16. oktober 2021
Det ser ret festivalagtigt ud med pavilloner, havebord og pallemøbler uden for Roskilde Festival Højskoles kantine, hvor eleverne spiser inddelt i de familiegrupper, eleverne både bor, spiser, synger og arbejder i. Her er det Clara Leick (tv.), Shanna Armstrong og Oliver Christiansen. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Det ser ret festivalagtigt ud med pavilloner, havebord og pallemøbler uden for Roskilde Festival Højskoles kantine, hvor eleverne spiser inddelt i de familiegrupper, eleverne både bor, spiser, synger og arbejder i. Her er det Clara Leick (tv.), Shanna Armstrong og Oliver Christiansen. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er det rigtig højskole når man ikke må kramme?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Er det rigtig højskole når man ikke må kramme?
Roskilde - 12. juni 2020 kl. 17:24
Af Kristian Jørgensen

Ingen tvivl om at gensynsglæden var stor, da eleverne på Roskilde Festival Højskole endelig kunne vende tilbage i sidste uge. Men ikke alt var som, det plejede at være. Langt fra.

arrow Læs også: Endelig: Eleverne rykkede igen ind på festivalhøjskolen

Èt er, at alle skal vaske hænder og spritte af i et væk, at der er ensretning ved indgangen og alt det der. Den helt store forandring er, at eleverne nu er inddelt i familiegrupper á cirka otte, som er de eneste, de må være helt tæt på.

Så alt fra morgensang og undervisning til spisning og sofahygge om aftenen skal foregå med mindst en meters afstand til alle de andre. Og det strider mod en stor del af det at være på højskole, hvor man socialiserer og uddeler krammere i stor stil.

- Lærerne gør meget for, at det skal føles som en højskole. Men helt højskole er det grundlæggende ikke, siger 21-årige Oliver Christiansen fra Frederikssund.

Skal mødes forfra

22-årige Shanna Armstrong fra Esbjerg fortæller - stadig med et forbavset blik - om den mærkelige første dag efter coronaen, hvor eleverne bare kunne stå og vinke til hinanden. Siden brugte de flere dage på at lege de mange forholdsregler ind, så det ikke føltes så meget som noget, der blev presset ned over dem, men det forhindrer ikke, at meget er anderledes.

- Vi kendte hinanden fra dengang, man gerne måtte kramme og ligge i samme sofa. Nu skal vi til at lære at kende hinanden igen, men på en ny måde, siger Clara Leick fra Ry.

Når det er sagt, er fællesskabsfølelsen spiret frem igen. Eleverne føler en tryghed i, at højskolens personale gør deres yderste for, at de får nogle gode sidste fem uger, hvoraf der nu er tre igen.

- Det er rart, at vi har en forstander, der jo plejer at være en autoritær person, der bare er på vores side og vil gøre, hvad han kan for os, siger Oliver Christiansen, der selv er en af de mange elever, som har valgt at forsætte på næste højskoleophold.

Thomas Olsen

Hvordan spiller man brætspil i en coronatid
uden at skulle afspritte rigtig mange brikker?
Festivalhøjskolen har indført et system, hvor
spillene er i karantæne i fem dage, inden de
må spilles igen. »Pandemic« er lige blevet
spillet og ligger under dag 1.
Foto: Thomas Olsen


Festival til næste år

Når eleverne skal nå at suge det sidste ud af højskoleopholdet, som blev afbrudt i to en halv måned, flytter deres fokus sig også lidt.

- Jeg kom meget for fagene, men meget af det kan vi ikke nå at komme i dybden med nu. Så for mig handler det mest om at få den sidste tid sammen og lave en masse ting, siger Clara Leick.

Afslutningen på højskoleforåret kan heller ikke blive, som alle elever havde sat næsen op efter. De skulle have været på Roskilde Festival, hvor højskoleopholdet slutter med, at eleverne afvikler en masse projekter. Det er selvfølgelig en skuffelse at gå glip af, når nu man går på Roskilde Festival Højskole.

- Nu er det bare Roskilde Højskole, som Oliver Christiansen bemærker, men ikke med bitterhed, for alle elever kan som et plaster på såret komme med højskolen på næste års festival, og der bliver også arbejdet på en værdig erstatning som afslutning til juli.

Vanvittige detaljer

Hvad det bliver, holder forstander Hans Christian Nielsen hemmeligt, men mon ikke der kommer en form for samarbejde med festivalen i stand?

»HC« er dybt imponeret over, hvordan eleverne er gået til det at være på højskole under væsentligt ændrede forhold. For eksempel da de arrangerede en Black Lives Matter-demonstration på Musicon, da de selv vurderede, at det var for risikabelt at tage til den store demonstration i København.

Han og personalet har brugt mange timer på at gå ned i »fuldstændig vanvittige detaljer« for retningslinjerne til en både ansvarlig og velfungerende højskole. På meget højskoleagtig maner har de også sunget og leget reglerne ind med eleverne, så de også kunne føle sig hjemme i det.

- Vi brugte de første tre dage til bare at snakke og finde løsninger i fællesskab, frem for at de bare fik fire sider med retningslinjer, de skal overholde, siger forstanderen, der også har fået testet alle på det nærliggende corona-testcenter, hvor eleverne kommer hen hver uge.

Thomas Olsen

Forstander Hans Christian Nielsen har
lagt meget arbejde i at overholde de
fire sider retningslinjer i punktform
og samtidig give eleverne en rigtig
højskoletid i de sidste uger. Han kan
dog godt være bekymret for, hvordan
det bliver efter sommerferien.
Foto: Thomas Olsen


Hvor længe kan det gå?

Reglerne griber også helt ind elevernes boliger, for da de er to familiegrupper om at dele et fællesrum, må det også deles op. Der er klistret grøn tape hen over sofaen, så eleverne kan holde afstand, når de ser fjernsyn, spiller brætspil og drikker øl sammen.

Det kan godt være lidt svært, erkender Matias Lang Sørensen fra Sorø, men han har fundet sig til rette under de nye vilkår.

- I starten har det været lidt mærkeligt, men det er blevet bedre og bedre. Det er hverdag nu, siger den 20-årige, som er en af dem, der ikke kommer igen efter sommerferien.

Indtil videre ved højskolen ikke, hvor længe retningslinjerne skal gælde, men indtil andet er meldt ud, vil de også gælde for det hold, der kommer efter ferien.

- Jeg har en bekymring for, hvordan det vil opleves at være på højskole og være under de her restriktioner, når samfundet for alvor begynder lukke op, og de kan se folk gå i fitnesscenter og på Ro's Torv, mens de skal være opdelt i familiegrupper, siger HC.

arrow Glæde på højskolen over åbning: Bare vi må gøre som Norge
10. marts 2021 kl. 10:17 Opdateret: kl. 10:22
arrow Hjemløse er kommet i ly på højskole for frost og slud
19. februar 2021 kl. 18:28 Opdateret: kl. 11:47
arrow Håber at se elever til marts: Onlinehøjskole er for pseudo
19. februar 2021 kl. 18:09 Opdateret: kl. 11:47
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk