21. april 2021
Forfatter Louise Winther voksede op som Susanne i Himmelev. Trods en alvorlig spiseforstyrrelse blev hun i 1982 student fra Himmelev Gymnasium. Den nu 57-årige forfatter har gennemgået sin opvækst og skrevet en bog om det. Foto: Privat
Forfatter Louise Winther voksede op som Susanne i Himmelev. Trods en alvorlig spiseforstyrrelse blev hun i 1982 student fra Himmelev Gymnasium. Den nu 57-årige forfatter har gennemgået sin opvækst og skrevet en bog om det. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forfatter optrevlede fortiden og skrev om sin opvækst i Roskilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatter optrevlede fortiden og skrev om sin opvækst i Roskilde
Roskilde - 05. januar 2021 kl. 17:05
Af Anna Weinø

Byparken, Algade og Himmelev Skole. Louise Winther går gennem sin barndomsby, når hun i sin debutroman skildrer sin opvækst gennem hovedpersonen Susanne.

arrow Læs også: Ung forfatter har skrevet sin debutroman i hånden - op til flere gange

Bogen hedder »Men så døde mormor«, og udkommer den 11. januar.

Susanne vokser op på Himmelevvej i det, der ligner en pæn kernefamilie. Da hun som 29-årig mister sin mormor, opdager hun at hun bærer på tung bagage fra opvæksten i Roskilde. Hun møder en psykolog og sammen optrevler de Susannes fortid.

- Det bliver nøglen til et nyt og bedre liv. Det lyder lidt poppet, men det er sagen i en nøddeskal - at få bearbejdet alt det, der har samlet sig i rygsækken undervejs, siger Louise Winther.

I 2018 besluttede Louise Winther sig for at skrive den roman, der havde rumsteret i tyve år. Men at skrive om sin barndom, viste sig at være hårdere, end hun havde regnet med. - Jeg ved ikke, hvad jeg havde forestillet mig, men jeg retraumatiserede mig selv i forhold til mobbetemaet fra folkeskolen. Det chokerede mig lidt, for jeg er trods alt blev 57 år i mellemtiden. Foto: Jonas Thy Østengaard.

Susanne/Louise

Louise Winther og bogens fortæller Susanne er én og samme person. Louise hed Susanne, indtil hun som voksen ændrede navn. Grunden til navneforandringen, vender vi tilbage til.

Bogen bygger på Louise Winthers erindringer om de første 29 år af hendes liv. Et liv, der bar præg af mobning i folkeskolen, spiseforstyrrelse i gymnasiet og forældre, der ikke talte om følelser.

- Alt det, der står i bogen, er sket, siger Louise Winther, der for at genkalde sig de mange minder har gennemlæst gamle dagbøger og fotoalbum. Det var »noget af en omgang«.

- Når man skriver om sig selv, så genopliver man fortiden på godt og ondt. Det var jo helt vidunderligt at møde min mormor igen, men det var virkelig ikke sjovt at gennemleve den mobbehistorie, siger Louise Winther.

- Jeg blev mobbet igennem alle ni år på Himmelev Skole. Der var ikke nogen, der hjalp med det. Det er hård kost for en seks-årig pige. Mine forældre gjorde, hvad de kunne, men tale om følelser, kunne de ikke. Det giver nogle ar på sjælen, siger Louise Winther.

Om forfatteren
  • Louise Winther er født i 1963 og er forfatter, erhvervspsykologisk konsulent, foredragsholder og psykoterapeut. Hun har desuden en baggrund som cand. jur.
  • Hun har tidligere udgivet to digtsamlinger samt de populære sorgcitatbøger »Sagt om sorg« og »Sagt om sorg II«.
  • »Men så døde mormor« bliver udgivet af forfatterskabet.dk og udkommer den 11. januar.
Ni års mobning

Louise Winther gik på Himmelev Skole i en klasse, hvor hun ikke trivedes. Hun læser højt fra en passage i bogen.

Den handler om Susanne, der inviterer klassens piger til fødselsdag. Ingen kan komme, fordi den toneangivende pige Laila holder fødselsdag samme dag. Susanne er ikke inviteret.

Det er oplevelser som dem, der har sat sig dybt i Louise Winther, og som hun fik rusket op i, da hun begyndte at skrive på bogen i 2018. For at få hjælp til at bearbejde det, tog hun fat i sin tidligere psykoterapeut. Akkurat som bogens Susanne søger hjælp hos en psykolog.

- Mobning er ikke noget, man lige ryster af sig. Det kan være noget, man slæber med sig langt op i voksenårene. Jeg har fået det bearbejdet, men det er ikke væk, siger hun.

»Jeg er ved at dø af skræk«

Det er også mobningen i folkeskolen, der fik Louise Winther til at skifte navn fra Susanne.

- Jeg blev drillet med mit navn, og drømte om at hedde noget andet. Det gik op for mig, at der er meget identitet i et navn. Susanne betyder lilje, mens Louise betyder »den berømte kriger«, siger Louise.

Når romanen »Men så døde mormor« udkommer den 11. januar, er det en livslang drøm, der går i opfyldelse for Louise Winther.

- Siden jeg var helt lille, har jeg drømt om at udgive en rigtig bog. Nu sker det, og jeg er ved at dø af skræk. Det er fascinerende og stort, siger hun.

Det er Louise Winthers første roman, men hun har udgivet tekster før. Hun står blandt andet bag citatbøgerne »Sagt Om Sorg« og »Sagt Om Sorg II«. Debutromanen »Men så døde mormor« bliver udgivet af forfatterskabet.dk og udkommer den 11. januar.

arrow Spændingsroman om Afrika af flittig forfatter
10. december 2020 kl. 06:32 Opdateret: kl. 12:52
Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk