23. oktober 2018
Alex Mogensen har boet i Køge de sidste 55 år, men minderne fra Viby har han stadig. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Alex Mogensen har boet i Køge de sidste 55 år, men minderne fra Viby har han stadig. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En guldgrube af historier fra da oldefar var dreng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En guldgrube af historier fra da oldefar var dreng
Roskilde - 13. november 2017 kl. 15:38
Af Kristian Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det bugner med historier i det lille lokale på Viby Bibliotek, hvor over 30 mennesker er samlet på opfordring fra Ramsø Lokalhistorisk Forening.

De har inviteret lokale borgere til at dele deres fortællinger fra området her på Arkivernes Dag og senere hen også på en hjemmeside for dem, der mestrer det.

81-årige Bente Teilgaard fra Gadstrup har altid boet i området og kender mange af de andre fremmødte fra barnsben. Hun voksede selv op i Syv Holme og gik til på Gl. Viby Skole, hvor Viby Friskole i dag har til huse. En dag hun kom hjem fra skole, stod der pludselig syv-otte tyskere på broen over jernbanen. Den lille Bente blev rædselsslagen.

- Jeg havde hørt, at de ikke kunne ramme en, hvis man løb i zigzag. Så de har nok gloet lidt, da jeg kom løbende der, siger Bente Teilgaard.

Alex Mogensen på 81 år boede sine første 24 år i Viby, inden han slog sig ned i Køge.

Han var barberlærling hos Folmer Carlsen i Søndergade og har ligesom flere andre fremmødte minder fra krigsårene, som aldrig er blevet kasseret i det mentale arkiv.

Blandt andet var der dengang, en engelsk flyver beskød et tysk tog. Alex Mogensens billede på den begivenhed er Børs-Hansen og Jonasen, der i al hast forlod hver deres kiosk i Viby, hvorfra de solgte masser af øl og cigaretter.

- Jeg kan se det for mig endnu. De to korpulente herrer kunne jo ikke løbe, men de luntede ned ad Kærlighedsstien bag kroen. De skulle ned og se, at der var skudt på lokomotivet, der lige var startet fra Viby Station. De skød dampkedlen i stykker, og så fossede vandet jo ud, fortæller Alex Mogensen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk