15. oktober 2019
Hættemågekoloni på sydlige strandenge på Eskilsø med kig mod domkirken. Efter flere år med store tibagegange er mågerne vendt tilbage til Roskilde Fjord i stort antal. Bestanden er vokset fra 90 par i 2018 til 247 ynglepar ved tællingen i 2019. Foto: Sam Christensen
gallery icon

Se billedserie

Hættemågekoloni på sydlige strandenge på Eskilsø med kig mod domkirken. Efter flere år med store tibagegange er mågerne vendt tilbage til Roskilde Fjord i stort antal. Bestanden er vokset fra 90 par i 2018 til 247 ynglepar ved tællingen i 2019. Foto: Sam Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremgang for fjordens ynglefugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremgang for fjordens ynglefugle
Roskilde - 14. juni 2019 kl. 15:27
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den årlige tælling af ynglende fugle i Roskilde Fjord er netop afsluttet og viser blandt andet en meget stor fremgang for klyder på Eskilsø. Allerede i 2018 blev det noteret, at det gik den rigtige vej for arten, og successen fortsætter i 2019, hvor hele 93 par klyder blev fundet ynglende.

arrow Læs også: Flydende øer skal give fjordens fugle mere fred og ro

En medvirkende forklaring på klydens succes på Eskilsø er sandsynligvis, at Jagtforeningen Jyllinge Holme også i vinteren 2018/19 har været flittig til at bekæmpe ræve på øen. Også andre vadefugle som vibe, strandskade og rødben klarer sig rigtig godt på øen.

Et besøg i det nye naturgenoprettede område ved Selsø Kirke (Bredvig Sø) viste, at blandt andet gravænder, knarænder, krikænder, viber, rødben, lille præstekrave og gul vipstjert har fundet sig til rette i det nye vådområde.

Fugletællingen foretages af biologer fra Orbicon på vegne af Frederikssund Kommune, Lejre Kommune, Roskilde Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land. De største fuglekolonier ved Roskilde Fjord findes på Eskilsø, ved Selsø Sø, på Lilleø og Øksneholm, men også helt små lokaliteter som for eksempel holmene Slinken (Lejre Kommune) eller Blak (Roskilde Kommune), der i mange tilfælde kun er få hundrede kvadratmeter store, men kan rumme imponerende store mængder af ynglende fugle.

De små måger, hættemåge og stormmåge, havde efter flere år med store tilbagegange et rigtig godt år i 2019. I hele fjorden gik bestanden af hættemåge frem fra 90 par i 2018 til 247 ynglepar i 2019. En stor koloni indfandt sig på Eskilsø, og på den lille Sivholm i Lejre Kommune rugede 13 par. Hættemågen yngler desuden i større antal ved Selsø Sø, hvor der var cirka 400 par i 2019. Også bestanden af stormmåge gik frem i 2019.

arrow Roskilde Fjord: Første skridt på vejen mod tre stenrev
17. september 2019 kl. 13:45 Opdateret: kl. 13:54
arrow Se billedet: Det er fra Roskilde Fjord og det slutter nu
13. september 2019 kl. 05:58 Opdateret: kl. 13:51
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk