23. oktober 2021
Martin Gerup sad ved tangenterne, da Ragnarock hyldede Kim Larsen med morgensang kort efter sangerens død i efteråret 2018. Foto: Kim Rasmussen
Martin Gerup sad ved tangenterne, da Ragnarock hyldede Kim Larsen med morgensang kort efter sangerens død i efteråret 2018. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Dig og mig« og DIMser: Martin Gerup fylder 60 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

»Dig og mig« og DIMser: Martin Gerup fylder 60 år
Roskilde - 22. februar 2020 kl. 14:17
Af Lars Ahn Pedersen

»Begejstret musikundervisning« er titlen på en bog, som Martin Gerup netop har udgivet, men det kunne lige så godt være overskriften på størstedelen af hans liv som musiker og musiklærer.

arrow Læs også: Fra klaverundervisning til Korea-koncert med Christopher

For 20 år siden var han en af initiativtagerne til DIM - Den Interaktive Musikskole, der skulle give børnene på Roskilde Musikskole mulighed for at spille rytmisk musik på større hold. Det blev hurtigt en succes, og siden har et stort antal børn været »DIMsere«.

- Det er både en bog om DIM, men det er også en arbejdsbog til institutioner, som gerne vil arbejde med selvstyrende lærerteams. Vi er jo selv et eksempel på det med DIM, siger Martin Gerup, som har skrevet bogen sammen med sine kolleger på Roskilde Musiske Skole, Jeanette Højby og Anders Gerup, hvor sidstnævnte også er hans fætter.

Det store hit

Mandag den 24. februar fylder Martin Gerup 60 år, og han kan se tilbage på et liv, der både har budt på et vaskeægte 80er hit og masser af musikalske oplevelser med børn og unge.

Som ung dannede han Roskilde-bandet Dieters Lieder sammen med sin lillebror Johan Gerup, og i 1983 fik de selskab af Halfdan E og Morten Kaufmann. Deres store gennembrud kom i 1986, da Michael Wikke og Steen Rasmussen brugte deres sang »Dig og mig« i »Sonny Soufflé Chok Show«, og derefter fulgte et par travle år med turnéer, indtil bandet gik i opløsning i 1989.

Samme år blev Martin Gerup uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium, og han begyndte at arbejde som musiklærer, samtidig med at han fortsatte med at skrive musik.

Billede

Martin Gerup (yderst th) i tiden med Dieters
Lieder, som han stiftede sammen med sin
bror Johan Gerup (nr. 2 fra højre). Yderst til
venstre står Halfdan E, som han stadig
arbejder sammen med.


Sange til børn

Sammen med hustruen Dorte Schou har Martin Gerup skrevet tekster til masser af børnesange sammen med komponisten Jakob Høgsbro. Deres samarbejde har stået på i 20 år, og de er på vej med deres sangbog nummer 11, »Det' fordi at«, der indeholder seks nye sange.

- Vi oplever, at sangene bliver brugt rigtig meget omkring på skolerne, og at børnene er glade for musikken. Men jeg er også overbevist om, at Gud har sat Jakob på jorden for at give børn en musikalsk oplevelse. Dorte og jeg har tit stået og kigget måbende på, hvordan han får dem til at synge i kor, siger han.

Ægteparret har også skrevet tekster til sangbogen »Mærkelige børn - er ikke bange for noget«, der udkommer til efteråret, hvor de samarbejder med Martin Gerups gamle makker fra Dieters Lieder-tiden, Halfdan E, selv om den oprindelige idé ellers var at bruge flere forskellige komponister.

- Men hvor nogle af de andre hang lidt i bremsen, kom Halfdan med sit bud to timer efter, vi havde sendt ham teksten, og det lød skidegodt. Han spurgte endda, om vi havde mere, og så overtog han rollen som komponist, fortæller Martin Gerup.

Varm om hjertet

Ifølge Martin Gerup er der ikke de store mysterier bag kunsten at skrive sange for børn.

- Nøglen er egentlig bare at have børn omkring sig og lægge mærke til, hvad de gør, og se, hvad de går op i. Vi har selv haft børn i de 20 år, vi har skrevet sange, og jeg har været lærer på DIM og har oplevet, hvad der foregår i hovedet på børnene, siger han.

Martin Gerup og Dorte Schou har døtrene Vera på 25 år og Hjørdis på 21, som begge har taget musikken til sig. Vera Gerup går på Rytmisk Musikkonservatorium og skrev musikken til den sanselabyrint, der har stået på Stændertorvet i ugerne efter lysfesten for at markere den 50. Roskilde Festival. Hjørdis Gerup vandt som 13-årig en sangskriverkonkurrence og har blandt andet skrevet sange, der skal kunne synges på den tid, det tager for børn at vaske hænder.

Så musikken fylder meget i Martin Gerups liv, og det er noget af det, han glæder sig mest over, når han skal se tilbage.

- De seneste år har musikbystrategien betydet rigtig meget for mig. Det gør mig helt varm om hjertet at bo i en by, hvor politikerne har besluttet, at kulturen er vigtig, siger han.

arrow Tom fik 20 år i drømmejobbet
07. januar 2020 kl. 18:15 Opdateret: kl. 14:08
arrow Masser af næring i musikkens vækstlag
01. juni 2011 kl. 14:51 Opdateret: kl. 12:00
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk