16. juni 2019
Præster, menighedsrådsmedlemmer og kirkemedarbejdere fra Roskilde Stif var lørdag samlet til Stiftsdagen 2018. Foto: Kristian Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Præster, menighedsrådsmedlemmer og kirkemedarbejdere fra Roskilde Stif var lørdag samlet til Stiftsdagen 2018. Foto: Kristian Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremtidsforsker: Sådan bevarer vi landsbykirkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremtidsforsker: Sådan bevarer vi landsbykirkerne
Roskilde - 19. marts 2018 kl. 14:09
Af Kristian Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Tænk ud af boksen« lyder en fortærsket peptalk-kliché. Der skal også tænkes ud af kirken, hvis landsbykirkerne skal have en fremtid som en vigtig del af de små samfund i stedet for at sygne hen.

»Kirken skal tænke ud i landsbyen i stedet for at tænke landsbyen ind i sig« og »spørg ikke, hvad landsbyen kan gøre for kirken, men hvad kirken kan gøre for landsbyen« lød nogle af slaglinjerne fra fremtidsforsker Tyge Mortensen til en forsamling af præster, menighedsrødder og kirkeansatte, som Roskilde Stift havde samlet til stiftsdag.

Fremtidsforskeren udbredte det opmuntrende budskab, at landsbykirkerne har fremtiden for sig, men det kræver, at kirkefolket selv skaber sig den fremtid.

Det gør de ved at gøre sig til en uundværlig del af lokalsamfundet på alle mulige leder og kanter, som ikke behøver - og ikke kan - begrænse sig til gudstjenester og andre kirkelige handlinger.

Kirken som bygning har altid været et dominerende fysisk omdrejningspunkt i landsbyerne, men ifølge Tyge Mortensen kirken kan finde sted hvorsomhelst uden at nødvendigvis at være noget, man går ind i.

En skeptiker eller to vil måske mene, at fremtidsforskerens version af kirken udvander institutionen en smule. »Menneske først, så kristen« lyder et andet bonmot fra fremtidsforskerens arsenal.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk