16. oktober 2021
Jesper Øland, forstander for Roskilde Festival Højskole, har endelig fået overdraget nøglerne til højskolebygningen, og han glæder sig meget til også at få elever i den om en måned. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Jesper Øland, forstander for Roskilde Festival Højskole, har endelig fået overdraget nøglerne til højskolebygningen, og han glæder sig meget til også at få elever i den om en måned. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færdig højskole giver forstanderen gåsehud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Færdig højskole giver forstanderen gåsehud
Roskilde - 08. december 2018 kl. 14:48
Af Kristian Jørgensen

- Det bliver så fedt, udbryder forstander Jesper Øland, ikke bare én men flere gange, mens han viser rundt på Roskilde Festival Højskole.

arrow Læs også: Hæder til arkitekturchokket

Den er nu så færdig, at højskolen mandag officielt fik overdraget hovedbygningen. Det var et stort øjeblik for forstanderen og resten af staben på knap 20 medarbejdere, som fejrede det med deres eget lille snoreklip ved det blå indgangsparti.

Den blå dør symboliserer højskolesangbogen, og når man er trådt igennem den, møder man som det første den knaldorange foredragssal, der symboliserer højskolens andet ben, nemlig Roskilde Festival og dens berømte hovedscene.

Den har plads til 185 mennesker, men kan åbnes mod den såkaldte festivalplads og tribune midt i højskolen, så 400 mennesker kan følge med, eller den kan åbnes ud til terrassen på en varm sommerdag. Salen kommer ikke kun højskolen til gavn, men vil også huse arrangementer for offentligheden.

- Det skal være byens sal, siger Jesper Øland.

Fra den orange scene kommer man ind i den centrale søjlegang, som har sit navn fra de betonsøjler, der står rå og upolerede tilbage fra dengang, bygningen var fabrikshal. Også spærrene er bevaret, og de løber lige så rå og iøjnefaldende over lofterne på skolens førstesal.

Højskolen er ikke stringent opbygget af gange, faglokaler og fællesrum. De enkelte lokaler ligger som bokse med forskellige farver og strukturer, der støder mod hinanden i det åbne rum og skaber afskærmede kroge og skæve vinkler. Samtidig har man overblik over hele skolen, nærmest uanset hvor man står.

Hvert enkelt faglokale er placeret og indrettet med hver deres funktion for øje. For eksempel er »Spillestedet« et musiklokale, studie og koncertsted på første sal, hvor man kan åbne op og spille for en forsamling nede på forpladsen. Selve lokalet er helt sort med et blanklakeret gulv, der skriger rock'n'roll, og væggene er skæve af hensyn til akustikken.

- Jeg går her og har gåsehud på armen, siger den mildest talt begejstrede, nærmest forløste forstander, da vi har været højskolen rundt.

I disse dage bliver der udbedret nogle detaljer, og selve indflytningen begynder i næste uge. En mindre del af indretningen får lov at vente, til eleverne begynder til januar.

Roskilde Festival Højskole har lavet en masse mobile lænestole ud af nogle kæmpestore graffiti-værker fra sommerens Roskilde Festival. De mangler endnu en lakering og nogle læderhynder, inden eleverne kan placere dem i fællesarealerne.

- Det er en mulighed for at gøre det til deres hjem på den måde, de gerne vil bo, siger Jesper Øland.

Højskolebyggeriet har på det seneste været presset af nogle forsinkelser på udearealerne. Dem bliver der stadig arbejdet på, men de største genvordigheder er nu overstået, og der er ifølge forstanderen lagt en skarp tidsplan, så han er helt rolig ved, at alt bliver klar til tiden.

Ganske vist bliver området bag højskolebygningen først gjort færdigt efter skolestarten 6. januar. Det bekymrer ikke Jesper Øland, for nu kan man se, at det bliver en færdig højskole.

Der bliver for tiden udsendt 20 kataloger om dagen til unge mennesker, som overvejer at springe til, og højskolen er ikke langt fra at nå de ønskede 70-80 elever. Forstanderen er ikke bekymret for, at de vil vrænge på næsen, hvis der stadig er en skovl i jorden.

- Vi har nogle unge, der bare VIL gå her. De har en veneration for Roskilde Festival og er bedøvende ligeglade med, om der også går nogle håndværkere, siger han.

arrow Festivalhøjskole nomineret til byggepris
06. september 2019 kl. 11:38 Opdateret: kl. 10:15
arrow Julemærkehjem hædret for byggeri
13. november 2018 kl. 09:31 Opdateret: kl. 09:31
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk