9. maj 2021
5. maj 1945 kl. 13.00. De tre roskildefolk og kuréren fra København nåede kun til Albertikrydset i Sorø.
gallery icon

Se billedserie

5. maj 1945 kl. 13.00. De tre roskildefolk og kuréren fra København nåede kun til Albertikrydset i Sorø.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efterlysning: Hvem ejede hurtigkørende Ford V8 fra 5. maj-tragedie?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterlysning: Hvem ejede hurtigkørende Ford V8 fra 5. maj-tragedie?
Roskilde - 08. maj 2019 kl. 06:49
Af Dines Bogø

Forfatteren Dines Bogø søger ejeren af den sorte Ford V8 fra Roskilde, der var involveret i Tragedien i Albertikrydset den 5. maj 1945:

arrow Læs også: Befrielsesaften: Derfor sætter vi lys i vinduet

De aktive modstandsfolk i Roskilde disponerede over flere køretøjer i 1944-45. Disse blev blandt andet brugt til våbentransporter.

Når man kørte ud for at hente nedkastede våben, blev mandskab ofte transporteret i ledsagekøretøjet, en sort Ford V8 årgang 1937.

Den omtalte hurtigkørende Ford spiller en vigtig rolle i en begivenhed på befrielsesdagen den 5. maj 1945. En kurér fra København skulle bringe en vigtig liste med navne til Odense. Han var med eksprestoget, men nåede kun til Roskilde. Toget måtte ikke køre videre.

Kuréren blev henvist til et af modstandsbevægelsens kvarterer på Ting- og Arrest-Huset i Jernbanegade. Kompagnichef Jens Erik Clausen ville meget gerne hjælpe. Man disponerede over en benzindreven Ford V8, som hurtigt kunne bringe kuréren videre til Korsør.

Samme morgen var netop den vogn med i den store sejrsparade gennem Algade til Klostermarken. Man havde tiltro til driftsikkerheden, da vognen havde virket upåklageligt ved aktionerne i 1944-45.

Man fyldte brændstof på og sikrede, at det blå/hvid flag, der blev anvendt af den lokale modstandsbevægelse, sad forsvarligt fast ved køleren. Lidt over klokken 12 forlod fire mand Roskilde ad hovedvej 1 med kurs mod Ringsted. Ud over kompagnichefen og kuréren var Falck-redder Børge Olesen med. Chauffør var CB-instruktør Knud H. Andersen fra Himmelev.

I høj fart kørte man over Sjælland og passerede Ringsted klokken 12.30. I Ringsted var der ekstra aktivitet den dag. På den lokale kaserne lå det forhadte Schalburgkorps (danske i tysk tjeneste). Man frygtede et oprør, og bylederen i Ringsted tilkaldte forstærkninger fra andre byer på Midtsjælland. Der var livlig telefonaktivitet lokalt i Ringsted og fra Ringsted til de nyetablerede kommandokvarterer i andre sjællandske byer.

Besked om at kurérvogn fra Roskilde mod Korsør blev fra Ringsted videregivet til Sorø, men blandt på grund af travlhed blev beskeden uklar og ændret. Kurérvognen blev stoppet på en drastisk måde i Sorø. Alle fire blev dræbt, og vognen blev totalskadet. På grund af flere misforståelser blev de dræbt i det, der i dag kendes som »friendly fire«. Skudt af lokale modstandsfolk, der var gået i stilling i Albertikrydset.

I dag ville en vogn, der var blevet så ødelagt blive kasseret, men dengang var det svært at skaffe køretøjer. Efterfølgende blev vognen genopbygget på to værkstedet i Roskilde omlakeret og solgt til en fabrikant i København. I 1949 blev den 12 år gamle Ford udskiftet, men inden havde vognen igen været i fokus i en anden begivenhed.

Men. Hvem ejede vognen i Roskilde i 1944, da modstandsbevægelsen overtog den? Vognen Ford V8, cabriolet model 78 årgang 1937 var indregistreret i Roskilde med nr. A 13.656. Flere har fortalt, at vognen havde tilhørt en kvindelig tandlæge. Andre siger, at den havde tilhørt en lokal kaffegrosserer. Måske kan man via toldpapirer i arkiver finde ejeren, men er der en læser, der genkender vognen og historien, så hører vi på redaktionen meget gerne om det.

Onsdag den 22. maj fortæller forfatteren Dines Bogø på Nationalmuseet i København om »Tragedien i Albertikrydset«. Måske med en ekstra ny vinkel skaffet via denne artikel? Dines Bogø kan kontaktes på roskilde@din-bog.dk

arrow Frihedskæmperen Helmer Clausen er død
11. december 2019 kl. 06:32 Opdateret: kl. 21:11
arrow 65.000 soldater blev afvæbnet i Korsør
04. maj 2019 kl. 15:57 Opdateret: kl. 21:56
arrow Befrielsen i glimt
04. maj 2019 kl. 15:50 Opdateret: kl. 18:07
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk