gallery icon

Se billedserie

Bent Olslev var så begejstret for den spændende arkitektur på Roskilde Festival Højskole, at han blev smidt ud fra skolen, første gang han kiggede indenfor for at opleve den. I går var han tilbage, denne gang for at overbringe Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskildes bygningspris, som blev afsløret af borgmester Tomas Breddam. Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hæder til arkitekturchokket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hæder til arkitekturchokket
Roskilde - 05. marts 2020 kl. 14:58
Af Steen Østbjerg

Der var engang, hvor Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskilde blev kaldt Bevaringsforeningen. I dag er det mere arkitektur, foreningen beskæftiger sig med, men de to ting gik op i en højere enhed, da foreningen uddelte sin årlige bygningspræmie.

arrow Læs også: Bygningspris til Roskilde Kloster

- Her er det både bevarelse af det gamle og ny, flot, arkitektur, sagde formand Bent Oslev, da prisen blev tildelt Roskilde Festival Højskole.

Han har selv fulgt forvandlingen fra industrihal til højskole - den første nybyggede højskole i Danmark i mere end 40 år - på tæt hold - måske også lidt for tæt.

- Første gang jeg kiggede ind, blev jeg smidt ud, for der kom så mange og kiggede, og det kan jeg godt forstå. Det er et udtryk for succesen, sagde Bent Oslev.

- Der er noget der hedder et kulturchok. Vi indfører et nyt begreb: Arkitekturchokket. Det er det, man får, når man går herude på den gamle plads, der igennem mange årtiet blev lavet betonelementer. Så får man kulturchokket, når man ser Ragnarock, og når man kommer herover og får ind i den gamle bygning, man har ladet stå, får man arkitekturchokket, når man går indenfor. Så ser man den fremragende og både prangende og beskedne arkitektur, sagde han.

Det var bygningsprisen for 2019, der blev uddelt onsdag aften. Forsinkelsen skyldtes blandt andet udskiftningen i ledelsen på Roskilde Festival Højskole, men det slog ingen skår i glæden hos forstander Hans Christian Nielsen.

- Som øjenvidne og daglig bruger af bygningen kan jeg bare sige: Det er et fuldstændig fantastisk byggeri, vi har fået her. Det virker, og det virker hver eneste dag, og noget af det fantastiske ved bygningen er, at der kan foregå så mange forskellige ting samtidig. Bygningen er fleksibel og summer af liv og aktivitet mere eller mindre døgnet rundt, sagde han.

Det er det danske arkitektfirma Cobe, der sammen med det hollandske MVRDV har stået for projektet, og arkitekt Thomas Krarup fra Cobe forsikrede, at der var en enorm stolthed på holdet, en når resultatet blev stå godt, skyldtes det også, at de gamle haller giver noget, som man ikke ville have mulighed for at skabe i et projekt, der skulle bygges på bar mark.

- Det var indlysende, at Roskilde Festival Højskole skulle ligge her i hal 7. Den havde masser af volumen. Der er rigtig mange kubikmeter. Alle de andre haller er meget aflange, men hal 7 er 45 gange 45 meter, og hvis man skulle tegne en ny skole i dag, ville man aldrig få lov til at lave en skole med kvadratisk grundplan, og slet ikke en skole, der er så dyb. Man ville aldrig få lov at bygge et projekt med så meget volumen i. Der ville være en endeløs diskussion om brutto-netto-forholdet, spildplads, spildvolumen og meget andet. Men ved at genbruge den eksisterende hal var det naturligt at arbejde med et farverigt interiør, der spillede op mod hallens rammer, og vi kom frem til det her boks-i-boks-princip, hvor hvert klasselokale fik sin egen rumlighed og sit eget design. Og Mellemrummet, som er helt unikt for skolen - alt det her plads, der ligger inde mellem boksene, som gør, at skolen er multianvendelig - det er en gave fra Hal 7, sagde Thomas Krarup.

Det synlige bevis på prisen er en plakette, som hænger på væggen lige inden for indgangspartiet. Den blev afsløret af borgmester Tomas Breddam.

arrow Forfatteren, der sikrede Roskilde Klosters fremtid
06. april 2021 kl. 18:19 Opdateret: kl. 10:52
arrow Julemærkehjem hædret for byggeri
13. november 2018 kl. 09:31 Opdateret: kl. 09:31
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk