30. juli 2021
Mogens Sandfær (tv) og Jesper Switzer - her fotograferet på Ragnarock - gik i 1971 på Katedralsskolen, og de to arbejdede tæt sammen i gymnasiets elevråd. Det var de to, som arrangerede den første festival i Roskilde i 1971, kaldet Sound Festival. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Mogens Sandfær (tv) og Jesper Switzer - her fotograferet på Ragnarock - gik i 1971 på Katedralsskolen, og de to arbejdede tæt sammen i gymnasiets elevråd. Det var de to, som arrangerede den første festival i Roskilde i 1971, kaldet Sound Festival. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Festival´71: Roskilde var tæt på at havne på Borrevejlecenteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Festival´71: Roskilde var tæt på at havne på Borrevejlecenteret
Opdateret 03. juli 2020 kl. 08:32
Roskilde - 02. juli 2020 kl. 18:19
Af Lars Kimer

Den ene er socionom fra RUC, nu på efterløn, med hang til yoga, meditation og Indien. Den anden laver analyser af forskning på DTU i Lyngby og var fødselshjælper for internettet i Danmark.

arrow Læs også: Savner du sommer og Roskilde Festival: Tag på tur i alle plakaterne

Men i foråret 1971 var de henholdsvis formand og næstformand for elevrådet på Roskilde Katedralskole og gik i 2.g og 1.g og de blev grundlæggerne af det vi i dag kender som Roskilde Festival. I 1971 hed festivalen »Sound Festival«.

1971 var lige efter årene med Summer of Love i San Francisco i '67-68, med Woodstock i '69, med Thy-lejren i '70 og mere lokalt med oprettelsen af det revolutionerende nye universitet RUC.

- Der var en følelse af, at vi kunne ændre verden for altid. Der var ikke noget, vi ikke kunne, griner Jesper Switzer, som dengang boede i Svogerslev på Kirkevej 8.

Mogens Sandfær boede endnu mere lokalt, Frederiksborgvej 43 var adressen, og det var rundt om et havebord og nogle flaskeøller, at de to fyre spandt de første tanker om en festival med rock, beat, jazz- og folkmusik, i øvrigt sammen med promotor Carl Fischer og to ligesindede gymnasieelever fra Køge.

Målgruppen for den nye festival var primært gymnasielever fra lokalområdet. Festivalen skulle være over to dage med masser af musik. Men lokaliteten manglede, og de to begyndte at se sig omkring.

- Det skulle være smukt. Det var vores primære rettesnor, så det var noget af et paradoks, at vi endte på Dyrskuepladsen, griner Mogens Sandfær.

Først faldt øjnene på Borrevejlecenteret, hvor stedets forstander var til at overtale. Dermed var lokationen til den første festival »Sound Festival« fundet.

- Der kunne vi godt være de par tusinde personer, vi regnede med, at vi skulle være. Der var både hytter og strøm. Hvis man ser på billetten fra det første år, så står der også Musikfestival ved Roskilde Fjord. Det var meget vigtigt, at vi kunne afholde festivalen ude ved fjorden, husker Mogens Sandfær.

Men halvanden måned før festivalen skulle afholdes, gik det dog skævt med Borrevejlecenteret. Forstanderinden havde fået forstanderen på andre tanker, og han måtte trække sig fra aftalen.

- Faktum var, vi havde ikke nogen venue. Der var vi rimelig pressede, husker Jesper Switzer.

Denne artikel er et gratis uddrag af en serie på fire artikler med festivalen i 1971 som omdrejningspunkt. Den fulde version kan købes her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

arrow Festival´71: Så smadret var pladsen efter den første festival
04. juli 2020 kl. 18:27 Opdateret: kl. 14:07
arrow Festival '71: Fik tilbudt Pink Floyd og Deep Purple
01. juli 2020 kl. 18:13 Opdateret: kl. 14:07
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk