17. september 2021
Forstander på Roskilde Festival Højskole, Hans Christian Nielsen må lidt endnu se langt efter sine elever, men mandag sker det, eleverne får lov at vende tilbage. Foto: Thomas Olsen
Forstander på Roskilde Festival Højskole, Hans Christian Nielsen må lidt endnu se langt efter sine elever, men mandag sker det, eleverne får lov at vende tilbage. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glæde på højskolen over åbning: Bare vi må gøre som Norge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glæde på højskolen over åbning: Bare vi må gøre som Norge
Opdateret 10. marts 2021 kl. 10:22
Roskilde - 10. marts 2021 kl. 10:17
Af Lars Kimer

Døren går op og ind vælter det med unge voksne. De snakker, hygger, krammer og kysser. Det er flere måneder siden, de har set hinanden sådan rent fysisk. En tredjedel af dem gik på Roskilde Festival Højskole i efteråret.

arrow Læs også: Endelig: Eleverne rykkede igen ind på festivalhøjskolen

De andre to tredjedel er nye og lidt mere tilbageholdende. For dem er højskolelivet nyt, selvom kalenderen siger marts. De skulle have været på skole i januar og tage en stor bid af højskolelivet.

Fra på mandag den 15. marts får de endelig lov at smage. Men spørgsmålet er hvor meget?

Forstander Hans Christian Nielsen er forståeligt nok utrolig glad for meldingen om, at eleverne kan komme tilbage. Men samtidig er han bekymret for retningslinjerne.

- Jeg håber virkelig, at staten lytter til det, højskoleforeningen fortæller. Se til Norge, det er det eneste som giver mening, siger han.

Norsk model

Og hvad er det så, som gør Norge til et forbillede? I Norge har højskolerne været åbne siden august. Betingelsen har været, at eleverne bliver på skolen så meget som muligt.

- De laver deres egen boble ved at blive på skolen. På den måde kan vi forsvarligt holde skolen åben på helt normal vis. Den model har givet fem registrerede smittede på højskolerne i hele Norge siden august. Vi vil se noget lignende i Danmark, er jeg sikker på, hvis staten tør vælge den vej, siger Hans Christian Nielsen.

Alternativet ikke fedt

Alternativet til den norske model har festivalhøjskolen prøvet.

- Alternativet er familiegrupper, mindre grupper hvor eleverne spiser sammen, er sociale sammen og så holder de mere afstand til resten af skolens elever. Den model fik vi sidst, og det ødelægger altså det store fællesskab, og den er en stor irritations-faktor for eleverne, siger Hans Christian Nielsen, som allerede i efteråret skiftede til den norske model. Det kræver dog en frivillig accept fra eleverne.

- Vi har faktisk prøvet den norske model hos os, fordi det andet gav for store bindinger. Eleverne valgte sidste efterår frivilligt at forpligtige sig til at være så meget som muligt på højskolen. Det var vi utrolig glade for, de gjorde, for det gav mere højskole og færre begrænsninger på dagliglivet , siger han.

Åbner mandag

Her onsdag morgen vælter det ind med lærere på højskolen. De skal gøre klar til åbningen, som først kommer mandag eftermiddag. Mellem klokken 13 og 16 kommer højskoleeleverne retur. Forventningen er at se 110 elever.

Lige nu har højskolen dog fem ledige pladser, så man kan nå det endnu.

arrow Hjemløse er kommet i ly på højskole for frost og slud
19. februar 2021 kl. 18:28 Opdateret: kl. 11:47
arrow Håber at se elever til marts: Onlinehøjskole er for pseudo
19. februar 2021 kl. 18:09 Opdateret: kl. 11:47
arrow Er det rigtig højskole når man ikke må kramme?
12. juni 2020 kl. 17:24 Opdateret: kl. 11:54
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk