23. september 2020
Det er med dette kort i hånden, Roskilde Kommune vil overbevise Erhvervsstyrelsen - og ministeren, hvis han vil mødes - om at nye boliger i Vor Frue og Gadstrup kan undtages de begrænsninger, der ellers gælder i et stort område omkring Roskilde Lufthavn. De to potentielle boligområder er markeret med røde prikker. Kort: Erhvervsstyrelsen
Det er med dette kort i hånden, Roskilde Kommune vil overbevise Erhvervsstyrelsen - og ministeren, hvis han vil mødes - om at nye boliger i Vor Frue og Gadstrup kan undtages de begrænsninger, der ellers gælder i et stort område omkring Roskilde Lufthavn. De to potentielle boligområder er markeret med røde prikker. Kort: Erhvervsstyrelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor kan ministeren bremse kommuneplanen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor kan ministeren bremse kommuneplanen
Roskilde - 25. januar 2020 kl. 07:32
Af Anders Petri
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Erhvervsministeren har ikke bare mulighed for at nedlægge et veto mod en kommuneplan. Det er hans pligt, hvis man vurderer, at den er imod nationale interesser eller regler og bestemmelser. Det fremgår af planlovens § 29, som netop er den paragraf, Erhvervsstyrelsen vifter truende foran Roskilde Kommune.

arrow Læs også: Borgmester går til minister for at få boliger

Og når der kommer en indsigelse - som det hedder i loven - til et planforslag, så kan det ikke vedtages endeligt, før parterne er enige om de nødvendige ændringer. Bliver de ikke enige, blandes erhvervsministeren ind i sagen. Det står i planlovens § 28.

I sagen om området med særlig begrænsninger og de to nye boligområder i Vor Frue og Gadstrup betyder det, at hvis ikke Roskilde Kommune og Erhvervsstyrelsen bliver enige, kan Erhvervsstyrelsen på vegne af ministeren sætte Kommuneplan 2019 totalt på pause, indtil man har nået en løsning, styrelsen er tilfredse med.

Det betyder ikke, at Roskilde Kommune bliver et planløst anarki, for Kommuneplan 2017 fortsætter med at være betydende, indtil en løsning er fundet.

Finger over kommune

Grunden til, at Erhvervsstyrelsen kan bestemme så meget, er planhierarkiet. Det hierarki betyder, at statens Fingerplan 2019 er vigtigere end Roskildes Kommuneplan 2019, og at kommuneplanen skal overholde reglerne i fingerplanen.

Så når det i Fingerplan 2019 er forbudt at bygge nye boliger indenfor det 72 km2 store område, så skal Roskildes kommuneplan overholde dette.

Det er her planlovens § 29 kommer ind i billedet, for hvis ministeren ender med at vurdere, at Roskildes forslag til Kommuneplan 2019 overtræder reglerne i Fingerplan 2019, skal han altså komme med en indsigelse. Og hvor § 28 så siger, at en indsigelse efter § 29 stopper en vedtagelse. Altså skal ministeren i den situation nedlægge veto.

Køge Kommune løb ind i et veto mod deres kommuneplan tilbage i efteråret 2018. Det betød, at planen, der skulle være vedtaget i december 2018, først blev vedtaget i marts 2019, da Erhvervsstyrelsen i februar 2019 trak vetoet tilbage, fordi Køge Kommune ændrede kommuneplansforslaget.

arrow Veto er en kæp i hjulet på Roskildes boligplaner
05. marts 2020 kl. 12:56 Opdateret: kl. 12:50
arrow Minister kan nedlægge veto mod Roskildes kommuneplan
25. januar 2020 kl. 05:33 Opdateret: kl. 15:32
arrow Roskilde vil trodse statens byggeforbud ved lufthavn
04. november 2019 kl. 13:17 Opdateret: kl. 12:46
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk