22. oktober 2021
Sådan så det ud under sidste års brand hos Solum. Roskilde Kommune har foretaget prøveboringer for at se, om der er sket forurening, men det lader ikke til at være tilfældet. Foto: Kenn Thomsen
Sådan så det ud under sidste års brand hos Solum. Roskilde Kommune har foretaget prøveboringer for at se, om der er sket forurening, men det lader ikke til at være tilfældet. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forurening på Solum kan ikke føres tilbage til brand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forurening på Solum kan ikke føres tilbage til brand
Roskilde - 02. oktober 2021 kl. 05:11
Af Steen Østbjerg

Sidste års storbrand på Solum har efter alt at dømme ikke resulteret i forurening af jorden eller grundvandet.

arrow Læs også: Solum efter vulkanbranden: Eventuel forurening er brandvæsnets skyld

Det viser den screening af området på Vestre Hedevej, som Roskilde Kommune har foretaget på virksomhedens område, hvor der i september sidste år udbrød brand i 55.000 kubikmeter biomasse - en brand, der først var slukket endeligt i begyndelsen af december.

10 prøveboringer

Siden har der været bekymring om de miljømæssige følger af branden. Det er nu undersøgt af GEO, som har foretaget analyser af prøveboringer foretaget 10 steder inden for det område på de 70 gange 70 meter, hvor det store oplag af have- og parkaffald var.

I fem af boringerne indeholdt jorden såkaldte tunge kulbrinter, men ikke i så store mængder, at det ikke overholder jordkvalitetskriterierne, og heller ikke større, end man kunne forvente i et område, der i forvejen er klassificeret byzone.

I en enkelt af boringerne blev der fundet spor af toluen og naphtalen og påvist mobile kulbrinter. Disse stoffer ses normalt ikke i byzone, og stofferne er mobile, så selv om stoffernes niveau er lavere end jordkvalitetskriterierne, viser boringerne også, er det kommunens opfattelse, at dette skal undersøges nærmere.

Risiko for grundvandet

Med den viden, de foreløbige undersøgelser har ført til, kan det ikke udelukkes, at de fundne stoffer i den ene boring udgør en risiko for grundvandet.

Den nærmere undersøgelse skal dels vise forureningens omfang, og dels belyse risikoen for, at stofferne er gået i grundvandet.

Kommunen vurderer, at forureningen i den ene jordprøve kan stamme fra den ufuldstændige afbrænding af biomasse. På den anden side kan det heller ikke bevises, at den påviste forurening stammer fra den langvarige brand for et år siden. Dertil er forureningsbilledet for uensartet.

Hvis det havde været branden, der var årsag til den forurening, der er konstateret ved screeningen, måtte man antage, at der var en mere jævn forurening af området, og kun den ene måling, som blev foretaget i kanten af oplagets område, indeholder de mobile stoffer, som kan være til fare for grundvandet, kan det skyldes, at forureningen er sket før Solums tid.

Det påbud, som Roskilde Kommune udstedte til Solum i april, og som handlede om at undersøge området for forurening, anser kommunen nu som opfyldt.

arrow Kæmpebrand er slukket - men gisper stadig
01. december 2020 kl. 11:42 Opdateret: kl. 11:45
arrow Se de vilde billeder af den brændende »vulkan«
27. september 2020 kl. 10:09 Opdateret: kl. 16:50
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk