14. august 2020
Keld Holm mener, det er Nationalmuseets opgave at fortælle om slaveriet i Dansk Vestindien og ikke Roskilde Museums. Foto: Steen Østbjerg
Keld Holm mener, det er Nationalmuseets opgave at fortælle om slaveriet i Dansk Vestindien og ikke Roskilde Museums. Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Nej til mindesmærke, ja til oplysning om Sukkerhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Nej til mindesmærke, ja til oplysning om Sukkerhuset
Roskilde - 20. juni 2020 kl. 08:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I et åbent brev til Roskilde Museum argumenterer Per Steenholdt og Jonas Paludan for at opsætte et mindesmærke for de vestindiske slaver på eller i forbindelse med Sukkerhuset i Sct. Ols Stræde, der i dag udgør en del af Roskilde Museum. Dette blandt andet med henvisning til Black Lives Matter demonstrationerne, der har sat fokus på kolonitiden og slavehandlen.

arrow Læs også: Debat: Roskilde Museum får flere skyggesider fra Sukkerhuset frem i lyset

Sukkerhuset blev opført som sukkerraffinaderi 1763 af et interessentskab bestående af københavnske og lokale købmænd. Det raffinerede sukker fra de danske kolonier i Dansk Vestindien, og herved opstår forbindelsen til den danske slavehandel og slavernes hårde arbejdsvilkår. Sukkerraffinaderiet ophørte sin virksomhed i 1779, fordi produktionen ikke var lønsom.

Denne del af Roskildes historie er udførligt beskrevet i Roskilde Bys Historie 1536-1850, der udkom i 1998. Det er altså ikke sådan, at Roskildes forbindelse til slaveriet i Dansk Vestindien er et skjult kapitel.

Per Steenholdt og Jonas Paludan mener, at der bør opsættes et mindesmærke for slaverne i Dansk Vestindien. Det er dog nok snarere en statslig opgave, idet slavehandlen blev sanktioneret af den danske stat, og den var langt mere omfattende end Roskildes andel i slaveriet. Dette ikke for at bortforklare eller skjule den lokale historie, for vi skal naturligvis vedkende os historien på godt og ondt.

Derfor kan der være en idé i at opsætte en oplysningstavle, der i kort form fortæller om Sukkerhusets oprindelse og funktion fra 1763 og indtil i dag. Det kan i øvrigt også gælde for andre historiske bygninger i byen. Det falder fint i tråd med Roskilde Museums opgave som formidler af lokalhistorien. Så kan vi overlade det til Nationalmuseet at formidle den store historie om slavehandlen og slaveriet i Dansk Vestindien. Et set med nutidens øjne grumt kapitel i danmarkshistorien.

Keld Holm
Kildehusvej 31
Roskilde

arrow Debat: DF: Udstilling om Sukkerhusets fortid er en fin idé
18. juni 2020 kl. 08:24 Opdateret: kl. 08:24
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk