24. marts 2019
For 10 år siden var Vlado Lentz en helt almindelig færdselsbetjent, men så kom han med i Kanal 5-programmet »Politijagt« og er siden blevet kendt i hele landet. Nu er han debuteret som forfatter med bogen »Vlado«, som er skrevet i samarbejde med Preben Lund. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

For 10 år siden var Vlado Lentz en helt almindelig færdselsbetjent, men så kom han med i Kanal 5-programmet »Politijagt« og er siden blevet kendt i hele landet. Nu er han debuteret som forfatter med bogen »Vlado«, som er skrevet i samarbejde med Preben Lund. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færdselsbetjenten Vlado springer ud som forfatter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færdselsbetjenten Vlado springer ud som forfatter
Roskilde - 01. januar 2019 kl. 11:07
Af Lars Ahn Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis ikke Vlado Kobas Lentz tilfældigvis var gået forbi sin chefs kontor den dag, var han ikke endt med at være medforfatter til en bog 10 år senere. For lige præcis den dag var et par medarbejdere fra produktionsselskabet bag Kanal 5-programmet »Politijagt« på besøg, og Vlado Lentz blev spurgt af sin chef, om det var noget for ham, da denne fik øje på ham ude på gangen.

arrow Læs også: Politiets nytårsønske: Lad os få hensynet tilbage i trafikken

10 år og over 100 programmer senere er han nok landets mest kendte færdselsbetjent og på fornavn med adskillige seere.

- Havde jeg haft fri den dag, havde pilen peget på en anden, siger han i den nye bog »Vlado - goddag, det er færdselspolitiet«, som er skrevet i samarbejde med Preben Lund.

Han er helt med på, at det er på grund af »Politijagt«, at forlaget Nyt DPIF henvendte sig til ham. Men samtidig havde han næppe sagt ja, hvis det ikke netop havde været et forlag, der har forbindelse til politiet - Nyt DPIF står for Nyt Dansk Politiidræts Forlag, der yder støtte til politiidrætten i Danmark.

- I første omgang sagde jeg nej, da de henvendte sig. Men så hørte jeg fra to kolleger, som begge anbefalede mig at gøre det, og så sagde jeg ja til at tage et møde med Preben Lund. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg en dag skulle udgive en bog, men jeg havde heller aldrig forestillet mig, at jeg skulle på tv, siger han.

Politijagt i bogform

Vlado Lentz beskriver sin bog som »Politijagt« i bogform. Bortset fra de to sidste kapitler handler den meget lidt om personen Vlado Lentz, men giver i stedet et indblik i, hvad der sker ude på de danske veje med udgangspunkt i hans egne oplevelser som færdselsbetjent.

- Vi er ikke ude på at udstille folk i »Politijagt«. Vi viser situationen og konsekvenserne, så folk kan lære af det. Vi har fokus på forseelsen, ikke personen. Hvis vi kan påvirke trafikanterne til en anden adfærd, så er vi nået langt, siger han.

I bogen kommer Vlado Lentz ind på den udvikling, han har set i trafikken i de mere end 30 år, han har været ansat i politiet.

I den negative retning trækker, at folks lunte er blevet kortere over for hinanden, og at respekten over for ordensmagten i visse kredse er meget lav. Han ærgrer sig også over, at det er nødvendigt med et slogan som »Kør bil, når du kører bil«, fordi han dagligt ser eksempler på trafikanter, der er mere optaget af deres telefon end på at følge med i trafikken.

På positivsiden tæller, at holdningen til spritkørsel har ændret sig radikalt, ikke mindst blandt de unge.

- Vi får hver dag anmeldelser fra folk, som har set andre køre spritkørsel, og på J-dag i år mødte jeg mange unge i biler, hvor der sad en chauffør bag rattet, som var helt ædru, mens resten i bilen var i godt humør, siger Vlado Lentz, som til gengæld møder et stigende antal narkobilister, efter at det er blevet muligt at teste for stoffer.

Bliver genkendt

Da Vlado Lentz i sin tid sagde ja til at medvirke i »Politijagt«, regnede han med, at det bare ville være for en enkelt sæson eller to.

Efter et par år gik det op for ham, at folk begyndte at genkende ham, både når han var i civil og i uniform.

- Jeg var nødt til at træffe et valg, og jeg besluttede, at jeg ville fortsætte, så længe jeg synes, det er sjovt, siger han.

Han indrømmer, at hans familie ikke altid har fundet det lige sjovt, men selv føler han, at de positive oplevelser langt overstiger de negative.

- Jeg kan sagtens gå på gaden og handle ind, men det stiller selvfølgelig krav til, hvordan jeg opfører mig, når jeg er ude. Jeg får rigtig mange positive tilkendegivelser, og det er lige så meget som en ros til mine kolleger. Jeg ser mig som en repræsentant for politiet og vil gerne vise min arbejdsplads frem, siger han.

Vlado Lentz har også oplevet, at det kan være en fordel at være kendt fra tv, når han er på patrulje.

- Jeg har oplevet ophedede situationer, hvor stemningen har ændret sig til det bedre, fordi folk har genkendt mig. Det kan godt tage luften ud af situationen. Og de gange, hvor folk reagerer negativt, tænker jeg, at det ville de have gjort alligevel, uanset hvem de havde stået over for, siger han.

Fakta:
- Vlado Kobas Lentz er født i Kroatien i 1960 og kom til Danmark som niårig.

- Han voksede op på Vesterbro og blev dansk statsborger som 18-årig. Efter at have aftjent sin værnepligt gik han til optagelsesprøve i politiet og blev ansat i Københavns Politi som 25-årig.

- Hans interesse for at køre på motorcykel førte ham over i færdselspolitiet. I dag er han ansat i færdselsafdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi.

- Igennem årene har Vlado Lentz nået at bo i både Havdrup, Himmelev og Hvalsø, inden han endte i Vindinge, hvor han stadig bor.

- Siden 2011 har han været aktiv i frikirken Impact Church i Roskilde.

Denne artikel blev første gang publiceret på sn.dk den 17. november 2018.

arrow Falsk tryghed: Dortes datter blev mejet ned i fodgængerfelt
01. januar 2019 kl. 15:05 Opdateret: kl. 12:55
arrow Skeptiske i landsby før nyt kryds, nu er de bare forundrede
25. november 2018 kl. 15:10 Opdateret: kl. 18:25

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk