13. august 2020
Bjarke Hansen og Ida Thingstrup er lektorer på Roskilde Gymnasium og har været med til at udvikle et nyt undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i data fra virkelige kræftpatienter.
Bjarke Hansen og Ida Thingstrup er lektorer på Roskilde Gymnasium og har været med til at udvikle et nyt undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i data fra virkelige kræftpatienter.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gymnasieelever får kræftforskning på skemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gymnasieelever får kræftforskning på skemaet
Roskilde - 09. januar 2020 kl. 19:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

At finde relevante mønstre i enorme datasæt med genetiske oplysninger lyder måske mere som en opgave for en professor end en øvelse i en gymnasieklasse. Men det bliver der nu lavet om på. Biotech Research & Innovation Centre (BRIC) på Københavns Universitet lancerer i denne uge nyt undervisningsmateriale til gymnasieelever. Materialet tager udgangspunkt i store, virkelige datasæt for kræft og kan bruges i fagene matematik og bioteknologi, begge på A-niveau. Det er udviklet i samarbejde med forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, Patologisk afdeling på Herlev Gentofte Hospital og gymnasielærere fra Roskilde Gymnasium.

arrow Læs også: Gymnasium får sit fjerde bevis for Science og Talent

Det nye materiale består af en e-bog, som lærere kan bruge i et tværfagligt undervisningsforløb, der kombinerer matematik og bioteknologi. E-bogen indeholder baggrundsmateriale om kræftbiologi, præcisionsmedicin og statistik og en række øvelser, hvor eleverne skal arbejde med online værktøjet cBioPortal. Der er også forslag til supplerende læsestof, praktiske øvelser og forslag til studieretningsprojekter inden for emnet.

- Vi kan se, at vores elever bliver mere motiverede af, at det er autentiske data fra patienter og ikke noget, der er konstrueret til undervisningen, siger Bjarke Hansen, lektor på Roskilde Gymnasium.

Bioteknologi-klassen 3.z på Roskilde Gymnasium har været med til at teste øvelser i det nye undervisningsmateriale i fagene bioteknologi og matematik. Undervisningsmaterialet er gratis, og over de næste tre år vil projektgruppen udbyde workshops, hvor undervisere kan blive introduceret til materialet og emnet dataanalyse og kræft. Målet er, at materialet bliver brugt på 40-50 gymnasier over hele landet i løbet af de næste tre år.

arrow Roskilde Gymnasium har halvdelen af Årets Forskerspirer
27. november 2019 kl. 16:24 Opdateret: kl. 13:24
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk