16. oktober 2021
Museumsdirektør Lars Kjølhede Christensen har på ROMU?s magasin fundet en kasse frem, der indeholder remedier, som skulle bruges ved fremrykkede kommandoposter under Den Kolde Krig.
gallery icon

Se billedserie

Museumsdirektør Lars Kjølhede Christensen har på ROMU?s magasin fundet en kasse frem, der indeholder remedier, som skulle bruges ved fremrykkede kommandoposter under Den Kolde Krig.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den Kolde Krig skulle styres fra rum under skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den Kolde Krig skulle styres fra rum under skole
Roskilde - 24. maj 2021 kl. 12:32
Af Lars Kimer

På gulvet i det store magasin står en stor trækasse »Kommandopostpakning model 1969«, står der på den. Indtil for nylig stod kassen på gulvet i et rum under Klostermarksskolen. Rummene var udset til at være kommandocentral for civilforsvaret, hvis Den Kolde Krig blev varm.

arrow Læs også: Bag byens ældste skøde ligger en lang apoteker-tradition

Kassen rummer stole, skilte, petroleumslamper og meget andre grej, som skulle bruges på de kommandoposter, der skulle sættes op ude i landskabet for at følge med i, hvordan krigen udspillede sig omkring Roskilde.

- Der var simpelthen alt i kassen, som man forventede, man skulle bruge for at kunne rapportere ind om krigens udvikling, fortæller kulturarvschef Lars Kjølhede Christensen fra ROMU.

I Roskilde var der udset strategiske steder, krigen skulle observeres fra. Blandt dem var Vigen Camping, Restaurant Toppen på toppen af vandtårnet ved svømmehallen og Siloen, hvor der i dag er ungdomsboliger. Fra kælderen under Klostermarksskolen var der direkte telefonforbindelser til fx sygehus, politi og andre væsentlige aktører.

- Så var det planen, at der skulle indtelefoneres beskeder om udviklingen i krigen, hvis Roskilde blev angrebet, fortæller kulturarvschefen.

Kommandocentralen blev opført bare seks måneder før Cubakrisen, og indtil da holdt civilforsvaret til i en kælder på Holbækvej.

Ved siden af kassen med materiel til de udstationerede står selve telefoncentralen, som de fremrykkede kommandoposter telefonerede ind til.

- Det virker som meget længe siden. Men det er det jo ikke. Det er 60 år siden, og dengang frygtede vi alle atomkrigen. Derfor arbejder museet med et tema, vi kalder trusselsbilleder. Genstandene fra hovedkvarteret under Klostermarksskolen, som var sikret mod radioaktivt nedfald og angreb med gas og bomber, fortæller om datidens trusselsbillede. For tiden samler vi helt andre genstande ind, som fortæller om en af nutidens trusler: Coronavirus.

arrow Museum gravede hul i Kino med minigraver
15. maj 2021 kl. 08:21 Opdateret: kl. 15:48
arrow På museets magasin ligger en kasse med to berømte løver
08. maj 2021 kl. 15:39 Opdateret: kl. 16:08
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk