26. oktober 2021
Lørdag aften ændrede 13-årige Kaya Toft Loholts liv sig meget. Hun trådte ind på den danske filmscene ved - som den suverænt yngste nogensinde - at vinde en Bodil i kategorien bedste kvindelige hovedrolle. Prisen fik hun for rollen som Emma i Malou Reymanns debutfilm »En helt almindelig familie«. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Lørdag aften ændrede 13-årige Kaya Toft Loholts liv sig meget. Hun trådte ind på den danske filmscene ved - som den suverænt yngste nogensinde - at vinde en Bodil i kategorien bedste kvindelige hovedrolle. Prisen fik hun for rollen som Emma i Malou Reymanns debutfilm »En helt almindelig familie«. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En helt almindelig pige vinder en helt usædvanlig pris: Jeg vågner for at se, om den stadig står på bordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

En helt almindelig pige vinder en helt usædvanlig pris: Jeg vågner for at se, om den stadig står på bordet
Roskilde - 11. maj 2021 kl. 14:52
Af Lars Kimer

Natten til mandag havde Kaya Toft Loholt svært ved at sove. Dynen blev sparket af, og hun tændte lyset på værelset hjemme i Jyllinge.

arrow Læs også: 13-årig bodilvinder: Jeg brænder virkelig for det

Jo, den var god nok. Den stod der endnu på natbordet, Bodil-statuetten. Symbolet på, at hun lørdag aften oplevede noget helt uvirkeligt. I en alder af bare 13 år var det hendes navn, som blev råbt op, da årets Bodil-statuetter blev delt ud i København.

- Jeg havde simpelthen så svært ved at sove, så flere gange måtte jeg lige tænde lyset og se, om den stod der endnu, og det gjorde den, fortæller Kaya Toft Loholt med et kæmpestort smil på.

Kvindelig hovedrolle

Statuetten har hun modtaget for hovedrollen i filmen »En helt almindelig Familie«, hvor Kaya spiller pigen Emma, hvis far beslutter sig for at få foretaget en kønsskifte-operation. Filmen er instruktør Malou Reymanns debutfilm og handler om Reymanns egen familie.

- Jeg kiggede på statuetten og husker, at jeg tænkte »hvor heldig er du lige?« Jeg havde ingen forventninger om, at jeg skulle vinde. Til at begynde med troede jeg slet ikke, det var lovligt, at jeg var med, griner hun, da DAGBLADET møder hende til en snak om de sidste par vilde døgn.

Snakken foregår på en bænk midt i Jyllinge med udsigt over Roskilde Fjord. På badebroen nedenfor hopper byens teenagere i vandet. Det lyder koldt, og Kaya prøver da også at tage situationen helt cool, da hun prøver at genkalde, hvornår hun fik at vide, at hun var nomineret til en Bodil.

- Det var den 22. februar. Jeg lå i min seng hos min far i Ringsted, da min mor ringede og fortalte, at jeg var nomineret. Hun havde fået det at vide af en gammel nabo. Jeg tænkte, at det måtte være forkert, for til Robert-uddelingen skal man være 15 år, men det gælder så åbenbart ikke til Bodil-uddelingen, fortæller hun.

Der er ingen, som har en Bodil hjemme på hylden i så ung en alder. Kaya Toft Loholt er vokset op i Roskilde, går på Roskilde Private Realskole, og i dag bor hun i Jyllinge. Foto: Thomas Olsen

Prisen går til ...

For Kaya var det en helt surrealistisk oplevelse at sidde med sin far på den ene side og sin mor på den anden til prisuddelingen i København og høre sit navn blive råbt op.

- Jeg troede, jeg kunne være cool, men det kunne jeg bare slet ikke. Malou (instruktøren, red.) måtte følge mig op til mikrofonen. Jeg tænkte bare »nej, nej nej, det kan ikke passe«. Og så stod jeg der og kunne se Trine Dyrholm sidde på en af de forreste rækker. Jeg tænkte virkelig, at det var en dårlig prank, og at jeg bare skulle kaste statuetten ned til hende, for hun er jo helt fantastisk, griner Kaya Toft Loholt.

- Mor havde sagt til mig, at jeg skulle skrive sætninger ned til en takketale, sæt det nu skete, at de sagde, jeg havde vundet. Jeg var sikker på, at det ikke ville ske, så jeg havde kun stikord. Jeg måtte improvisere. Det blev nok lidt noget vrøvl. Men jeg tror, jeg fik takket alle, siger hun og pakker statuetten ud fra det paprør, den ligger pakket ind i skumplast i. Flot, blank og hvid er den.

Specielle forældre

Kayas mor arbejder som tegnsprogstolk, og Kayas far er døv. Hun kan ikke lade være med at tænke på, om lige netop den kombination har været med til at gøre hende til en god skuespillerinde.

- Min barndom har altid været fyldt med tegnsprog og sjove historier med god og livlig mimik. Det skyldes jo nok, at min far er døv, og det kombineret med, at min mor har et job, hvor hun ofte står foran en skærm og tolker, har gjort, at jeg også har fået lov til at stå og fjolle foran en skærm. Jeg har altid underholdt. Når der var »Vild med Dans«, så lavede jeg Vild med Dans hjemme i stuen, og så skulle min familie se på mig, ikke dem, der var i fjernsynet, kommer det nærmest sådan lidt undskyldende fra Bodil-vinderen.

Et par hektiske dage

Søndag vågnede hun på hotel i København sammen med sin mor. Aftenen i forvejen var det aftalt, at Kaya skulle på TV2 News. I løbet af dagen udviklede det sig også til deltagelse i Nyhederne klokken 18 og 19.

Mandag stod den på radiointerview, inden det blev tid til besøg af DAGBLADET.

- Altså, jeg var lige i skole også. Det var dejligt at være sammen med min klasse og mine venner. De synes vist næsten mere end jeg, at det var helt vildt. Lige nu tror jeg, det er vigtigt at holde fast i klassen og skolen for at have en rød tråd i det, jeg laver. Jeg vil naturligvis gerne lave en masse skuespil, så jeg håber, at prisen kan åbne en dør til mere af det, siger hun.

Kaya Toft Loholt (th) spiller Emma i filmen »En helt almindelig familie«, her sammen med Rigmor Ranthe som hendes søster og Mikkel Boe Følsgaard som hendes far, der beslutter sig for at skifte køn. Det samme skete for filmens instruktør Malou Reymann, hvis far valgte at skifte køn. Foto: Jonas Svensson

Video fra skolegården

Det var faktisk i skolegården på Roskilde Private Realskole, at rejsen mod Bodil-statuetten begyndte.

- Jeg havde set, at der blev søgt efter en pige, som kunne spille fodbold, til en film. Min mor skød videoer, som jeg lavede med en veninde. Det var i både sne og slud, og jeg husker, at jeg ikke rigtig gad. Tænk hvis jeg ikke havde gidet. Nu er jeg bare uendelig glad for, at jeg gjorde det. Jeg blev kaldt til casting og endte med at blive ringet op og tilbudt rollen, husker hun.

Det er faktisk tre år siden, for at få en film færdig kræver tid, og det var sidste år, at filmen fik premiere.

Model for en dag

Kaya er i øvrigt vokset op i Roskilde i Hersegade nummer 5, og nu bor hun så i Jyllinge på andet år. Og på forunderlig vis er det hendes ansigt, som pryder årets program fra Ungdomsskolen.

- Vi var lige flyttet til Jyllinge, og min mor ville have, jeg lærte nogen at kende, så hun tilmeldte mig »Model for en dag« uden at spørge mig. Det var altså lidt akavet. Men fotografen, Jonas Eggers, syntes, jeg kunne noget og lavede så flere billeder med mig. Et af dem blev forsiden, fortæller hun.

Statuetten ligger roligt i hånden på Kaya Toft Loholt. Når den kommer hjem, skal den stå på en hylde i familiens stue.

- Vi har sådan en vindueskarm med en masse familie-keramik, og så har vi en kat, Ludo, som elsker at klatre og har dårlig balance. Den bliver upopulær, hvis den river statuetten ned, så hellere noget af familie-keramikken, griner Kaya Toft Loholt, en helt almindelig pige med en helt unik pris og et helt usædvanligt talent.

arrow FAKTA: Her er Bodilpris-vinderne
08. maj 2021 kl. 22:36 Opdateret: kl. 22:38
arrow Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes
08. maj 2021 kl. 22:35 Opdateret: kl. 22:36
arrow FAKTA: Værd at vide om Bodilprisen
08. maj 2021 kl. 22:29 Opdateret: kl. 22:30
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk