2. juli 2020
Per Birk, projektleder på Bjergmarkens Renseanlæg, illustrerer her, hvordan en lille teknologisk ændring på værket har fordoblet kapaciteten. Foto: Lars Kimer
gallery icon

Se billedserie

Per Birk, projektleder på Bjergmarkens Renseanlæg, illustrerer her, hvordan en lille teknologisk ændring på værket har fordoblet kapaciteten. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er meget lort: Renseanlæg fordobler kapaciteten med enkelt kneb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er meget lort: Renseanlæg fordobler kapaciteten med enkelt kneb
Roskilde - 10. september 2018 kl. 12:56
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med en simpel ny teknologi er kapaciteten på Bjergmarkens Renseanlæg i Roskilde denne sommer blevet fordoblet. Anlægget er gået fra at kunne rense spildevand fra hvad der svarer til 125.000 personer til kunne klare spildevand fra 250.000 personer. Det skriver DAGBLADET Roskilde.

arrow Læs også: Helt glat: Hvordan gik det med afføringen under årets Roskilde Festival?

Den voldsomme stigning i kapaciteten på værket skyldes ikke, at der er blevet bygget nyt. Populært sagt har folkene på anlægget bare vendt boblerne.

- Det lyder måske simpelt, men det vi har gjort er at lægge en masse »rør« ind i bunden af nogle af vores tanke, og de rør sender millionvis af små bobler op i vandet. Det kaldes et bundbeluftningsanlæg. Den ilt gør vores bakterier meget mere effektive, og derfor kan vi behandle langt mere spildevand, end vi kunne før, hvor vi baksede med en teknologi, som blæste luft ned fra oven. Den nåede bare aldrig bunden af bassinet, forklarer Per Birk, projektleder på Bjergmarkens Renseanlæg, der lørdag holdt åbent hus i anledningen af, at renseanlægget nu i 25 år har renset alt spildevand fra Roskilde By.

Prisen for det nye anlæg er 12-13 millioner kroner, hvilket er mange millioner billigere, end hvis der skulle have været bygget yderligere betonbassiner for at opnå den samme kapacitetsforøgelse.

I dagens avis kan du også læse om, at renseanlægget gerne vil være selvforsynende med energi, som det trækker ud af dit spildevand.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk