25. oktober 2021
Sådan skal det gøres fremover: Cykler skal trækkes over museumsøen. Gæsterne i billetkøen overser, at der ikke er afstandsstriber midt på stien, men selv uden kø har Vikingeskibsmuseet oplevet flere farlige situationer mellem cyklister og især museumsgæster.
gallery icon

Se billedserie

Sådan skal det gøres fremover: Cykler skal trækkes over museumsøen. Gæsterne i billetkøen overser, at der ikke er afstandsstriber midt på stien, men selv uden kø har Vikingeskibsmuseet oplevet flere farlige situationer mellem cyklister og især museumsgæster.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Farten på trafik tværs gennem museum skal ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Farten på trafik tværs gennem museum skal ned
Roskilde - 16. juli 2020 kl. 15:13
Af Steen Østbjerg

Nogle steder er der paddehattebump, andre steder hævede vejflader eller chikaner i vejsiden, men på museumsøen i Roskilde gribes der til andre metoder for at lægge en dæmper på den trafik, der til tider kan være problematisk.

arrow Læs også: Nu gik det ellers lige så godt for Vikingeskibsmuseet

Efter henvendelse fra Vikingeskibsmuseet har Roskilde Kommune nemlig valgt at forbyde cykling hen over museumsøen.

Museumsøen er teknisk set en gågade, og på gågader er cykling ikke tilladt, medmindre det udtrykkeligt er skiltet med en undertavle. Sådan en undertavle har der været indtil i sidste uge, hvor den blev fjernet. Og for at tydeliggøre ændringen - og i erkendelse af, at det er vanskeligt at se, hvad der var på de skilte, der ikke længere er der - har kommunen desuden skrevet budskabet på asfalten.

- Det er ikke noget, som vi kommer til at håndhæve, men et forsøg på at dæmpe farten på dem, der krydser øen, siger Ivan Hyllested Petersen, der er chef for veje og grønne områder i Roskilde Kommune.

Offentlig sti

Han tilføjer, at kommunen har forståelse for, at der i disse coronatider skal være plads til at sprede tingene, så folk ikke kommer til at stå så tæt på stien. I forhold til de bestemmelser, der gælder for området, ser han heller ingen problemer i at forbyde cykling på stien. Lokalplanen udlægger stien til en offentlig sti, og det er den fortsat. Den er dog også skiltet som en del af den nationale cykelrute, så tager man turen ad Fjordstien, vil man blive ledt over museumsøen - men på de 160 meter, der er over museumsøen, må cykelturen foregå til fods.

At den slags ændringer ikke får lov at gå ubemærket hen på et højt profileret sted som museumsøen, havde Ivan Hyllested Petersen forventet, og den forventning har han fået bekræftet.

- Allerede den samme dag, som vi pillede skiltene ned, fik vi tre-fire henvendelser om, hvad det nu var for noget, siger han.

Plænen giver mere plads

Det er også kommunen, der har tilladt indhegning af en del af plænen øst for museumsøen. Også det er i overensstemmelse med lokalplanen, som udlægger området til museumsformål - hvilket var et problem i forhold til torsdagstræffene og byparkskoncerterne, hvor det bliver brugt til parkering, men intet problem, når Vikingeskibsmuseet ønsker at bruge arealet.

- Det er en midlertidig tilladelse, vi har søgt om, fordi vi er nødt til at have noget mere plads, når vi ikke kan lave omvisninger med flere end 15 personer ad gangen. Hvis der er flere, kommer man til at stå for tæt, og derfor har vi været nødt til at lave noget formidling på græsset, siger lederen af Vikingeskibsmuseets kommunikationsteam, Rikke Johansen.

Manglende hensyntagen

I forhold til stien over museumsøen var det først og fremmest trafikale problemer, der lå bag henvendelsen til kommunen.

- I de første år var stien en fællessti, hvor alle skulle tage hensyn til hinanden. Senere blev det en gågade, hvor cyklerne skal tage hensyn til fodgængerne, men det er ikke alle, der har lært det, og vi har haft nogle voldsomme episoder med gæster, der har været tæt på at blive ramt af cyklister, siger Rikke Johansen.

Især udenlandske turister, der ikke er lige så vant til cyklister, som danskere er, kan blive overraskede over trafikken, og problemet er blevet forstærket af et stigende antal elcykler og af det store antal cykelmotionister, der især ses om sommeren.

- Når man er gæst på et museum, tænker man ikke på, at der også kan komme trafik, som man skal være opmærksom på. Det er en tilbagevendende problematik, og vi har set eksempler på børn, der har været lige ved at blive kørt ned, når de er løbet efter deres mor og far. Det ville være forfærdeligt, hvis det skete, men vi har kunnet se, at den hensyntagen, der skulle være, ikke fungerede, og derfor har vi bedt kommunen om at tydeliggøre skiltningen, siger Rikke Johansen.

God effekt af flytning af billetluge

Vikingeskibsmuseet har i år flyttet sit billetsalg fra en placering tæt ved trappen til Bananen til den nordlige side af stien, på vestsiden af bådeværftet.

Billetsalgets ny placering spillede også ind i overvejelserne om at henvende sig til kommunen, fordi museet forudså, at der ville kunne opstå konflikter med trafikken på stien, hvis der var kø ved billetlugen.

Men det har vist sig, at gæsterne som oftest er gode til at lægge mærke til, at der ikke er afstandsstriber på stien, således at stien forbliver farbar, selv når der er kø ved billetlugen.

Flytningen af billetsalget har desuden vist sig at have en rigtig god effekt.

- Vi flyttede det, fordi vi kunne se på vores daglige publikumsanalyser, at de gæster, der havde besøgt bådeværftet, er mere tilfredse med deres besøg end de gæster, der ikke fik besøgt bådeværftet, og dem var der faktisk en del af, fordi der var en tendens til at »overse« bådeværftet, når man havde købt billet ved det gamle billetsalg. Så kom man ind på museumsøen og vidste ikke rigtigt, om bådeværftet var en del af formidlingen eller ej. Nu bliver man ledt lige hen forbi bådeværftet, når man har købt billet, så ingen er i tvivl længere, og fra bådebyggerne hører vi, at det også er blevet lettere at få samtaler med gæsterne i gang nu, fordi ingen af gæsterne er i tvivl om, at bådebyggerne er en del af vores formidling, siger Rikke Johansen.

arrow Hvad skal et moderne museum kunne?
21. juli 2020 kl. 17:24 Opdateret: kl. 11:42
arrow Corona skærper profilen på nyt vikingeskibsmuseum
21. juli 2020 kl. 17:11 Opdateret: kl. 11:42
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk