5. juni 2020
Lægen Gholamreza Krog Dayani og Vali Gholam med den tegning, som Lone Lamp har lavet med dem. Drengens forældre fik lavet tegningen som tak for, at lægen reddede deres søns liv og har også opkaldt ham efter Gholamreza Dayani. Foto: Lone Lamp
gallery icon

Se billedserie

Lægen Gholamreza Krog Dayani og Vali Gholam med den tegning, som Lone Lamp har lavet med dem. Drengens forældre fik lavet tegningen som tak for, at lægen reddede deres søns liv og har også opkaldt ham efter Gholamreza Dayani. Foto: Lone Lamp
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forældre opkalder søn efter læge som tak og får tegnet et portræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forældre opkalder søn efter læge som tak og får tegnet et portræt
Roskilde - 14. maj 2019 kl. 14:03
Af Lars Ahn Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når lægen Gholamreza Krog Dayani en gang imellem føler, at hverdagen på børneafdelingen på Sjællands Universitetshospital, Roskilde bliver lidt for presset, behøver han bare kigge på den tegning, der er på hans kontor. Tegningen forestiller nemlig ham sammen med en lille dreng, som ifølge forældrene ikke ville være i live i dag, hvis det ikke havde været for Gholam Dayanis indsats.

arrow Læs også: Forfatter kommer børnefamilier til undsætning med gratis opskrifter

- Det gør mig virkelig glad og beæret, og det giver et boost til en presset hverdag på sygehuset. Portrættet skal op at hænge på mit kontor, hvor det kan minde mig om, at det altid nytter at gøre en ekstra indsats, siger han om tegningen, som han fik overrakt i sidste uge.

Forældrene fik portrættegneren Lone Lamp, Roskilde, til at lave tegningen ud fra et fotografi, der blev taget under et besøg på sygehuset, da den nu tre et halvt år gamle dreng var seks måneder gammel.

- Vi havde hele tiden tænkt, at vi ville give Gholam noget som tak, og så kunne jeg huske, at jeg havde set Lone søge børn, hun kunne lave portrætter af. Så vi spurgte Lone, og hun sagde ja, fortæller Ninna Bovin Pedersen, som er mor til drengen, der har fået navnet Vali Gholam og dermed er blevet opkaldt efter lægen.

For Gholam Dayani er det overvældende at vide, at nogen har opkaldt deres søn efter ham.

- Jeg er beæret over, at familien har givet ham mit navn. Hans mor har sendt små videoklip, så jeg kan følge med i hans udvikling, og hun sagde, de ville komme forbi med noget, og så kom de med tegningen, som jeg er utrolig glad for, siger han.

Lone Lamp har i en årrække tegnet nyfødte børn på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, og for hende var det også en speciel opgave.

- På billedet er der en helt særlig kontakt mellem de to. Jeg var derfor meget ydmyg overfor opgaven og spændt på, om jeg kunne overføre det til tegningen, siger hun.

Ninna Bovin Pedersen bor i Sigerslev i Store Heddinge med sin familie, der blev forøget med to tvillingedrenge i december 2015. Begge kom til verden på Sjællands Universitetshospital, Roskilde og blev taget ved kejsersnit seks uger før termin, fordi den ene af drengene ikke fik nok næring i mors mave. Efter fire-fem dage blev drengene undersøgt, fordi der var mulighed for et tidligt hjemmeophold, men der fik Gholam Dayani mistanke om, at noget var helt galt.

- Jeg har arbejdet med feltet i 20 år og har set, hvordan meningitis viser sig, og jeg ved, det er anderledes med for tidligt fødte børn. Da jeg så ham, syntes jeg, at det var mere galt end som så og sørgede for, at der blev foretaget en rygmarvspunktur. Normalt skal der bruges to til at holde barnet fast, når prøven tages, men han protesterede overhovedet ikke, og det gjorde mig bekymret, siger Gholam Dayani.

Prøven viste da også, at drengens passivitet skyldtes, at han var ramt af en alvorlig infektion, og han kom straks i behandling.

Efter tre uger blev Vali Gholam udskrevet, da alle tests viste, at han var rask, men to uger senere fik han det dårligt igen og måtte indlægges. Meningitissen var vendt tilbage - og med eftertryk.

- Jeg var hjemme, da der blev ringet, og jeg beordrede, at han blev sat i fuld behandling, husker Gholam Dayani, som ikke turde nøjes med de obligatoriske tre ugers behandling denne gang, men i stedet satte den op til 12 uger.

Undervejs måtte drengen til Rigshospitalet for at få indopereret en CVK (centralt venekateter, red.) i brystet, så han kunne få medicin og få taget blodprøver ad den vej.

- Vi talte meget om, hvordan vi skulle monitorere sygdommen, og vores erfaringer er faktisk blevet til en artikel. Vi har også ændret vores rutiner for, hvad vi gør ved den slags meningitis, så vi bliver ved med at indhente nye prøver, indtil de er sterile, i stedet for at behandle i de faste tre uger, fortæller Gholam Dayani.

Ninna Bovin Pedersen siger, at perioden var så stressende og angstfyldt for familien, at hun i dag dårligt kan huske, hvad der skete.

Ikke alene var der frygten for, at sygdommen ville vende tilbage, når Vali Gholam holdt op med at få medicin, men der var også risikoen for, at han ville få varige mén af at have været igennem forløbet.

- Da hans anden behandling med medicin slutter, kan jeg slet ikke være i mig selv. Hvad nu hvis han heller ikke denne gang var sluppet af med sygdommen? I lang tid efter var jeg super opmærksom på den mindste ændring i hans tilstand, siger hun.

Efter to år med kontroller kan alle ånde lettet op. Vali Gholam lader til på mirakuløs vis at være sluppet for mén.

- Jeg havde ikke regnet med, at vi ville stå med en frisk dreng i dag. Han har udviklet sig alderssvarende, men som forælder går man stadig og kigger efter, siger Ninna Bovin Pedersen.

Vali Gholam og hans tvillingebror Nohr Jan har begge deres fornavne fra nordisk mytologi, mens Valis mellemnavn kan til gengæld godt skabe forvirring.

- Det giver nogle sjove samtaler, når vi for eksempel er til læge, og de forventer at se noget helt andet end en lyshåret dreng, siger Ninna Bovin Pedersen med et grin.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk