1. oktober 2020
Roskilde Højskole har længe stået uden et tag. Foto: Steen Østbjerg
Roskilde Højskole har længe stået uden et tag. Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Syret idé at genopføre Roskilde Højskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Syret idé at genopføre Roskilde Højskole
Roskilde - 22. april 2019 kl. 12:22

På nuværende tidspunkt skal der være indgået en aftale mellem Roskilde Kommune og ejeren af højskolegrunden om sikring af Roskilde Højskoles bygninger. Vi håber, det er tilfældet.

arrow Læs også: Debat: Fortsat undren over Roskilde Højskole

Lokalplanen for et nyt boligområde på grunden og for bevaringen af højskolebygningerne har eksisteret siden oktober 2008, men er i over 10 år ikke blevet taget højtideligt af ejerne af grunden.

10 år er lang tid, og ingen bygning kan tåle at stå ubeboet, uopvarmet og uden opsyn så længe. Hvad gik galt med aftalen mellem Roskilde Kommune og PenSam, som var de nye ejere af grunden i 2008?

Lokalplanen er det dokument, som stadfæster aftalen. Svaret skal nok findes i PenSam, som må have ændret investeringsstrategi, hvilket jo også bekræftes af det senere salg af grunden.

Det er flovt for vores lokale fællesskab, at situationen har fået lov til at køre helt udover kanten, og det er skamfuldt for PenSam, at de ikke hurtigt trak sig ud af arrangementet og lod andre komme til, inden situationen blev helt grotesk.

Nuvel - højskolen skal bevares - det er stadig gældende. Ejeren har foreslået at rive bygningen ned for at genopføre den med de samme mursten. Det er en syret ide - vi skal ikke have en moderne efterligning af højskolen, det er fuldstændig uinteressant.

Vi skal have den autentiske kulturarv, den karismatisk arkitektur og fortællingen om samfundets udvikling. Og vi skal bevare en storslået bygning fuld af moderne liv og aktiviteter, til glæde for de lokale beboere.

Lokalplanen blev udarbejdet, mens den maksimale bebyggelsesprocent for parcelhusområder var 25 procent. Da lokalplanen var færdig, var loven ændret og bebyggelsesprocenten hævet til 30 procent. Samlede større planer belønnes ofte med en forhøjelse af bebyggelsesprocenten og i hvert fald giver loven tilladelse til en højere bebyggelsesprocent for tæt/lav bebyggelse og endnu mere for etagehusbebyggelser. En aktuel bebyggelsesprocent på 34 procent synes derfor ikke urimelig.

Derimod vil det ikke være hverken køn eller harmonisk bybygning, hvis en række fire-etagers bygninger hæver sig over højskolens profil - så bliv venligst på tre etager.

Bent Oslev
Foreningen for Bygnings og Landskabskultur i Roskilde

arrow Påbud på vej: Ulovligt at fjerne højskoles tag
30. januar 2019 kl. 12:37 Opdateret: kl. 12:46
arrow Roskilde Højskole: En historisk bygnings storhed og forfald
27. januar 2019 kl. 05:49 Opdateret: kl. 17:04
arrow DF: Hul i højskoletag lugter langt væk
10. januar 2019 kl. 13:51 Opdateret: kl. 13:51
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk